Όταν η ιππασία θεραπεύει...

otan-i-ippasia-therapeuei-ippasia-therapeuei

ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Η θεραπευτική ιππασία είναι ένα ενδιαφέρον και ιδιαίτερα ωφέλιμο εναλλακτικό πρόγραμμα για άτομα με φυσική, νοητική και συναισθηματική υστέρηση, που χρησιμοποιεί το άλογο ως μέσο αποκατάστασης.

Η θεραπευτική ιππασία είναι ένα ενδιαφέρον και ιδιαίτερα ωφέλιμο εναλλακτικό πρόγραμμα για άτομα με φυσική, νοητική και συναισθηματική υστέρηση, που χρησιμοποιεί το άλογο ως μέσο αποκατάστασης.

Μέσα από το πρόγραμμα της θεραπευτικής ιππασίας το άλογο γίνεται μέσο θεραπείας, βοηθώντας σημαντικά στην βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ατόμων με κάποια υστέρηση. Απευθύνεται σε άτομα με σωματικά, νοητικά, αισθητηριακά και ψυχολογικά προβλήματα που μπορούν να συμμετάσχουν, αφού συμβουλευτούν φυσικά πρώτα τον θεράποντα ιατρό τους.

Μια βόλτα με το άλογο δίνει στους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες την ευκαιρία να ανακαλύψουν την αίσθηση της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας. Μια εμπειρία πραγματικά πολύτιμη και πρωτόγνωρη για αυτούς, αφού όταν το άλογο περπατά, μεταφέρει στον κορμό του ιππέα την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια στους ανθρώπους με φυσιολογική κίνηση.

Η ιππασία βοηθά στην ανάπτυξη των μυών του κορμού τους και η ευθεία στάση του σώματος που απαιτείται διευκολύνει την αναπνοή τους, ενώ διαφέρει εντελώς από τις συνηθισμένες θεραπείες σε φυσικοθεραπευτήριο, γυμναστήριο και πισίνα υδροθεραπείας. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες βγαίνουν από το σπίτι και ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, απολαμβάνοντας την ύπαιθρο και την ωφέλιμη επαφή με τα ζώα.

Ακόμη κι αν η πάθηση είναι νοητική ή συναισθηματική, η ανεξαρτησία που χαρίζει η ιππασία καθώς και η επαφή και το δέσιμο με το άλογο, προσφέρει σημαντικά στην διάθεση, την ψυχολογία και την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου.

Στα βάθη του χρόνου η σχέση ανθρώπου-αλόγου

Η θεραπευτική αξία της ιππασίας ήταν ήδη γνωστή από την αρχαία Ελλάδα. Το έναυσμα ωστόσο για την δημιουργία των πρώτων κέντρων θεραπευτικής ιππασίας δόθηκε το 1952 όταν η Liz Hartel από την Δανία κατάφερε να κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο ιππικής δεξιοτεχνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, παρ’ όλο που είχε υποστεί μερική παράλυση και στα δύο πόδια, χτυπημένη από την πολιομυελίτιδα. Κάπως έτσι έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα κέντρα θεραπευτικής ιππασίας στην Σκανδιναβία και την Αγγλία.

Στην Ελλάδα η εναλλακτική αυτή μορφή θεραπείας ξεκίνησε το 1983 στον Ιππικό Όμιλο της Βαρυμπόμπης, ενώ το 1992, συγκροτήθηκε ο «Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας». Ο ΣΘΙΕ είναι ένα σωματείο εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αναγνωρισμένο πλέον και ως αθλητικό σωματείο.

Στον ΣΘΙΕ εκτός από την θεραπευτική ιππασία μπορεί να κάνει κανείς, εφόσον το επιθυμεί, και αθλητική θεραπευτική ιππασία και κατόπιν προετοιμασίας να λάβει μέρος σε τοπικούς και διεθνείς αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας, όπως οι Παραολυμπιακοί και τα Special Olympics.

Όσοι, τέλος, αγαπούν τα άλογα και θέλουν να προσφέρουν μια ουσιαστική βοήθεια σε συνανθρώπους τους που το έχουν ανάγκη, μπορούν να γίνουν εθελοντές στον Σύνδεσμο Θεραπευτικής Ιππασίας και να συνεισφέρουν στο σημαντικό έργο του.

Πληροφορίες: αναζητήστε περισσότερες λεπτομέρειες στο www.trag.gr ή τηλεφωνήστε στο 210 7488566.

ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΜΠΑΡΟΥΞΗ