Φαγητό έξω; Προετοιμαστείτε σωστά...

fagito-ekso-proetoimasteite-sosta

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Καθώς όλο και περισσότεροι από εμάς, τρώμε αρκετές φορές την εβδομάδα εκτός σπιτιού, δείτε, ποια είναι τα «κόλπα» για να γλιτώσετε τις περιττές θερμίδες και να κάνετε υγιεινότερες επιλογές.

Καθώς όλο και περισσότεροι από εμάς, τρώμε αρκετές φορές την εβδομάδα εκτός σπιτιού, δείτε, ποια είναι τα «κόλπα» για να γλιτώσετε τις περιττές θερμίδες και να κάνετε υγιεινότερες επιλογές.

Έρευνα που πραγματοποίησε το Family Food Survey στην Βρετανία, αποκάλυψε, πως όσοι νεαροί, ηλικίας 30-35 ετών ζούσαν μόνοι τους, σπαταλούσαν πάνω από 40% του προϋπολογισμού, που διέθεταν για τρόφιμα, σε deliveries και φαγητό σε εστιατόρια!

Η πραγματικά αποκαλυπτική αυτή έρευνα, αντανακλά σε μεγάλο ποσοστό και την ελληνική πραγματικότητα. Ωστόσο, όταν τρώμε φαγητά, που δεν έχουμε μαγειρέψει εμείς οι ίδιοι, χάνουμε τον έλεγχο τόσο στην ποιότητα των υλικών τους όσο και στον τρόπο προετοιμασίας τους. Υπάρχουν παρόλα αυτά τρόποι για να περιορίσουμε τις θερμιδικές κραιπάλες, θέτοντας σε εφαρμογή κάποια μικρά, αλλά έξυπνα κόλπα, που θα βοηθήσουν να επανακτήσουμε τον έλεγχο της καθημερινής διατροφής μας.

Στο εστιατόριο

Όταν τρώτε έξω, οι θερμιδικές παγίδες που καραδοκούν είναι πολλές. Αρχικά, αν ξέρετε από πριν, πως θα φάτε εκτός σπιτιού, φροντίστε μέσα στην ημέρα να περιορίσετε τις θερμίδες που θα καταναλώσετε. Στο εστιατόριο, αν κάποιο πιάτο από το μενού κινήσει την περιέργειά σας και δεν γνωρίζετε, τι ακριβώς περιέχει, μη διστάσετε να ρωτήσετε το γκαρσόνι. Έτσι, θα γνωρίζετε περίπου, από τι θα αποτελείται το πιάτο σας. Επίσης, φροντίστε να μην παρασυρθείτε από την παρέα. Επιλέξτε μόνο όσα πιάτα θέλετε εσείς και μην καταφύγετε σε υπερβολές για χάρη της παρέας. Αν δείτε από τα γύρω τραπέζια, πως οι μερίδες είναι ιδιαίτερα μεγάλες, προτείνετε σε κάποιον από την παρέα σας να μοιραστείτε τη μερίδα. Στην παραγγελία σας, ζητήστε να μην σας προσθέσουν μαγιονέζα ή άλλα γεμάτα λιπαρά συνοδευτικά. Αντίθετα, ζητήστε, να εμπλουτίσουν το πιάτο σας με σαλάτες χωρίς dressing. Επιλέξτε ψητά ή βρασμένα φαγητά και αποφύγετε τα τηγανητά. Αν υπάρχει εμφανές λίπος σε κάποιο κρέας, αφαιρέστε το με το μαχαίρι. Μπορείτε αντί ορεκτικού, να παραγγείλετε μια δική σας σαλάτα χωρίς πρόσθετες σάλτσες, την οποία και θα καταναλώσετε πριν το κυρίως πιάτο σας. Έτσι, η όρεξή σας θα μειωθεί αισθητά. Αν έχετε τη δυνατότητα, επιλέξτε ένα εστιατόριο με σερβιριζόμενο μενού και όχι με μπουφέ-καθώς εκεί, η πληθώρα επιλογών, μας ωθεί να γεμίζουμε ασφυκτικά τα πιάτα μας. Τέλος, όταν έρθει η ώρα για το επιδόρπιο, επιλέξτε κάποιο, αφού έχετε τελειώσει το φαγητό σας και μόνο, αν ακόμη έχετε όρεξη για γλυκό-αλλιώς, προσπεράστε το…

Όταν είστε καλεσμένοι για φαγητό

Στην περίπτωση αυτή, τα πράγματα αλλάζουν καθώς εδώ θα πρέπει να τηρήσετε κάποιους συγκεκριμένους κανόνες, προκειμένου και εσείς να μην έρθετε σε δύσκολη θέση αλλά και να μην προσβάλετε τους οικοδεσπότες που σας κάλεσαν. Φροντίστε κάποια ώρα πριν φθάσετε στο σπίτι που θα επισκεφθείτε, να έχετε προηγουμένως φάει ένα ελαφρύ, υγιεινό σνακ, ώστε πριν το φαγητό να είστε σχετικά χορτασμένοι. Αν οι οικοδεσπότες σας έχουν ετοιμάσει έναν πλουσιοπάροχο μπουφέ, αποφύγετε να καθίσετε κοντά καθώς ο πειρασμός του «τσιμπολογήματος» είναι μεγάλος. Γεμίστε το πιάτο σας με σαλάτες και προσθέστε μια μικρή ποσότητα από το κυρίως φαγητό. Αποφύγετε τα μικρά αλλά γεμάτα θερμίδες ορεκτικά (π.χ. τυροπιτάκια, καναπεδάκια κ.α.) καθώς και τις σάλτσες και τα πολλά λιπαρά των τυριών. Αν ωστόσο, οι οικοδεσπότες έχουν ετοιμάσει ένα σερβιριζόμενο μενού και όχι κάποιο μπουφέ, εξηγήστε τους από πριν, πως προσέχετε τη διατροφή σας, ώστε να μην προσβληθούν, αν απορρίψετε κάποιο πιάτο λόγω θερμίδων ή λιπαρών. Τέλος, την ώρα του επιδορπίου, μπορείτε είτε να επιλέξετε μια ποικιλία φρούτων, που ίσως υπάρχει στο τραπέζι είτε να προτιμήσετε το πιο «ελαφρύ» γλυκό και να μην το φάτε μέχρι τέλους.

Φωτογραφίες: Shutterstock

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ