Επτά «δυνατά» οφέλη του σύκου

suko
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Μετρούσαμε ημέρες και μήνες μέχρι να έρθει η εποχή του και τώρα που είναι πλέον εδώ, φρέσκο και ζουμερό, το απολαμβάνουμε τόσο γευστικά, όσο και ως προς τα οφέλη του στην υγεία και τον οργανισμό μας. Μιλάμε, φυσικά, για το αγαπημένο σύκο.

Τα αποξηραμένα σύκα είναι σίγουρα μια λύση να αναπληρώσουν το κενό όσοι έχουν αδυναμία στα σύκα και θέλουν να τα γεύονται όλο το χρόνο. Τίποτα δεν είναι, όμως, σαν το φρέσκο φρούτο, στην εποχή του. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, την εποχή και απολαύστε φρέσκα σύκα, όσο είναι καιρός.

Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, χαρίζοντάς μας ενέργεια, ενώ είναι πλούσια και σε μέταλλα, όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Από τη διατροφική τους αξίας δεν λείπουν οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, Ε, C και Κ, ενώ αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες στα 100 γραμμάρια (2 μέτρια σύκα). Προσθέστε στη «συνταγή» και τις διαλυτές φυτικές τους ίνες και την πρωτεΐνη τους κι έχετε το τέλειο σνακ για να συνεχίσετε και τον Σεπτέμβριο με άρωμα καλοκαιριού.

Τρώγοντας σύκα, θα βγείτε κερδισμένοι γιατί:

-Αυξάνουν την κατανάλωση φυτικών ινών στη διατροφή σας, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού μέχρι και 34%. Οι φυτικές ίνες, όμως, μειώνουν και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου, αφού σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Jama Oncology, για κάθε επιπλέον 5 γραμμάρια φυτικών ινών υπολογίστηκε ότι ο κίνδυνος μειώνεται κατά 22%. Ακόμη, η κουμαρίνη που περιέχουν φαίνεται να δρα κατά του καρκίνου του προστάτη, αλλά και του παχέος εντέρου και του μαστού.

-Αποτελούν φυσικό καθαρτικό, που συστήνεται συχνά από τους ειδικούς για τη θρέψη και την τόνωση του εντέρου. Ο λόγος και πάλι είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, που βοηθούν κατά της δυσκοιλιότητας. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος και σας βοηθά να ξεφορτωθείτε το φούσκωμα που προκύπτει από τη δυσκοιλιότητα και να διορθώσετε τη σιλουέτα σας, αλλά και να αισθάνεστε πιο άνετα. Συν τοις άλλοις, περιέχουν πρεβιοτικά, δηλαδή κάποια δυσαπορρόφητα συστατικά που διεγείρουν την ανάπτυξη και την αύξηση της δραστηριότητας ορισμένων απαραίτητων και ωφέλιμων ειδών βακτηρίων στο παχύ έντερο, τα οποία βοηθούν στην καλή πέψη και τη διατήρηση της υγείας του εντέρου.

-Η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, βοηθά στη διατήρηση καλών επιπέδων του σημαντικού αυτού μετάλλου, που παίζει ρόλο στην υγεία των οστών, των δοντιών και τη μυϊκή λειτουργία, βοηθά στη διαδικασία πήξης του αίματος, ελέγχει τα επίπεδα χοληστερίνης βοηθά στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12 κ.ο.κ.

-Η τρυπτοφάνη, βασικό αμινοξύ, που περιέχουν βοηθά στην αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου, της αϋπνίας και της κούρασης και ταυτόχρονα τονώνει τη μνήμη.

-Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της αναιμίας. Τα 100 γραμμάρια σύκων μας χαρίζουν περίπου το 2% του σιδήρου που λαμβάνουμε καθημερινά, ενώ έχουν και περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που βοηθά στην απορρόφησή του.  

-Συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους, αφού οι φυτικές τους ίνες από τη μία δρουν κατά της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος και από την άλλη συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού και τη μείωση της πείνας, καθώς οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθούν στη διαχείριση της πείνας και στο αίσθημα κορεσμού.

-Τα φύλλα της συκιάς, τα οποία τρώγονται, βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και είναι ωφέλιμα για διαβητικούς, συμβάλλοντας στη μείωση της ποσότητας ινσουλίνης που απαιτείται.

Ιδέες να τα καταναλώσετε
Εκτός από σκέτα, μπορείτε να τα προσθέσετε στο γιαούρτι σας, να τα βάλετε στην πράσινη σαλάτα σας ή να τα συνδυάσετε σε γλυκές πίτες. Οι πιο τολμηροί δοκιμάστε τα ψητά μαζί με προσούτο, που ταιριάζει πολύ, αλλά και κατσικίσιο τυρί.