Βαρύ το πρόστιμο για την Goop και την Gwyneth Paltrow

gwyneth-paltrow Axel Schmidt
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Τα σεξουαλικά βοηθήματα με κρυστάλλους με δήθεν θεραπευτικές ιδιότητες έβαλαν την «αυτοκρατορία ευεξίας» σε μπελάδες.

Εκτός από μια άκρως πετυχημένη καριέρα στον κινηματογράφο, η Gwyneth Paltrow έχει διακριθεί στον χώρο των επιχειρήσεων χάρη στην εταιρεία Goop. Μέσω της εταιρείας που ξεκίνησε ως blog, η χολιγουντιανή σταρ πουλά πολλά ακριβά προϊόντα – από ρούχα και συμπληρώματα διατροφής μέχρι σεξουαλικά βοηθήματα – τα οποία συχνά φέρονται να έχουν θεραπευτικές ιδιότητες ή να βελτιώνουν το αίσθημα ευεξίας.

Η εταιρεία της Paltrow έχει βρεθεί αρκετές φορές «στην πυρά» για τα προϊόντα της, τόσο για την τιμές, όσο και για τις θεαματικές αξιώσεις και τους ισχυρισμούς περί επίτευξης της ευεξίας. Σύμφωνα με άρθρο της σελίδας The Mary Sue, οι εισαγγελικές αρχές της κομητείας Σάντα Κλάρα και της πολιτείας της Καλιφόρνια κατέθεσαν μήνυση κατά της Goop, καθώς η εταιρεία ισχυριζόταν πως ορισμένα προϊόντα της, όπως κολπικά αυγά με νεφρίτη και ροζ χαλαζία, είχαν επιστημονικά αποδεδειγμένες θεραπευτικές ιδιότητες.

Τελικά η Goop έφτασε σε συμβιβασμό και θα πληρώσει πρόστιμο 145.000 δολαρίων, ενώ συμφώνησε να αποσύρει τις επίμαχες διαφημίσεις και να επιστρέψει τα χρήματα στους πελάτες που αγόρασαν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Στην ανακοίνωσή του, ο εισαγγελέας της Σάντα Κλάρα σχολίασε πως «η αυτοκρατορία ευεξίας της Goop πωλούσε μια σειρά από προϊόντα υγείας για γυναίκες, των οποίων οι διαφημιζόμενες ιατρικές αξιώσεις δεν υποστηρίχθηκαν από επαρκείς και αξιόπιστες επιστημονικές έρευνες». Στη συνέχεια σημείωσε πως στόχο είναι η προστασία των καταναλωτών από εταιρείες που υπόσχονται οφέλη για την υγεία χωρίς εμπεριστατωμένη επιστημονική στήριξη.

H επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Goop, Erica Moore, σχολίασε πως η εταιρεία αποτελεί ένα «φόρουμ» όπου οι πελάτες μπορούν να παρουσιάσουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους με διάφορα προϊόντα. «Ο νόμος, όμως, ορισμένες φορές βλέπει αυτές τις δηλώσεις ως διαφημίσεις, οι οποίες υπόκεινται σε διάφορες νομικές απαιτήσεις» εξήγησε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας πως η εταιρεία «εκτιμά» την καθοδήγηση των αρχών ως προς τη συγκεκριμένη περίπτωση.