Μείνετε νέοι για πάντα με λιγότερες θερμίδες

thermides-fagito
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Μειώνοντας τις καθημερινές μας θερμίδες, δεν χάνουμε μόνο βάρος, αλλά διατηρούμε τη νεότητά μας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Αφήστε τις πανάκριβες κρέμες στην άκρη και γλιτώστε τα λεφτά σας από πανάκριβες θεραπείες και botox που υπόσχονται αιώνια νεότητα. Το μυστικό μπορεί να είναι τόσο απλό, όσο το να μειώσουμε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science Direct.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η μείωση κατά 15% των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Στην έρευνα συμμετείχαν 34 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 40 χρόνια, τα οποία μείωσαν τις θερμίδες τους καθημερινά με βάση το παραπάνω ποσοστό, για δύο χρόνια.

Αυτό που φάνηκε από την έρευνα, είναι ότι όσοι μείωσαν τις θερμίδες τους, έχασαν αφενός περισσότερο από το 5% του βάρους του σώματός τους, αλλά είχαν και κάποιες θετικές επιδράσεις στο θέμα της γήρανσης του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τον ύπνο και χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας, ενώ ο μεταβολικός τους ρυθμός έπεσε σημαντικά. Αυτό οδήγησε στη μείωση του οξειδωτικού στρες, μια κατάσταση που συνδέεται με τον διαβήτη, τον καρκίνο, το Αλτσχάιμερ και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, αλλά και με την πρόωρη γήρανση.

Διαφορετικές μελέτες σε ζώα, μάλιστα, έχουν δείξει ότι ο περιορισμός των θερμίδων κατά 25% μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή τους, κάτι που φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση των ανθρώπων.