Φρούτα και λαχανικά κατά του καρκίνου του μαστού

stithos-karkinos-tou-mastou
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Σύμμαχοι κατά του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Οι γυναίκες που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, μπορεί να παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ειδικά όσον αφορά επιθετικούς όγκους, σε σχέση με αυτές που τρώνε λιγότερα, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer, τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, αλλά και τα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά, έχουν σημαντική διασύνδεση με χαμηλότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια διατροφής που κατέθεταν κάθε 4 χρόνια οι συμμετέχουσες γυναίκες (88.301 γυναίκες, από τη δεκαετία του 1980 και 93.884 γυναίκες από το 1991), ενώ παράγοντες κινδύνου, όπως ιστορικό, κάπνισμα, βάρος, ηλικία καταγράφονταν σε διαφορετικά ημερολόγια ανά διετία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσες γυναίκες κατανάλωναν 5,5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, παρουσίαζαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο από όσες κατανάλωναν 2,5 μερίδες (όπου μερίδα = 1 φλιτζάνι ωμά φυλλώδη λαχανικά, μισό φλιτζάνι ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά ή μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένα ή μαγειρεμένα φρούτα).

Στην εν λόγω έρευνα, τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών φαίνεται να υπάρχουν ανεξαρτήτως του περιεχόμένου τους σε φυτικές ίνες, που σημαίνει ότι σημαντικό ρόλο παίζουν τα αντιοξειδωτικά τους και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά.