Βραβεία της Ένωσης Ηθοποιών: τι έδειξε το βαρόμετρο των Όσκαρ

brabeia-tis-enosis-ithopoion-ti-edeikse-to-barometro-ton-oskar

Φωτογραφία:ΙΜDb. Ο Ben Affleck στην ταινία «Argo»

ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Τα βραβεία της Ένωσης Ηθοποιών στο Χόλιγουντ δημιουργούν νέα δεδομένα στην κούρσα των Όσκαρ, καθώς «δείχνουν» την ταινία «Argo» του Ben Affleck να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Αντίστοιχα, η βράβευση του Daniel Day Lewis, δεν αποτέλεσε έκπληξη και επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται κοντά στο τρίτο του Όσκαρ-παρότι ο ίδιος φοβάται ότι μπορεί κάτι να αλλάξει στην πορεία, αφού «τα μέλη της Ακαδημίας αγαπούν τις εκπλήξεις», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα βραβεία της Ένωσης Ηθοποιών αποτελούν ένα από τα βαρόμετρα για την απονομή των Όσκαρ, αφού η πλειοψηφία των μελών τους είναι αυτοί που ψηφίζουν στην Ακαδημία για την μεγαλύτερη γιορτή της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Την κορυφαία διάκριση των Βραβείων της Ένωσης Ηθοποιών απέσπασε το «Argo» του Ben Affleck, για το καλύτερο καστ, ενώ ο Daniel Day Lewis και η Jenifer Lawrence αναδείχτηκαν στις κατηγορίες πρώτου ανδρικού και γυναικείου ρόλου, για τις ερμηνείες τους στις ταινίες «Λίνκολν» και «Οδηγός αισιοδοξίας».

Το κατασκοπικό θρίλερ του Ben Affleck κατόρθωσε σε ένα μόλις Σαββατοκύριακο να τιμηθεί με δύο βραβεία, εκείνο της Ένωσης Παραγωγών αλλά και της Ένωσης Ηθοποιών, αφήνοντας πίσω του ισχυρούς αντιπάλους, όπως τις ταινίες «Λίνκολν», «Οι άθλιοι» και «Οδηγός αισιοδοξίας» που είναι υποψήφιες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Το σενάριο του «Αrgo» βασίζεται σε πραγματική ιστορία, τη διάσωση αμερικανών διπλωματών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Τεχεράνη, κατά τη διάρκεια της ισλαμικής επανάστασης το 1979. Ενθουσιασμένος ο Ben Affleck, ο οποίος σκηνοθετεί αλλά και πρωταγωνιστεί στην ταινία, μίλησε και για το κατά πόσο περιμένει ένα βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας: «Δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί, ίσως τίποτα να μην συμβεί, είναι όμως μια υπέροχη ευκαιρία να βρίσκεσαι στην κούρσα».

Daniel Day Lewis: φοβάται τις…εκπλήξεις

O Daniel Day Lewis, από την άλλη πλευρά, έχοντας κατακτήσει ήδη τη Χρυσή Σφαίρα Πρώτου Ανδρικού Ρόλου για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο βιογραφικό δράμα του Spielberg «Λίνκολν», έχει σαρώσει όλα τα βραβεία που προηγούνται της απονομής των Όσκαρ. Εκτός από το βραβείο της Ένωσης Ηθοποιών, έχει κερδίσει και ανάλογες διακρίσεις από τις ενώσεις Κριτικών της Νέας Υόρκης , του Σικάγο και της Βοστόνης. Όλοι θεωρούν δεδομένο ότι θα προσθέσει το τρίτο χρυσό αγαλματάκι στην καριέρα του, όμως ο ίδιος παρουσιάζεται σεμνός και …κάπως αγχωμένος:

«Τα μέλη της Ακαδημίας αγαπούν τις εκπλήξεις, οπότε το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί είναι αν έχεις χτίσει τη δική σου προσδοκία», τόνισε ο ίδιος. Αποδεχόμενος το βραβείο της Ένωσης Ηθοποιών έκανε έναν παραλληλισμό με την Ιστορία του Λίνκολν: «ήταν ένας ηθοποιός αυτός που δολοφόνησε τον Αβραάμ Λίνκολν και κάποιες φορές τα πράγματα μοιάζουν να ταιριάζουν-ανάμεσα στο τώρα και το τότε-αφού ένας ηθοποιός προσπαθεί να τον επαναφέρει στη ζωή ξανά».

Στα βραβεία της Ένωσης Ηθοποιών η Lawrence («Οδηγός αισιοδοξίας») κατόρθωσε να υπερισχύσει της σημαντικότερης αντιπάλου της, της Jessica Chastain («Zero Dark Thirty»).

Ο Τοmmy Lee Jones τιμήθηκε με το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του ως γερουσιαστής Στίβενς στην ταινία «Λίνκολν», κερδίζοντας την αμφίρροπη μάχη με τον Robert Den Niro («Οδηγός αισιοδοξίας»).

Η τριαντάχρονη Anne Ηathaway, η οποία εμφανίζεται ως τραγική Φαντίν στο μιούζικαλ «Οι άθλιοι» τιμήθηκε με το βραβείο Δεύτερου Γυναικείου ρόλου και πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι το φαβορί και στην αντίστοιχη κατηγορία των Όσκαρ. «Πήρα την κάρτα της Ένωσης Ηθοποιών όταν ήμουν 14 ετών…Και από τότε έχω αγαπήσει κάθε λεπτό της ζωής μου εργαζόμενη ως ηθοποιός», δήλωσε η ηθοποιός φανερά συγκινημένη, παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Τα τηλεοπτικά βραβεία της Ένωσης Ηθοποιών

Στα τηλεοπτικά βραβεία ξεχώρισαν η δραματική σειρά «Downton Abbey» (καλύτερο καστ). Ο Bryan Cranston απέσπασε το πρώτο βραβείο ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο «The breaking bad» και η Claire Danes το αντίστοιχο γυναικείο για τη σειρά «Homeland». Η σειρά «Modern family» κέρδισε για τρίτη συνεχόμενη φορά το βραβείο καλύτερου καστ για κωμική σειρά. Ο Alec Baldwin αναδείχτηκε ο καλύτερος κωμικός ηθοποιός για όγδοη φορά, για την ερμηνεία του στη σειρά «30 Rock». Η συμπρωταγωνίστριά του Tina Fey, θριάμβευσε επίσης στην κατηγορία καλύτερης κωμικού ηθοποιού.