Η Anne Hathaway θέλει πράξεις, όχι λόγια

anne-hathaway John Salangsang
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Η χολιγουντιανή σταρ κατήγγειλε τον ρατσισμό και τα λευκά προνόμια με αφορμή τη δολοφονία μιας 18χρονης Αφροαμερικανίδας.

Η άγρια δολοφονία της 18χρονης Αφροαμερικανίδας, Nia Wilson, στο Όουκλαντ των ΗΠΑ το Σάββατο 22 Ιουλίου αποτέλεσε αφορμή για την Anne Hathaway να μιλήσει κατά του ρατσισμού και την προνομιακή θέση των λευκών.

«Οι λευκοί– συμπεριλαμβανομένου εμένα και εσένα – πρέπει να αποδεχτούμε στο μεδούλι των προνομιακών κοκάλων μας την αλήθεια πως όλοι οι μαύροι φοβούνται για τις ζωές τους καθημερινά στην Αμερική εδώ και πολλές γενιές. Πρέπει να ρωτήσουμε τους (λευκούς) εαυτούς μας – πόσο “ευπρεπείς” είμαστε τελικά; Όχι στις προθέσεις μας, αλλά στις πράξεις μας. Στην έλλειψη πράξεων μας» έγραψε στο Instagram της η Hathaway.

Οι αστυνομικές αρχές του Όουκλαντ έχουν συλλάβει έναν ύποπτο για τον φόνο της Wilson, τον 27χρονο John Lee Cowell. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Cowell επιτέθηκε στην Wilson και την αδερφή της καθώς άλλαζαν τρένο το βράδυ του Σαββάτου. Αστυνομικός σχολίασε στο BBC πως η επίθεση του Cowell θύμισε ξεκαθάρισμα λογαριασμών στις φυλακές, καθώς μαχαίρωσε τις δύο γυναίκες στον λαιμό και μετά έφυγε τρέχοντας πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο δράστης είχε ρατσιστικά κίνητρα, αλλά η δήμαρχος του Όουκλαντ, Libby Schaaf, σχολίασε πως το ενδεχόμενο δεν έχει αποκλειστεί. «Το γεγονός ότι τα θύματα του ήταν νεαρές Αφροαμερικανίδες γυναίκες προκαλεί βαθύ πόνο και σοβαρό φόβο σε όλους όσοι αναγνωρίζουμε πως η χώρα μας υποφέρει από μια τραγική και έντονα ρατσιστική ιστορία» δήλωσε η Schaaf.