Τι πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε συμπληρώματα διατροφής

sumpliromata-diatrofis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Τώρα που με τη νέα σεζόν που ξεκινά πολλοί θα βάλουν νέους στόχους υγείας και διατροφής, είναι μια καλή στιγμή να δούμε τι πρέπει να προσέχουμε με τη λήψη των συμπληρωμάτων.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια πολύ καλή λύση να συμπληρώσουμε ελλείψεις της διατροφής μας, όταν δεν τρεφόμαστε σωστά για διάφορους λόγους. Το ασβέτιο και η βιταμίνη D μας χρειάζονται για γερά οστά, τα ωμέγα-3 κάνουν καλό στον εγκέφαλο, τα μάτια και τις αρθρώσεις, ενώ το φυλλικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών του εγκεφάλου. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι να μην τα λαμβάνουμε μόνοι μας προληπτικά, αλλά με την καθοδήγηση γιατρού και βάσει εξετάσεων και ελλείψεων. Επειδή, όμως, τα τελευταία χρόνια μπορούμε να τα αποκτήσουμε ακόμη πιο εύκολα και εκτός φαρμακείου, όπου θα μπορούσαμε να συμβουλευτούμε έναν ειδικό, καλό είναι να ξέρουμε μερικά πράγματα που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να τα παίρνουμε αυθαίρετα.

Οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και οι διαιτολόγοι είναι αυτοί που πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε αν σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε κάποιο συμπλήρωμα, έτσι ώστε μαζί τους να συζητήσουμε τα συμπτώματα ή προβλήματα που έχουμε και να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε 500 ενήλικες Αμερικανούς, πάνω από το 60% των millennials θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να μιλήσει με τον γιατρό για τη λήψη μιας καινούργιας βιταμίνης ή συμπληρώματος. Πέραν αυτού, σχεδόν το 40% όσων παίρνουν φάρμακα και συμπληρώματα δεν ξέρουν ότι η λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Τα συμπληρώματα αλληλεπιδρούν με φάρμακα και εξετάσεις
Λόγω του ότι τα συμπληρώματα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ενεργά συστατικά, κάποια από αυτά, όταν περνούν στην πέψη, μπορεί να μεταβάλλουν την απορρόφηση, τον μεταβολισμό και την απέκκριση ενός συνταγογραφούμενου φαρμάκου που μπορεί να λαμβάνετε ήδη. Αυτό είναι σοβαρό, καθώς μπορεί να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου κι εσείς να λαμβάνετε περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που χρειάζεστε, χωρίς να το γνωρίζετε.

Κάποια συμπληρώματα βοτάνων, για παράδειγμα, που περιέχουν βαλσαμόχορτο (St. John’s wort) για την ανακούφιση από το άγχος μεταξύ άλλων, έχει βρεθεί ότι μπορεί να επιδεινώσουν την κατάθλιψη σε άτομα που παίρνουν αντικαταθλιπτικά ή μειώνουν την αποτελεσματικότητα σε αντισυλληπτικά. 

Η βιταμίνη Κ μπορεί επίσης να μειώσει τη λειτουργία των αντιθρομβωτικών φαρμάκων και κάποια αντιοξειδωτικά συμπληρώματα, όπως η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα κάποιων ειδών χημειοθεραπείας για τον καρκίνο.

Σε επίπεδο εξετάσεων, ξέρατε ότι, η βιταμίνη Β7 ή αλλιώς βιοτίνη που υποστηρίζει την υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών, μπορεί να αλλοιώσει κάποιες εξετάσεις αίματος αν ληφθεί σε υψηλές δόσεις;

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε απόλυτα τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, εξετάσεων και συμπληρωμάτων και αυτό θα το καταφέρετε μόνο με τη βοήθεια ειδικού. Οι ανάγκες σας είναι διαφορετικές από των υπολοίπων, γι’ αυτό μην βασίζεστε ούτε σε γνώμες φίλων και γνωστών, ούτε σε άρθρα του διαδικτύου. Μιλήστε με ειδικό και αξιοποιήστε τα οφέλη των συμπληρωμάτων προς όφελός σας, αντί να τα λαμβάνετε με άγνοια και επικινδυνότητα.