Ο Μichael Moore υπερασπίζεται την ταινία «Zero Dark Thirty»

o-michael-moore-uperaspizetai-tin-tainia-zero-dark-thirty

H Jessica Chastain απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα ενώ είναι υποψήφια και για Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Zero Dark Thirty»

ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

O Michael Moore υπερασπίζεται την Kathryn Bigelow και το πολυσυζητημένο φιλμ της για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν «Zero Dark Thirty».

Η Κathryn Bigelow, η μοναδική γυναίκα που τιμήθηκε με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το πολεμικό δράμα «Hurt locker», τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» για τη νέα ταινία της, «Zero Dark Thirty». Το περιπετειώδες αυτό θρίλερ μπορεί να έχει αποσπάσει πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ (Καλύτερης ταινίας, πρώτου γυναικείου ρόλου, σεναρίου, μοντάζ, επεξεργασίας ήχου), όμως οι σκηνές των βασανιστηρίων που χρησιμοποιούν οι ήρωες του έργου στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Τις διασυνδέσεις μεταξύ των παραγωγών της ταινίας και αξιωματούχων της CIA, εξετάζει η επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, ενώ πολλοί αρθογράφοι, όπως για παράδειγμα ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Steve Coll, έχουν ασκήσει κριτική στο σενάριο της ταινίας που υπογράφει ο Mark Boal.

O Μichael Moore υπερασπίστηκε την αμφιλεγόμενη ταινία της Bigelow, ανεβάζοντας ένα υποστηρικτικό post στο Facebook: «Είναι μια ενοχλητική, φανταστικά φτιαγμένη ταινία που θα σας κάνει να μισήσετε τα βασανιστήρια», τόνισε ο ίδιος.

Ο γνωστός σκηνοθέτης διαφώνησε με το επιχείρημα πολλών κριτικών ότι το φιλμ λανθασμένα απεικονίζει τα βασανιστήρια σαν κρίσιμο εργαλείο για το κυνήγι του υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενου ηγέτη της Al-Qaida. Για τον Michael Moore: «δεν πρέπει ποτέ να συμμετέχεις σε μια συζήτηση στην οποία η άλλη πλευρά καθορίζει τους όρους της συζήτησης-στην προκειμένη περίπτωση-να συζητήσεις το κατά πόσο τα βασανιστήρια ‘δουλεύουν’. Πρέπει να αρνηθείς να συμμετάσχεις γιατί η πραγματική ερώτηση θα πρέπει να είναι απλά: είναι λάθος το να βασανίζεις; Και έχοντας δει την σκληρή συμπεριφορά των πρακτόρων της CIA στα πρώτα 45 λεπτά της ταινίας, δεν πιστεύω πως οποιοσδήποτε με συνείδηση θα έβγαζε διαφορετικό συμπέρασμα από το ότι ηθικά όλο αυτό δεν είναι σωστό. Θα σας προκαλέσουν απέχθεια οι σκηνές βασανιστηρίων, γιατί όλο αυτό έγινε στο όνομα το δικό σας και το δικό μου και με τα δολάρια των φόρων μας. Εμείς το χρηματοδοτήσαμε».

Eπιστροφή στον Μακαρθισμό;

Ο σεναριογράφος του «Zero Dark Thirty», Mark Βoal σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο ABC συνέκρινε την υποδοχή της επίμαχης ταινίας με την εξονυχιστική έρευνα που δέχονταν από κυβερνητικούς κύκλους πολλοί δημιουργοί του Χόλιγουντ την περίοδο του Μακαρθισμού. «Νομίζω ότι θα μπορούσε να αποθαρρύνει άλλους σεναριογράφους ή συγγραφείς κάθε είδους να γυρίσουν επίκαιρες ταινίες-θα μπορούσε να αποθαρρύνει και τα στούντιο…Η κριτική είναι μια χαρά και μπορώ να την δεχθώ. Όμως υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στην κριτική και την διεξαγωγή έρευνας. Και νομίζω ότι έχει ξεπεραστεί μια γραμμή που δεν την είχαμε ξαναπεράσει πραγματικά από το 1940, όταν μιλάς για μια κυβέρνηση που διερευνά ταινίες», υποστήριξε.

Δεν θα προβληθεί στους κινηματογράφους του Πακιστάν

Στο μεταξύ το «Zero Dark Thirty» μάλλον δεν θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες του Πακιστάν. Ο Mohsin Yaseen διανομέας ταινιών στην περιοχή, σε συνέντευξή του στο BBC, δήλωσε χαρακτηριστικά: «η ταινία είχε κάποιες αμφιλεγόμενες σκηνές στο σενάριο που συνδέονται με το Πακιστάν. Για εμάς δεν είναι δυνατόν να τη φέρουμε εδώ. Επηρεάζεται η δουλειά μας, αλλά, ξέρετε, είναι καλύτερο να είσαι ασφαλής παρά να προβάλεις αυτό το φιλμ». Ωστόσο η ταινία κυκλοφορεί σε πειρατικά dvd και πολλοί Πακιστανοί δείχνουν ενδιαφέρον να τη δουν παρότι θεωρούν ότι έχει πολλές περίεργες ανακρίβειες, όπως για παράδειγμα το ότι παρουσιάζει την Ισλαμαμπάντ σαν μια πολεμική ζώνη. Στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία θα βγει στις 21 Φεβρουαρίου από την Audiovisual.

Πληροφορίες: «Zero Dark Thirty» στις 21 Φεβρουαρίου από την Audiovisual.