Insatiable: Προωθεί τελικά τη fat-shaming κουλτούρα;

insatiable
ΤΡΙΤΗ, 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Η νέα σειρά του Netflix έφτασε έπειτα από την «καλύτερη» προώθηση, μια καμπάνια στο Change.org που ζητούσε τη διακοπή της.

Σε μια από τις πιο ατυχείς επιλογές του Netflix, η μαύρη κωμωδία, Insatiable (Αχόρταγο δίδυμο), ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων ενώ η καμπάνια που κατήγγειλε τη σειρά συγκέντρωσε πάνω από 230.000 υπογραφές. Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν έπειτα από την προβολή του trailer μέσα από το οποίο διαφάνηκε να αναπαράγεται η fat-shaming κουλτούρα. Η δημιουργός (και παραγωγός) της σειράς, Lauren Gussis, αποκαλύπτοντας πως και η ίδια έπασχε στο παρελθόν από μία διατροφική διαταραχή, ζήτησε (δικαίως) να δοθεί μια ευκαιρία στη σειρά και να κριθεί μετά την προβολή της. Το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν τη δικαίωσε.   

Η ιστορία: «Οι ωραίες κοπέλες δεν συμβιβάζονται»
Η Patty (Debby Ryan) είναι μια υπέρβαρη έφηβη που μπλέκει σε καβγά με ένα άστεγο. Αποτέλεσμα του καβγά είναι να βρεθεί κατηγορούμενη σε μια υπόθεση που κανείς δεν θέλει να αναλάβει, ενώ εν τω μεταξύ έχει χάσει «βιαίως» τα κιλά της. Ο μόνος που δέχεται την υπόθεση είναι ο Bob (Dallas Roberts), ένας ξεπεσμένος δικηγόρος και σύμβουλος- επιμελητής ομορφιάς για τα καλλιστεία. Ο Bob κατηγορήθηκε για παιδοφιλία κι έτσι αναζητά απεγνωσμένα μια ευκαιρία να ξαναμπεί στο παιχνίδι των καλλιστείων. Η πανέμορφη και αδύνατη πια Patty είναι το εισιτήριό του.  

Αυτά τα δύο πρόσωπα και η αψυχολόγητη συμπεριφορά τους αποτελούν τον πυρήνα της ιστορίας, ενώ γύρω τους ξεδιπλώνεται ένα πλήθος προσώπων με επίσης αψυχολόγητη συμπεριφορά μιας και τις περισσότερες φορές δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί κάνουν ό, τι κάνουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην ίδια την ηρωίδα η οποία ως αδύνατη φαίνεται να δαιμονίζεται. Σαφώς μία πρώην υπέρβαρη που έχει πέσει θύμα bullying θα αποπροσανατολιστεί όταν θα αδυνατίσει, ή μπορεί να επιζητήσει εκδίκηση για τις άδικες συμπεριφορές σε βάρος της. Όμως η Patty εκδηλώνει από αλλοπρόσαλλες μέχρι οριακά  εγκληματικές συμπεριφορές που θα μπορούσαν να σταθούν μόνο με μια αλληγορική ερμηνεία, την ενδεχόμενη λειτουργία της οποίας σκοτώνει το κακό χιούμορ και η αισθητική της σειράς. Γενικότερα ο θεατής αδυνατεί να καταλάβει την ψυχολογία των ηρώων και δυσκολεύεται να τους κατατάξει σε καλούς ή κακούς, πράγμα που σε μια άλλη περίπτωση θα μπορούσε μόνο θετικά να ερμηνευτεί (ανατρέποντας δηλαδή το δίπολο). Ωστόσο, στο Insatiable δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια πρόθεση, κι αν υπάρχει, χάνεται στις πολλές αδυναμίες της σειράς.  

Η πιο σημαντική από αυτές τις αδυναμίες φαίνεται να είναι η αντιφατική προσέγγιση με την οποία έχει στηθεί η ιστορία, η οποία θέλει και δε θέλει να εμβαθύνει σε κοινωνικά ζητήματα. Το Insatiable προσπαθεί με κακόγουστο τρόπο, επιφανειακά και δίχως ίχνος χιούμορ, αλλά (μάλλον) έχοντας καλές προθέσεις, να καταπιαστεί με πάρα πολλά ζητήματα. Το bullying, η παχυσαρκία, η εφηβεία, η παιδεραστία, ο καρκίνος του πρωκτού, η ομοφυλοφιλία, ο αλκοολισμός είναι κάποια από τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η σειρά και καταλήγει να τα συντρίψει με το κακό χιούμορ της, την επιδερμική της προσέγγιση και την αναπαραγωγή στερεοτυπικών καταστάσεων.  

«Το λεπτό σώμα είναι μαγεία» 
«Η σειρά αποτελεί μία προειδοποιητική ιστορία σχετικά με το πόσο επιζήμιο μπορεί να είναι το να πιστεύεις ότι η εξωτερική εμφάνιση είναι το πιο σημαντικό πράγμα και το να κρίνεις χωρίς να ψάξεις πιο βαθιά», έχει γράψει η Gussis στο Twitter συνεχίζοντας την αντιφατική της προσέγγιση. Για να δείξει δηλαδή πως δεν πρέπει να εξαρτάται η ζωή μας από την εξωτερική μας εμφάνιση, φτιάχνει μια ολόκληρη ιστορία εστιασμένη σε ένα τέλειο σώμα. Ναι, μπορεί η Patty κάποτε να ήταν υπέρβαρη, όμως εμείς ακολουθούμε την ιστορία της όταν πια έχει τέλειες αναλογίες. Ως παχουλή δεν έχει χώρο στη σειρά, παρά μόνο στα flashback με γελοία εμφάνιση και προσθετική κοιλιά. Σε μια σειρά που θέλει να αναδείξει την ομορφιά του εσωτερικού κόσμου θα περίμενε κανείς να έχουν πραγματική θέση και οι παχουλοί χαρακτήρες. Όμως για άλλη μια φορά έχουμε όμορφους ανθρώπους με τέλεια σώματα και ιστορίες που σχετίζονται με τα κιλά τους. Στο μόνο που μένει συνεπής είναι στο να αφηγηθεί - με τον πρόχειρο και κακόγουστο τρόπο της- πως το γεγονός ότι η Patty έχασε τα περιττά της κιλά δεν της εξασφαλίζει την ευτυχία. 

Τελικά η σειρά, με την πιο συνοπτική κριτική, πάσχει γενικά, και το κατά πόσο διαιωνίζει το αφήγημα πως μια κοπέλα πρέπει να είναι λεπτή για να είναι δημοφιλής και ποθητή, είναι το μικρότερο πρόβλημά της.  

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]