Το Χόλιγουντ δεν σκοτώνει τους ήρωες ταινιών δράσης όταν γεράσουν

to-xoligount-den-skotonei-tous-iroes-tainion-drasis-otan-gerasoun

Φωτογραφία:ΙΜDb. Σκηνή από την ταινία «Μην μου χαλάς τη μέρα»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

«Είμαι πολύ μεγάλος για τέτοια», αναφωνούσε αγανακτισμένος ο Danny Glover στην ταινία δράσης «Φονικό Όπλο», στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, η συγκεκριμένη ατάκα μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, μιας και η επιστροφή των παλαίμαχων πρωταγωνιστών ταινιών δράσης είναι η τελευταία κινηματογραφική μόδα.

Στις αρχές του 2000 όλοι οι λεγόμενοι action heroes των δεκαετιών ’80 και ’90, βρίσκονταν λίγο πολύ στα αζήτητα. Όλα όμως ανατράπηκαν την διετία 2006- 2008 με την επιστροφή του Bruce Willis στην τέταρτη συνέχεια του «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει» και του Sylvester Stallone στο ρόλο του μποξέρ Rocky Balboa και του «πολεμιστή» John Rambo. Μολονότι οι ταινίες πήραν κακές κριτικές, το κοινό τις «αγκάλιασε» , κι η βιομηχανία του κινηματογράφου άρπαξε την ευκαιρία. Γρήγορα η επιστροφή του Indianna Jones ήταν πραγματικότητα, με τον Harrison Ford, στα 70 του να υποδύεται τον ατρόμητο και περιπετειώδη αρχαιολόγο. Και παρότι ο σκηνοθέτης, Steven Spielberg, υποστήριζε ότι ο Ford δεν είναι μεγάλος πια για το ρόλο, σε όλη την ταινία, ο Indiana φρόντιζε να μας υπενθυμίζει την ηλικία του, κάνοντας προφανές ότι το franchise θα συνεχιστεί αλλά με τον Shia LaBeouf, τον κινηματογραφικό του γιο.

Τα νέα franchises

Ο Stallone όμως που άνοιξε το χορό, ήταν αποφασισμένος να τον συνεχίσει. Όλα τα μεγάλα ονόματα των περιπετειών επιστρατεύτηκαν για μία μόνο ταινία, τους «Αναλώσιμους». Bruce Willis, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger (ενώ ήταν ακόμα κυβερνήτης της California), κι άλλοι βετεράνοι επιστρέφουν, όπως είχε υποσχεθεί ο Arnie στον Εξολοθρευτή (1984). Γρήγορα όμως αυτό που ξεκίνησε ως μια τελευταία μάχη, εξελίχθηκε σε μία νέα μανία.

Φωτογραφία ΙΜDb. Ο Bruce Willis στην ταινία «Πολύ σκληρός για να πεθάνει σήμερα»

Κι αν οι ήρωες των «Αναλώσιμων» είναι άτρωτοι και δεν αστειεύονται, δεν ισχύει το ίδιο για του ήρωες τους «RED». Σαφώς πιο κωμική, η ταινία εξετάζει την περιπέτεια τριών συνταξιούχων πρακτόρων που επιστρέφουν για μια τελευταία αποστολή βάζοντας φυσικά τα γυαλιά στους πολύ νεότερους διεφθαρμένους συναδέλφους τους.

Ο John Malkovich κυκλοφορεί με μία τσάντα- γουρούνι και σκοτώνει αδίστακτα όποιον βρεθεί στο δρόμο του. Μαζί του οι Helen Mirren, Bruce Willis και Morgan Freeman αποτελούν την ομάδα RED που για την ιστορία σημαίνει Retired, Extremely Dangerous (Συνταξιούχοι, Πολύ Επικίνδυνοι).

Οι γερόλυκοι action heroes είναι πλέον στην κορυφή

Ο αιώνιος Slvester Stallone στην ταινία «Οι αναλώσιμοι» (2010)

Τα παλιά franchises φαίνονται να έχουν εξαντληθεί, αν και στις 14/2 ο John McClane επιστρέφει για πέμπτη φορά στις ελληνικές αίθουσες με το «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει Σήμερα», το Hollywood όμως είναι πάντα πρόθυμο να φτιάξει καινούρια. Οι «Αναλώσιμοι 2» έχουν προσθέσει στο δυναμικό τους Jean-Claude Van Damme και Chuck Norris ενώ το «RED 2» αναμένεται στο καλοκαίρι του 2013.

Παλιοί ήρωες-νέοι χαρακτήρες

Ο Tom Cruise παραμένει ετοιμοπόλεμος στην περιπέτεια «Jack Reacher»

Παράλληλα νέες ταινίες κάνουν την εμφάνισή τους με τους αγαπημένους κλασικούς στο τιμόνι. Ο Bruce Willis στο «Αντιμέτωποι με το Χρόνο» υποδύεται τον πρωταγωνιστή σε μεγάλη ηλικία, ο σαφώς νεότερος μεν αλλά πενηντάρης δε, Tom Cruise στο «Jack Reacher» ο οποίος γύρισε μόνος του όλες τις δύσκολες σκηνές χωρίς κασκαντέρ παραμένει πιστός στην εικόνα του macho πράκτορα και το δίδυμο Stallone- Schwarzenegger που θέλει να μείνει πιστό αλλά πλέον αδυνατεί, καθώς σε γύρισμα επικίνδυνης σκηνής για τη νέα τους ταινία «The Tomb» και οι δύο ηθοποιοί τραυματίστηκαν.

«Κάτι τέτοιο δε θα είχε συμβεί ποτέ 20 χρόνια πριν, ήταν λίγο αξιολύπητο», θα δηλώσει ο ελαφρώς «σκουριασμένος» «Εξολοθρευτής». Ο ίδιος ωστόσο δε φαίνεται πρόθυμος να εγκαταλείψει τη δράση, πράγμα λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρότυπό του είναι ο «Βρώμικος Χάρι» Clint Eastwood, που στα 82 είναι ακόμα παρών στα χολιγουντιανά δρώμενα. Ο Schwarzenegger αναγνωρίζει ότι στην ηλικία του τα πράγματα δυσκολεύουν αλλά πιστεύει, και επιβεβαιώνει, ότι «η συνταξιοδότηση είναι για τους φοβητσιάρηδες», όπως είναι και το σλόγκαν της νέας του ταινίας «Μη μου Χαλάς τη Μέρα», όπου καλείται να προστατεύσει μια μικρή πόλη από έναν επικίνδυνο φυγά (η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 7/2).

Πρωτάρης ετών 56

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αυτό συνέβη στην περίπτωση του Liam Neeson. Έχοντας ακολουθήσει μια πιο σοβαρή κινηματογραφική πορεία, ο ηθοποιός, που έχει προταθεί και για Oscar, αποφάσισε να κάνει μια νέα αρχή με τη περιπέτεια «Taken».

Από τότε έχει υπάρξει μέλος της σκληρής «A-team», έχει πολεμήσει με λύκους στο «Τhe Grey» και έχει αντιμετωπίσει εξωγήινα σκάφη στην «Ναυμαχία». Φέτος, στα εξήντα του, επιστρέφει για το σίκουελ του «Taken», αποδεικνύοντας ότι αν είσαι γεννημένος action hero, η μοίρα σου αργά ή γρήγορα θα σε συναντήσει.

ΝΑΝΤΙΑ ΚΑΚΛΗ