Κριτική ταινίας:«Jack Reacher»

kritiki-tainiasJack-reacher

ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ο Τομ Κρουζ στα πενήντα του χρόνια ενσαρκώνει για άλλη μια φορά έναν υπερ-δύναμο ήρωα, αδίστακτο και ευφυή, με ιδιαίτερες ικανότητες στην πάλη, τη σκοποβολή και τις καταδιώξεις.

«Jack Reacher»

Αυτή τη φορά υποδύεται το διάσημο μυθιστορηματικό χαρακτήρα Τζακ Ρίτσερ, κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου «Με μια Βολή» («One Shot»), του Λι Τσάιλντ. Το βιβλίο αποτελεί τον ένατο τόμο μιας ολόκληρης σειράς αφιερωμένης στις περιπέτειες του Τζακ Ρίτσερ. Ο Τομ Κρουζ ζωντανεύει αυτόν τον ήρωα-θρύλο πρωταγωνιστώντας σε μια ταινία δράσης όπου «ο καλός» όλους τους νικά, καθώς είναι ιδιαίτερα έξυπνος και γενναίο παλληκάρι.

Ο Τζακ Ρίτσερ είναι ένας πρώην αστυνομικός του στρατού, ένας πρώτης τάξεως ερευνητής μυστικών υποθέσεων και αγωνιστής για την απονομή του δικαίου. Μοναχικός ασκητής και περιπλανώμενος, καλείται σε μια πόλη όπου ένας ελεύθερος σκοπευτής δολοφονεί πέντε τυχαία άτομα που δεν έχουν κάποιο κοινό σύνδεσμο να τα συνδέει. Το κίνητρο αυτής της στυγνής δολοφονίας δεν είναι καθόλου εμφανές. Για αυτήν την πράξη, η αστυνομία συλλαμβάνει τον Τζέιμς Μπαρ ο οποίος, πριν πέσει σε κώμα, ζητά να έρθει ο Ρίτσερ.

Με την άφιξή του, ο Τζακ Ρίτσερ έρχεται σε επαφή με την Έλεν Ρόντιν (Ρόζαμουντ Πάικ), μια όμορφη και πνευματώδη δικηγόρο που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Μπαρ. Η Έλεν Ρόντιν είναι ταυτόχρονα και η κόρη του εισαγγελέα της περιοχής. Αν και δεν έχουν καθόλου κοινούς στόχους, η Έλεν και ο Τζακ θα συνεργαστούν για την ανακάλυψη της αλήθειας.

Χάρη στις εξαιρετικές του διανοητικές ικανότητες, ο Τζακ Ρίτσερ διαπιστώνει ότι το πενταπλό φονικό δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατική ενέργεια αλλά ότι αποτελεί πράξη-αποκύημα του άρρωστου μυαλού του Ζεκ (Βέρνερ Χέρτζογκ).

Ο κινηματογραφιστής Χέρτζογκ, καθόλου συνηθισμένος σε χολλυγουντιανές παραγωγές, ενσαρκώνει εδώ έναν κακό «παλιού τύπου», ένα μοντέλο ανθρώπου αιμοβόρου που είχαμε καιρό να δούμε στο σινεμά. Με μια προφορά σλαβική που υιοθετεί άψογα και ένα παγωμένο βλέμμα που αναδύεται από το γυάλινο μάτι του, ο Χερτζογκ αποδίδει ένα χαρακτήρα σκληρό που περιφρονεί την αξία της ζωής των άλλων.

Την ταινία «Τζακ Ρίτσερ» σκηνοθετεί ο Κρίστοφερ Μακ Κουάρι, σεναριογράφος του φιλμ «Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο Φάντασμα». Είναι επίσης γνωστός ως σεναριογράφος στο πλευρό του Μπράιαν Σίνγκερ για τις ταινίες «Valkyrie», και «Συνήθεις Ύποπτοι» (με πρωταγωνιστή πάντα τον Τομ Κρουζ). Για την τελευταία, μάλιστα, έλαβε Όσκαρ καλύτερου σεναρίου.

Ο Κρίστοφερ Μακ Κουάρι είχε σκηνοθετήσει άλλη μια ταινία πριν δώδεκα χρόνια, το «Way of the Gun». Τώρα, δημιουργεί μια περιπέτεια με σύνθετη πλοκή και μαύρο χιούμορ, όπου ο Τομ Κρουζ δίνει ένα σόου ανδρείας φέροντας κυριολεκτικά στους ώμους του όλο το φιλμ.

Στο «Τζακ Ρίτσερ», λοιπόν, βλέπουμε έναν Τομ Κρουζ αγέραστο και δυναμικό να ορμά στη μάχη υπεράσπισης του δικαίου με ζήλο και υπερηφάνεια.

Αλώβητος, άτρωτος, πανίσχυρος, επιδέξιος σκοπευτής, ψυχρός και απαθής μπροστά σε διάφορους πειρασμούς, είναι ο γενναίος ήρωας που θα «βάλει κάτω» πέντε άνδρες μαζί. Ο ήρωας του βιβλίου είναι αρκετά ψηλότερος από τον αμερικανό σταρ, ωστόσο, αυτό είναι μια λεπτομέρεια που παρακάμπτεται αμέσως από το ταπεραμέντο και την επιβλητική παρουσία του πρωταγωνιστή.

Η ταινία βρίθει από αναληθοφάνειες και παιγνιώδη επεισόδια που υποτιμούν τη νοημοσύνη των θεατών. Κάθε σκηνή αποτελεί μια επίδειξη υπεράνθρωπου θάρρους και κάθε διάλογος προσπαθεί να πείσει με τη σοβαροφάνειά του. Δεν λείπουν, επίσης και κάποια κλισέ, όπως το να πέφτει ραγδαία βροχή όταν κορυφώνεται η δράση.

Γινόμαστε θεατές ενός θεάματος όπου ο Τομ Κρουζ ακροβατεί και «κλέβει την παράσταση» διασχίζοντας κτήρια, οδηγώντας με ξέφρενη ταχύτητα και κατατροπώνοντας ως δια μαγείας όλους τους κακούς. Χαρακτήρας που ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ του ανίκητου μαχητή. Προφίλ γνωστό από τις ταινίες της σειράς «Επικίνδυνη Αποστολή» και το οποίο έχει αποφέρει αρκετά εκατομμύρια στους παραγωγούς.

Η ταινία δείχνει να επαναλαμβάνει μια συνταγή που θα διασκεδάσει τους οπαδούς «ταινιών δράσης για τη δράση» και θα κουράσει όλους τους υπόλοιπους.

Παίζουν: Τομ Κρουζ, Ρόζαμουντ Πάικ, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Βέρνερ Χέρτζογκ. H ταινία προβάλλεται από την UIP.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ