Μαθηματικός έλυσε ένα μυστήριο των Beatles που κράταγε πάνω από 50 χρόνια

John-lennon-paul-mccartney-beatles
ΤΡΙΤΗ, 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Μέσω της στατιστικής ανάλυσης μπόρεσε να αποφανθεί τελικά ποιος έγραψε την μουσική και τους στίχους του «In My Life».

Η πατρότητα των τραγουδιών που έγραψαν οι Beatles έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Με τα περισσότερα τραγούδια των «Σκαθαριών» να έχουν γραφτεί από τους John Lennon και Paul McCartney, ο γενικότερος κανόνας είναι πως ο εκάστοτε τραγουδιστής είναι και ο στιχουργός και συνθέτης.

Η περίπτωση του «In My Life» του 1965 όμως είναι λίγο πιο περίπλοκη, αφού σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Lennon στο Playboy το 1980, παραδέχτηκε πως ο McCartney είχε γράψει «το μεσαίο όγδοο» της επιτυχίας των Beatles. Στην συνέχεια ο McCartney ισχυρίστηκε πως ο ίδιος έγραψε όλη την μουσική του τραγουδιού, ενώ ο Lennon μόνο τους στίχους.

Granger/REX/Shutterstock

Με την πατρότητα του τραγουδιού να μην είναι λοιπόν ξεκάθαρη, ο καθηγητής μαθηματικών Jason Brown αποφάσισε να βρει μια απάντηση, μέσω της στατιστικής ανάλυσης. Μετά από περίπου μια δεκαετία υπολογισμών, ο Brown κατηγοριοποίησε λέξεις και συγχορδίες που χρησιμοποιούν οι δύο μουσικοί σε όλα τα τραγούδια που έχουν γράψει. Ουσιαστικά χρησιμοποίησε κάτι αντίστοιχο με τα «word clouds» στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως στο Facebook και στο Twitter.

Η συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούν τις λέξεις και την μουσική είναι μοναδική στον καθένα, οπότε έτσι ο μαθηματικός μπόρεσε να αποφανθεί τον ρόλο του κάθε μουσικού στην σύνθεση του τραγουδιού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Brown, οι πιθανότητες να έγραψε ο McCartney τους στίχους του «In My Life» είναι μόλις 0.018, δηλαδή μηδαμινές. Αυτό σημαίνει ότι ο Lennon τελικά έγραψε το τραγούδι μόνος του. Βεβαίως οι δύο μουσικοί είχαν στενή συνεργασία και η ανταλλαγή ιδεών είναι αρκετά πιθανή, αλλά σύμφωνα με τον Brown δεν αρκεί για να αποδοθεί το τραγούδι στον McCartney.