«The Favourite»: Μήπως ήρθε η ώρα του Γιώργου Λάνθιμου να λάμψει (και) στα Όσκαρ;

the-favourite
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η νέα δραματική ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας.

Βρισκόμαστε στην Αγγλία του 18ου αιώνα, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Γαλλία. Στον θρόνο βρίσκεται η αδύναμη Βασίλισσα Άννα (Olivia Colman) και κυβερνά με τη Λαίδη Σάρα (Rachel Weisz) στο πλευρό της. Ο ερχομός όμως της φιλόδοξης υπηρέτριας Άμπιγκεϊλ (Emma Stone) προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στο παλάτι, αφού γρήγορα γίνεται προστατευόμενη της Σάρα. Με τη Σάρα να έχει απορροφηθεί από την πολιτική και διπλωματία του πολέμου, η Άμπιγκεϊλ θα βρει την ευκαιρία να γίνει στενή φίλη της Βασίλισσας, ασκώντας τεράστια επιρροή στις αποφάσεις της.

Αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, «The Favourite», αναμφίβολα ένα από τα highlights του φετινού φεστιβάλ κινηματογράφου στην Βενετία, καθώς τιμήθηκε τόσο με το Αργυρό Λέοντα – το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής – όσο με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας της Olivia Colman.

Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από την πρώτη μεγάλη ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη που έκανε αίσθηση στο εξωτερικό, τον «Κυνόδοντα», που είχε βρεθεί υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2009. Χτίζοντας πάνω στην επιτυχία της ταινίας, οι επόμενες παραγωγές του με τον στενό συνεργάτη του και σεναριογράφο, Ευθύμη Φιλίππου, υπήρξαν ακόμα πιο λαμπρές και τον εδραίωσαν στην παγκόσμια σκηνή ως έναν πολλά υποσχόμενο σκηνοθέτη με μια ξεχωριστή, ιδιοσυγκρασιακή ματιά. Οι πρώτες εντυπώσεις για την νέα ταινία δείχνουν ότι μπορεί να πάει ακόμα πιο ψηλά.

Το «The Favourite» θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες τον χειμώνα.

Μετά τις «Άλπεις», τον «Αστακό» και το «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού», ο Λάνθιμος αποφάσισε να εστιάσει για πρώτη φορά αποκλειστικά στη σκηνοθεσία, δουλεύοντας πάνω σε ένα σενάριο των Deborah Davis και Tony McNamara. Στο «The Favourite» βρήκε γνώριμους συνεργάτες, όπως την Colman και την Rachel Weisz που είχαν πρωταγωνιστήσει στον υποψήφιο για Όσκαρ «Αστακό» του 2015. Μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, φαίνεται πως ο Έλληνας σκηνοθέτης θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα Όσκαρ - δηλαδή ως φαβορί - στην τελετή που θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2019.

Δείτε το τρέιλερ του «The Favourite»