Who is Who: No Doubt

who-is-who-no-doubt

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Το αμερικανικό συγκρότημα είναι γνωστό για ένα από τα μεγαλύτερα hits των 90s, που θα τους «κυνηγάει» για πάντα, για την εκκεντρική τους frontwoman Gwen Stefani και για τον ιδιαίτερο ήχο τους, που συνδυάζει ska, reggae και rock.

- Οι No Doubt δημιουργήθηκαν το 1986, στην California, όταν ο Eric Stefani (αδερφός της Gwen) και ο John Spence, που δούλευαν μαζί στο φαστφουντάδικο Dairy Queen, αποφάσισαν να φτιάξουν ένα συγκρότημα.

- Χρησιμοποιώντας το γκαράζ του Spence, έκαναν οντισιόν σε όλους τους φίλους τους για να βρουν τα κατάλληλα μέλη για την μπάντα τους. Ο Tony Kanal τους παρακολούθησε σε μερικές από τις πρώτες τους εμφανίσεις και λίγο μετά, έγινε ο μπασίστας του συγκροτήματος και έτερον ήμισυ της Gwen.

- Ένα χρόνο αργότερα, ο Spence αυτοκτόνησε, ένα γεγονός που συγκλόνισε τους No Doubt και αποφάσισαν να διαλυθούν. Μερικές εβδομάδες μετά, ανακάλεσαν και η Gwen ανέλαβε τα φωνητικά. Η τελική σύνθεση συμπληρώθηκε από τον πρώην «χεβιμεταλά» Tom Dumont στην κιθάρα και τον Andrian Young στα drums.

- Το συγκρότημα μέχρι τότε, έδινε συναυλίες σε σχολές και συνοικιακά clubs, όμως το όνομά τους είχε αρχίσει να γίνεται γνωστό. Εντυπωσιασμένος από τη σκηνική παρουσία τους, ο μανατζερ Tony Ferguson κατάφερε να τους εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο με την Interscope.

- Το ντεμπούτο album τους με τίτλο το όνομα τους, κυκλοφόρησε το 1992, αλλά δε γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το καρτουνίστικο στυλ τους και η εφηβική τους διάθεση, δεν μπορούσε να συγκριθεί με το grunge κίνημα που μεσουρανούσε τότε. Το ξεκίνημα τους δεν ήρθε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού και οι συναυλίες τους δεν είχαν την προσέλευση που περίμεναν και ο Eric Stefani απογοητευμένος, άρχισε σιγά σιγά να αποσύρεται από το συγκρότημα. Τελικά εγκατέλειψε την μπάντα και κυνήγησε μια καινούργια καριέρα ως animator στους Simpsons. Παράλληλα ο Kanal τελείωσε τη σχέση του με την Stefani. Τo «The Beacon Street Collection» αποτελούμενο από παλιές ηχογραφήσεις τους, με πιο ωμό ήχο, κατάφερε να πουλήσει περισσότερο από το προηγούμενο.

- Το μεγάλο βήμα για τους No Doubt δεν είχε έρθει όμως, ακόμα. Αυτό ήταν το «Tragic Kingdom» που κυκλοφόρησε το 1995. Επηρεασμένο κυρίως, από το τέλος της σχέσης του Kanal με τη Gwen, το τραγούδι «Don’t Speak» έγινε τεράστια επιτυχία, η μεγαλύτερη τους ίσως, μέχρι σήμερα. Οι No Doubt βρέθηκαν να είναι υποψήφιοι για βραβεία Grammy, το album τους να πιστοποιείται ως διαμαντένιο σε πωλήσεις και να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα albums με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Η Gwen Stefani αναδείχθηκε σε είδωλο, τόσο για το εκκεντρικό της παρουσιαστικό, όσο και για τις γεμάτες τρέλα εμφανίσεις της επί σκηνής.

- To «Return Of Saturn» του 2000, ήταν πιο σκοτεινό από το «Tragic Kingdom» και δεν κατάφερε να έχει την επιτυχία του προηγούμενου, παρά το single «Ex Girlfriend», που ήταν «δυναμίτης.

- Η Gwen με ροζ μαλλιά και ακόμα πιο εκκεντρικό look είχε βρει την προσωπική της ευτυχία στο πλευρό του τραγουδιστή των Bush, Gavin Rossdale. Η solo καριέρα της είχε ήδη αρχίσει να αχνοφαίνεται, αφού ξεκίνησε να συνεργάζεται με καλλιτέχνες, όπως η Eve στο «Let Me Blow Ya Mind» και τον Moby στο «South Side».

- H μουσική της Jamaica και το ska punk ήταν η κύρια επιρροή τους για το «Rock Steady» του 2001, από το οποίο ξεχώρισαν το «Hey Baby», το «Hella Good» και το «Underneath it All» με τη συμμετοχή της «Βασίλισσας του dancehall», της Τζαμαϊκανής Lady Saw.

- To 2003 κυκλοφόρησαν μια συλλογή με τα πιο επιτυχημένα τους singles και τη διασκευή του «It’s My Life» των Talk Talk. Η new wave και η dance pop επηρέασαν αρκετά τη Stefani, που μετά από αυτή την κυκλοφορία, αποφάσισε να ξεκινήσει τη solo πορεία της και οι No Doubt να κάνουν ένα διάλλειμα.

- Το πρώτο solo album της Stefani με τίτλο «Love, Angel, Music, Baby» έγινε τεράστια επιτυχία και η ίδια από punk αγοροκόριτσο, μεταμορφώθηκε σε μούσα όλων των οίκων μόδας. Το «The Sweet Escape» ακολούθησε την ίδια πορεία.

- Εκτός από τη μουσική, έγινε σχεδιάστρια μόδας, ιδρύοντας τη δική της εταιρεία, την L.A.M.B., παντρεύτηκε τον Gavin Rossdale και έγινε μητέρα δύο παιδιών. Ο Tom Dumont και ο Andrian Young ακολούθησαν και αυτοί δικά τους projects και ο Tony Kanal συνεργάστηκε με την Pink στο album της «Funhouse», στο οποίο έκανε την παραγωγή.

- Τη χρονιά που πέρασε, η μπάντα ανακοίνωσε από την επίσημη ιστοσελίδα της, την κυκλοφορία ενός καινούργιου album Το νέο υλικό με τον τίτλο «Push And Shove» κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο και έλαβε θετικές κριτικές. Διαβάστε τη δισκοκριτική του click@Life εδώ .

Ροζίνα Αράπη