Ποια δροσερά σνακ να προτιμήσετε στις διακοπές

zele
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

H Διαιτολόγος–Διατροφολόγος, Δέσποινα Λιγκουνάκη, μας δίνει ιδέες για σνακ που θα μας δροσίσουν όλο τον Αύγουστο.

Δεδομένου ότι κινούμαστε ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, τα ενδιάμεσα σνακ μπορούν συχνά να αντικαταστήσουν τα κυρίως γεύματα. Το πρόβλημα είναι ότι, πολλά τυπικά σνακ, όπως κρουασάν, τοστ και πατατάκια, στερούνται βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και πρωτεϊνών σε σύγκριση με ένα καλά προετοιμασμένο σνακ. Για να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τις καλοκαιρινές σας επιλογές, βρήκαμε μερικά υγιεινά σνακ που είναι ελαφριά, δροσιστικά και πλούσια σε γεύση.

Ζελέ
Το ζελέ αποτελεί μία γρήγορη και γευστική λύση. Είναι ένα ελαφρύ και δροσερό σνακ το οποίο μπορείτε να βρείτε σε μία μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Προτιμήστε ζελέ που περιέχει κομμάτια του φρούτου, όπως ανανά, καθώς έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Ακόμη, περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες όπως C, Α και β-καροτίνη. Τip: Για μία πιο ιδιαίτερη και γλυκιά επιλογή για σνακ μπορείτε να δοκιμάσετε κρεμοζελέ με μόλις 2% λιπαρά.

Ρυζόγαλο
Πρόκειται για ένα γευστικό κι ελαφρύ επιδόρπιο, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει στη ρύθμιση του βάρους σας. Το ρυζόγαλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνη και ασβέστιο κι έχει πολυάριθμα οφέλη στην υγεία μας. Παράλληλα, συχνά συνοδεύεται με κανέλα, η οποία διαθέτει πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Τip: Προσθέστε έξτρα κανέλα καθώς έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες, στις οποίες είμαστε ιδιαίτερα ευπαθείς το καλοκαίρι.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι (αγελαδινό ή πρόβειο) είναι μια πολύ δροσερή και θρεπτική επιλογή για σνακ, αφού είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνες, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Για εκείνους που έχουν ευαισθησία στη λακτόζη μπορούν να δοκιμάσουν κατσικίσιο γιαούρτι, που είναι πιο εύπεπτο. Τip: Συνδυάστε το γιαούρτι σας με φρούτα εποχής και ξηρούς καρπούς για ένα πιο χορταστικό και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά σνακ.

Smoothies
Στα smoothies γίνεται συνδυασμός διαφορετικών τροφίμων οπότε και η διατροφική τους αξία είναι μεγάλη. Υπάρχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών τα οποία είναι πολύτιμα για τον οργανισμό και αφομοιώνονται εύκολα χωρίς να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας B και C και ανόργανα άλατα. Επίσης, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και τα λιπαρά τους είναι ελάχιστα. Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι 5 μερίδες. Τip: Για να γίνει πιο χορταστικό το smoothie χρησιμοποιήστε ως βάση το γάλα ή το γιαούρτι γιατί είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, οι οποίες παρατείνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Δέσποινα Λιγκουνάκη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr