Δισκοκριτική: «Grinderman 2» Grinderman

diskokritiki-grinderman-2-grinderman

ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Στο «Grinderman 2» λοιπόν οι μελωδίες είναι διεστραμμένες, πότε γρήγορες, πότε αργές και πάντοτε ντυμένες με τους φοβερούς στίχους του Cave.

Τα μικρά teaser clips που είχαν κάνει την εμφάνιση τους στο διαδίκτυο μάλλον μπέρδευαν παρά έδιναν στοιχεία. Ένας λύκος σε ένα πολυτελές μαρμάρινο μπάνιο, τα μέλη των Grinderman στην cartoon μορφή τους να χορεύουν, μία ανατριχιαστική Ινδή μαζορέτα.

Όλα αυτά βέβαια αποκαλύφθηκε ότι είναι εικόνες από το δαιδαλώδες μυαλό του Nick Cave και της παρέας του. Και το δεύτερο album του side project του είναι βγαλμένο για άλλη μια φορά από τα βάθη της σκοτεινής και περίεργης ψυχής του. Στο «Grinderman 2» λοιπόν οι μελωδίες είναι διεστραμμένες, πότε γρήγορες, πότε αργές και πάντοτε ντυμένες με τους φοβερούς στίχους του Cave.

Από την Oprah Winfrey μέχρι το τέρας του Loch Ness όλα μπλέκονται γλυκά. Το ατόφιο garage rock με τις σκληρές κιθάρες και την εκστατική ερμηνεία του πολυμήχανου Nick Cave δημιουργούν είτε ύμνους για θεούς και δαίμονες (το πρώτο single «Heathen Child»), είτε ερωτικά μηνύματα που δε θυμίζουν σε τίποτα αγάπη και έρωτα, αλλά βρώμικες και «κολάσιμες» στιγμές («Worm Tamer»).

H καλύτερη στιγμή του album είναι μάλλον το «Kitchenette», ένα «κλασικό» κομμάτι του Αυστραλού rock star, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία από τις ελάχιστες ρομαντικές και μελαγχολικές στιγμές του album, αφηγούμενος το τι θα ήθελε να κάνει σε μία κλασική και μάλλον, βαριεστημένη Αμερικανίδα νοικοκυρά.

Πολλοί είναι σίγουρα οι χαρακτηρισμοί που μπορεί κανείς να δώσει στο «Grinderman 2». Το κυριότερο συστατικό όμως, πίσω από τη μαυρίλα, την πρόκληση και την επιθετικότητα, είναι το πηγαίο και έξυπνο χιούμορ. Αξίζει μόνο να ψάξει κανείς φωτογραφίες ή videoclip τους για να δει πόσο αστεία περνάνε την ειρωνεία τους και τα μηνύματα τους.

Το δεύτερο album των Grinderman λοιπόν, ετοιμάζει τους ακροατές για δυνατές συγκινήσεις μέσα από ένα διονυσιακό ταξίδι. Αυτό που θέλουν είναι να μας κάνουν να χορεύουμς σαν δαιμονισμένοι. Αν γίνει αυτό, τότε ο στόχος πέτυχε.

Album: «Grinderman 2»

Artist: Grinderman

Label: Mute/ANTI-

Βαθμός: 8/10

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ