Ελεύθεροι (για την ώρα) οι Pussy Riot

pussy-riot
ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Τα μέλη της πολιτικοποιημένης μουσικής κολεκτίβας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νέα ποινή φυλάκισης 25 ημερών.

Τέσσερα μέλη των Pussy Riot – οι Veronika Nikulshina, Olga Kuracheva, Olga Pakhtusova, και Petya Verzilov – είχαν συλληφθεί μετά από μια «εισβολή» στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του τελικού στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Οι τέσσερις καταδικάστηκαν σε 15 μέρες φυλάκιση και τους απαγορεύτηκε να παρευρεθούν σε αθλητικές διοργανώσεις τα επόμενα τρία χρόνια.

Στις 30 Ιουλίου, ημέρα αποφυλάκισής τους, τα τέσσερα μέλη συνελήφθησαν εκ νέου, αλλά σύμφωνα με μια νέα ανάρτηση των Pussy Riot στο Twitter, έχουν αποφυλακιστεί. Σύμφωνα με την ανάρτηση, τα τέσσερα μέλη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια νέα ποινή φυλάκισης 25 ημερών, αλλά για την ώρα παραμένουν ελεύθερα.

Σε προηγούμενη ανάρτησή τους, οι Pussy Riot εξήγησαν πως η συμβολική διαμαρτυρία τους στον τελικό μεταξύ Γαλλίας και Κροατίας έγινε με αφορμή τα 11 χρόνια από τον θάνατο του Ρώσου ποιητή, Dmitriy Prigov. Στόχος τους ήταν να αναδείξουν τα προβλήματα στην απονομή δικαιοσύνης και στην κατάχρηση εξουσίας των ρωσικών αρχών.

AP / Thanassis Stavrakis

Το μέλος των Pussy Riot πρόλαβε να χαιρετήσει τον Kylian Mbappé της Γαλλίας προτού συλληφθεί.

Μετά την εισβολή στο γήπεδο, οι Pussy Riot κυκλοφόρησαν νέα τραγούδια, με τίτλους όπως «Track About Good Cop», «PONG!» και «Unicorn Freedom». Οι Nadya Tolokonnikova και Nikita Chaika της μουσικής κολλεκτίβας σχολίασαν πως το νέο υλικό είναι εμπνευσμένο από τα folk τραγούδια που γράφουν οι τρόφιμοι των φυλακών στη Ρωσία.

«Ανήκουν σε όλους και έχουν αποδεχτεί σημαντικά εργαλεία ενδυνάμωσης: ένα καλό, παλιό τραγούδι που διακωμωδεί του φύλακες μπορεί να σε εμψυχώσει σε μια δύσκολη στιγμή και έτσι να σώσει πραγματικά τη ζωή σου. Το πνεύμα είναι το μόνο πράγμα που σε κρατά ζωντανό στις ρωσικές φυλακές. Η κατασκευή ενός εναλλακτικού σύμπαντος με την λαογραφία των φυλακισμένων σε βοηθά να εκτιμάς και να σέβεσαι τον εαυτό σου ως άνθρωπο, ακόμα και εάν βιώνεις έναν πραγματικό εφιάλτη», δήλωσε η Tolokonnikova.