Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς χώρες για τους τουρίστες

tourismos-eksoteriko-eksotiko-touristas
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Αναλόγως με το αν σας αρέσουν τα τουριστικά μέρη ή προτιμάτε να αποφεύγετε τα πλήθη και να ενισχύετε λιγότερο τουριστικούς προορισμούς, η παρακάτω κατάταξη θα σας βοηθήσει στο επόμενό σας ταξίδι.

Κάποιες χώρες υποδέχονται κάθε χρόνο περισσότερους τουρίστες από άλλες κι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού βάζει τα πράγματα σε τάξη, για να μας διαφωτίσει. Η πιο πρόσφατη περίοδος για την οποία υπάρχουν δεδομένα για όλες τις χώρες είναι το 2016, οπότε η κατάταξη αφορά αυτό το διάστημα. Να σημειώσουμε ότι κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, κατάφεραν να μπουν στη λίστα παρά τα τρομοκρατικά γεγονότα και τα μέτρα ασφαλείας που κράτησαν πολλούς ταξιδιώτες μακριά, ενώ χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Γαλλία παρέμειναν δημοφιλείς.

Η Ελλάδα βρέθηκε στην 14η θέση της 50άδας με τους διεθνείς τουρίστες να ξεπερνούν τα 24 δισεκατομμύρια και την αύξηση στις αφίξεις από το 2010 να φτάνει το 65,2%. Τα έσοδα παρουσιάζουν αύξηση 14,7 εκατομμύρια και υπολογίζονται στα 14,619 δισεκατομμύρια δολάρια. Ποιες χώρες, όμως, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις;

Η Πόλη του Φωτός αποτελεί σημαντική στάση των τουριστών του κόσμου

#1 Γαλλία
Με 82.700.000 τουρίστες το 2016, 6,5% περισσότερους από το 2010, η Γαλλία μετρά 54,531 δισεκατομμύρια έσοδα, τα οποία, όμως είναι κατά 4,4% πεσμένα σε σχέση με το 2010. Ο Πύργος του Άιφελ, το Παλάτι των Βερσαλλιών, το Λούβρο, η Γαλλική Ριβιέρα αποτελούν τα βασικά αξιοθέατα της χώρας, η οποία φημίζεται και για τις παραλίες της στη Νίκαια, για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες, για τα κρασιά της Προβηγκίας και το Μπορντό, αλλά και για την Eurodisney.

#2 Ηνωμένες Πολιτείες
Τα έσοδα των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσαν σημαντική αύξηση από το 2010 μέχρι το 2016, της τάξης του 51%, ενώ οι τουρίστες αυξήθηκαν κατά 26,4%, ξεπερνώντας τα 75 εκατομμύρια. Με κοσμοπολίτικες πόλεις όπως τη Βοστόνη, το Σικάγο, το φυσικό θαύμα του Γκραντ Κάνιον και τους άπειρους προορισμούς της, η χώρα είναι σχεδόν προορισμός ζωής για πολλούς ταξιδιώτες. Από το «Μεγάλο Μήλο», με το Empire State Building και το Άγαλμα της Ελευθερίας στην Ανατολική Ακτή, μέχρι την Καλιφόρνια, το Σαν Φρανσίσκο και το Χόλιγουντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πάντα ψηλά στην κατάταξη.

Η Βαρκελώνη του Γκαουντί

#3 Ισπανία
Οι τουρίστες της Ισπανίας ξεπέρασαν τα 75 εκατομμύρια το 2016, σημειώνοντας αύξηση 43% και 10% αύξηση στα έσοδα το 2016 σε σχέση με το 2010 και οι λόγοι είναι πολλοί για να επιλέξουν αυτή τη χώρα. Στη Βαρκελώνη θα ενθουσιαστεί κανείς από την Τέχνη που είναι διάχυτη, την αρχιτεκτονική του Γκαουντί και φυσικά τα tapas bar στην περιοχή του Gothic Quarter. Οι λάτρεις του κρασιού προτιμούν την οινική περιοχή Rioja, ενώ για παραλίες και νυχτερινή ζωή, η Μαγιόρκα και η Ίμπιζα ξεχωρίζουν.

#4 Κίνα
Οι τουρίστες της Κίνας ξεπέρασαν τα 59 εκατομμύρια το 2016, σημειώνοντας αύξηση 6,5%, αν και τα έσοδα έπεσαν κατά 3% από το 2010 στο 2016. Σημαντικό αξιοθέατο είναι το Σινικό Τείχος, ενώ ανάμεσα στα μέρη που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος είναι και η πλατεία Τιενανμέν στο κέντρο του Πεκίνου, νότια από την Απαγορευμένη Πόλη, διάσημη για μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, για τα γεγονότα του 1989 με τις διαδηλώσεις των φοιτητών και την επέμβαση του στρατού και την Σφαγή της Πλατείας Τιενανμέν.

#5 Ιταλία
Οι τουρίστες της Ιταλίας ξεπέρασαν τα 52 εκατομμύρια το 2016, φέρνοντας έσοδα 40,246 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 3,8% στα οικονομικά μεγέθη και 20% στις αφίξεις, σε σχέση με το 2010. Στην Ιταλία, οι τουρίστες εντυπωσιάζονται από τη Ρώμη και την ατμόσφαιρά της, επισκέπτονται το Βατικανό, που αποτελεί το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος και ερωτεύονται τη Φλωρεντία για την Τέχνη της, αλλά και τη Βενετία για τον ρομαντισμό και την ιδιαιτερότητά της.

Το Stonehenge, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Ηνωμένου Βασιλείου

#6 Ηνωμένο Βασίλειο
Αύξηση 26,6% σημείωσαν οι τουρίστες στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016 σε σχέση με το 2010, φτάνοντας τους 35.814.000, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση και στα έσοδα, της τάξης του 41%. Το Λονδίνο, το Δουβλίνο και το Εδιμβούργο αποτελούν όλα πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η χώρα διαθέτει διάφορα αξιοθέατα, όπως το βασιλικό παλάτι, το Stonehenge, την Abbey Road τη γενέτειρα των Beatles και φυσικά τις διάφορες pub για μπίρα και socializing.

#7 Γερμανία
Η αύξηση στα έσοδα μπορεί να φτάνει το 8% από το 2010 στο 2016, η αύξηση των τουριστών, όμως, για το ίδιο διάστημα φτάνει το 32,4% για τη Γερμανία. Η αλήθεια είναι ότι ο τουρισμός ανθίζει στη χώρα που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, με το Βερολίνο να τραβάει μεν τα βλέμματα, αλλά και άλλες πόλεις να προσελκύουν κόσμο. Οι λάτρεις της μπίρας, πάντως, προτιμούν το Μόναχο, που είναι διάσημο και για το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας του κόσμου, το Oktoberfest.

Το Μεξικό προσελκύει πολλούς τουρίστες, σημειώνοντας 50,6% αύξηση στους επισκέπτες του 2016 

#8 Μεξικό
Με 50,6% αύξηση στους τουρίστες του 2016, σε σύγκριση με το 2010, το Μεξικό φαίνεται να πηγαίνει καλά τουριστικά, βλέποντας τα έσοδά του στον τομέα να αυξάνονται κατά 63,9% το ίδιο διάστημα. Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας είναι το Κανκούν, αν και έχει «χτυπηθεί» από αύξηση στο έγκλημα, ενώ πολλοί τουρίστες συρρέουν προς την Πόλη του Μεξικού για να δουν ερείπια των Αζτέκων, αλλά και να επισκεφτούν το μουσείο της διάσημης ζωγράφου, Frida Kahlo. Για χαλάρωση και μπάνιο, οι περισσότεροι προτιμούν την Playa Del Carmen.

#9 Ταϊλάνδη
Το τσουνάμι φαίνεται πως δεν έχει επηρεάσει τόσο το τουριστικό κύμα προς την Ταϊλάνδη, η οποία είδε αύξηση στους τουρίστες της 104,5% το 2016 από το 2010, φτάνοντας τα 32.588.000. Η αποτύπωση στα έσοδα είναι επίσης αξιοσημείωτη, αφού σημειώνεται αύξηση εσόδων 142,7%. Η Μπανγκόκ, ως ζωντανή πρωτεύουσα αποτελεί σίγουρα ονειρεμένο προορισμό με υπέροχους ναούς όπως τον Wat Arun, αλλά οι παραλίες και τα μικρά της νησάκια είναι σίγουρα πρωταρχικός λόγος για ένα ταξίδι προς τα εκεί.

#10 Τουρκία
Το 2016, οι τουρίστες στην Τουρκία σημείωσαν μείωση σε σχέση με το 2010, της τάξης του 3,4% και μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό 17%, αλλά η χώρα παραμένει ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς. Ως σταυροδρόμι μεταξύ της Ανατολικής Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας, με επιρροές και από τις δύο περιοχές, η Τουρκία και ειδικά η Κωνσταντινούπολη εντυπωσιάζουν. Στην Κωνσταντινούπολη μπορεί κανείς να ζήσει την ασιατική και την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, να κάνει παραδοσιακά χαμάμ, να επισκεφτεί την ξακουστή αγορά Kapalicarsi και να χαλαρώσει με θέα τον Βόσπορο.