Τρία πράσινα λαχανικά για φουλ πρωτεΐνη

baby-spanaki
ΤΡΙΤΗ, 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Αν θέλετε να μειώσετε το κρέας και να αυξήσετε τα λαχανικά, δείτε ποια τρία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, ώστε να γεμίζετε ενέργεια, να χτίζετε μυϊκό ιστό και ο οργανισμός να λαμβάνει ταυτόχρονα αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για κάθε ζωντανό οργανισμό και -μεταξύ άλλων- δίνει ενέργεια στο σώμα μας. Τα ζωικά προϊόντα, όμως, δεν είναι ο μόνος τρόπος για να την λάβουμε στη διατροφή μας. Κι όσο κι αν η πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης δεν θεωρείται ολοκληρωμένη, παρ' όλ' αυτά οι τροφές που την περιέχουν, μας παρέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να μας βλάπτουν, όπως το κόκκινο κρέας. Δοκιμάστε λοιπόν: 

Σπανάκι
Ένα φλιτζάνι σπανάκι περιέχει 5,3 γραμμάρια πρωτεΐνης και ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B, C, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Βάλτε στο πιάτο σας λίγο σπανακόρυζο ή προσθέστε ωμό σπανάκι στη σαλάτα και τα σάντουιτς, όσο πιο συχνά μπορείτε.

Μπρόκολο
Περιέχει 2,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι (η πρωτεΐνη που χρειάζεστε καθημερινά ανέρχεται σε περίπου 0,8 γραμμάρια ανά κιλό βάρους), ενώ έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, για δυνατό ανοσοποιητικό. Είναι, επίσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες, ενώ μας παρέχει και φυλλικό οξύ, που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου.

Αγκινάρα
Ο παιδικός εφιάλτης πολλών αποδίδει περισσότερα από 4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μία αγκινάρα, που σημαίνει ότι μάλον πρέπει να την αγαπήσουμε. Κι αν η πρωτεΐνη της δεν σας αρκεί ως λόγος, να σας πούμε ότι στην ποσότητα του φλιτζανιού οι φυτικές της ίνες φτάνουν σχεδόν τα 6 γραμμάρια, ενώ οι θερμίδες της είναι μόλις 50 στα 100 γραμμάρια.