Wild Women: 6 δυναμικές ηρωίδες που ξεχωρίζουν στις μάχες επί της οθόνης

mad-max-fury-road
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
VodafoneTV

Είναι επικίνδυνες, ετοιμόλογες, απρόβλεπτες και... είναι εδώ.

Έξι γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στην κινηματογραφική ιστορία έρχονται στην οθόνη του Vodafone TV για να δώσουν μαθήματα δυναμισμού τη στιγμή ακριβώς που θα το επιλέξεις, On demand.

Η γυναικεία αναπαράσταση
Από το 1968 και μετά που αρχίζουν να αναδύονται οι κινηματογραφικές ανησυχίες σχετικά  με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους τα πρώτα φεμινιστικά ρεύματα και ξεκινούν οι συζητήσεις σχετικά με την αναπαράσταση της γυναίκας στο σινεμά. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει για να φτάσουμε στο σήμερα όπου ο εμπορικός αφηγηματικός κινηματογράφος- με πρωτοστάτη το Hollywood- δείχνει αυξανόμενη προτίμηση σε γυναικείους χαρακτήρες. Προς αυτή την κατεύθυνση σπρώχνουν οι μεγάλες εισπράξεις που φέρνει συνήθως αυτή η επιλογή, με αποτέλεσμα ιστορίες γυναικών με δύναμη, λόγο, πυγμή και πολλές φορές βαρύ χέρι να έρχονται σε πρώτο πλάνο.

Έξι από αυτές μας ξανασυστήνει το Vodafone TV και μάλιστα τη στιγμή που θέλουμε, On demand.

Mad Max: Fury Road
Οπλισμένη με την αποφασιστικότητα του ηγέτη, γυναίκα στρατιώτης, δυνατή, που δεν αρνείται τη σωματική υπεροχή του άντρα αλλά που μπορεί να τον νικήσει στη μάχη,  η φιγούρα της Furiosa (Charlize Theron) διαταράσσει την ισορροπία της δύναμης μεταξύ των δύο φύλων σε ένα από τα καλύτερα action movies που έχουν φτιαχτεί ποτέ, το Mad Max: Fury Road του George Miller.  Στην ταινία, που καθόλου τυχαία δεν κέρδισε 6 Oscar, ο κόσμος δεν είναι παρά μια δυστοπική έρημος, όπου τον έλεγχο έχει ο  Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne) από τον στρατό του οποίου θα προσπαθήσει να διαφύγει ο Max (Tom Hardy) όταν εμπλακεί σε μια απόδραση με τη βοήθεια της Furiosa. Η απόδραση γίνεται, οι δύο ήρωες αναγκάζονται να συνασπιστούν για να μεταφέρουν σε ασφαλές τόπο το «φορτίο» τους και ένα τρελό, ροκ εν ρολ κυνηγητό ξεκινά.

Pitch Perfect 3
Οι πιο άγριες γυναίκες είναι αυτές που κυνηγάνε τα όνειρά τους και σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι ηρωίδες της ταινίας, με τον χαρακτήρα της Fat Amy (Rebel Wilson) να εμπνέει λίγο παραπάνω χάρη στην αυθάδεια και την αποφασιστικότητά της. Τα κορίτσια του πρώτου μέρους της μουσικής κωμωδίας, οι Barden Bellas, δεν διατηρούν επαφή μετά την αποφοίτηση, η αδυναμία τους όμως στη μουσική εξακολουθεί να τις συνδέει. Ψάχνοντας τη θέση τους στη ζωή και την αγορά εργασίας αποφασίζουν να επανενωθούν, να ταξιδέψουν στην Ισπανία και να πάρουν μέρος σε έναν διαγωνισμό λίγο έξω από τα νερά τους για να δώσουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: ανελέητες μουσικές μάχες με τραγούδια που ερμηνεύονται ακαπέλα.

Salt
Η πρώτη νίκη της Evelyn Salt (Angelina Jolie) θα μπορούσε να θεωρηθεί η αλλαγή φύλου του κεντρικού ήρωα της ταινίας από τον σκηνοθέτη, Phillip Noyce, μιας και αρχικά επρόκειτο ο ρόλος να ερμηνευτεί από τον Tom Cruise. Ο ίδιος αποχώρησε και έπειτα από μερικές προσαρμογές στο σενάριο η Salt  πήρε σάρκα και οστά. H ηρωίδα επιδίδεται σε ένα ανελέητο κυνηγητό όταν από πράκτορας της CIA γίνει καταζητούμενη έπειτα από κατηγορίες πως είναι διπλή πράκτορας και επίδοξη δολοφόνος του Αμερικανού προέδρου. Το κοινό έχει ταυτίσει την Jolie με τον δυναμισμό, επομένως με μια τέτοια επιλογή στον κεντρικό ρόλο, όλα τα μάτια παραμένουν κολλημένα στην οθόνη.

Kill Bill
Αν χρειαστεί να χαρακτηριστεί ο χαρακτήρας της Νύφης (Uma Thurman) στην ταινία μονολεκτικά, η λέξη θα ήταν: οργισμένη. Η κλασική πια ταινία του Quentin Tarantino αποτελεί, πέρα από ένα αφιέρωμα του σκηνοθέτη σε όλα τα κινηματογραφικά στιλ που αγαπά, μια ιστορία εκδίκησης και το ταξίδι της μανιασμένης Νύφης προς αυτήν. Ένα ταξίδι με πολλές στάσεις που πάντα αφήνει πίσω του το ίδιο αποτέλεσμα,  πτώματα, διαμελισμένα σώματα και πάρα πολύ αίμα. Κι εκεί ανάμεσα στα ποτάμια αίματος ξεχωρίζει μονάχα μια γυναικεία φιγούρα, μια γυναίκα- φονική μηχανή που κατέχει τις πολεμικές τέχνες, μια αποστασιοποιημένη, ψυχρή εκτελέστρια που διψά για μια ακόμα μάχη. Και κάθε μάχη που δίνει τη φέρνει όλο και πιο κοντά στην τελική αρένα αποκαλύπτοντας παράλληλα λίγη από την εύθραυστη ψυχολογία της. Γιατί πάνω από όλα είναι μια μάνα που της πήραν το παιδί... και κρατάει σπαθί.

Resident Evil: Retribution
Όσες συνέχειες και αν έχει η ταινία, απόλυτη πρωταγωνίστρια παραμένει πάντα η Milla Jovovich, η οποία ως Alice λάμπει μέσα στην αισθητική των απειλητικών ζόμπι, των εντυπωσιακών εφέ και των θεαματικών σκηνών δράσης. Στο πέμπτο κεφάλαιο, η ταινία του Paul W.S. Anderson εδράζεται σε μια υποθαλάσσια βάση της Umbrella Corporation, ο θανατηφόρος ιός της οποίας συνεχίζει να καταστρέφει τον κόσμο μετατρέποντας όποιον μολυνθεί σε ζόμπι. Εκεί, στις εγκαταστάσεις της Umbrella, κρατείται παρά τη θέλησή της η Alice και φυσικά επιδίδεται με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο στην προσπάθειά της να αποδράσει.   

Red Sparrow
Μαζί με την Dominika (Jennifer Lawrence) στην ταινία του Francis Lawrence πρωταγωνιστούν η γυναικεία σεξουαλικότητα, η δύναμή της και η ανάγκη μιας γυναίκας να δρα ελεύθερα σε ένα ζόρικο, σεξιστικό, καταπιεστικό περιβάλλον.  Η Dominika από πρίμα μπαλαρίνα καταλήγει κατάσκοπος και «όπλο σε ένα παγκόσμιο πόλεμο ισχύος». Όχι μόνο γιατί έχει τραυματιστεί, και άρα δεν μπορεί να συνεχίσει το μπαλέτο, ούτε μόνο επειδή η μητέρα της είναι άρρωστη και χρειάζεται περίθαλψη. Η Dominika καταλήγει κατάσκοπος γιατί είναι μια γυναίκα που ξέρει να επιβιώνει και γιατί της πάει το κόκκινο χρώμα σε κάθε αποστολή με στόχο την αποπλάνηση. 

Όλες οι παραπάνω υπερηρωίδες αναμένουν στο Vodafone TV να τις επιλέξουμε με μια κίνηση και να δούμε να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας μοναδικές περιπέτειες γένους αυστηρά θηλυκού.