Κατά του #MeToo και ο Sean Penn

sean-penn Erik Pendzich
ΤΡΙΤΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ο χολιγουντιανός αστέρας εξέφρασε την άποψη πως το «πνεύμα» του «ανήθικου κινήματος» είναι «να διαχωρίζει άνδρες και γυναίκες».

Αναμφίβολα, η περίπτωση του Harvey Weinstein αποτέλεσε αφορμή για πολλές γυναίκες και άνδρες να μιλήσουν ανοιχτά για τις εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον χώρο του θεάματος. Το hashtag #MeΤοο δημιουργήθηκε αρχικά στο Twitter για να μοιραστούν τις εμπειρίες και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε κίνημα. Παρά την γενικότερη άποψη πως το κίνημα βοήθησε στη διεύρυνση της δημόσιας συζήτησης, το κίνημα έχει τους επικριτές του, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται ο Sean Penn.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Today ο 58χρονος ηθοποιός μοιράστηκε τις σκέψεις και τον προβληματισμό του για το κίνημα #MeToo, σχολιάζοντας πως «παραείναι άσπρο-μαύρο» και «το πνεύμα του» είναι «να χωρίζει άνδρες και γυναίκες». Η συμπρωταγωνίστρια του Penn στη δραματική σειρά επιστημονικής φαντασίας «The First», Nataschaa McElhone, είχε αναφερθεί πρώτη στο κίνημα, λέγοντας πως είχε μια επίδραση στον χαρακτήρα της, κάτι το οποίο βρήκε αντίθετο τον Penn.

Variety/REX/Shutterstock / Michael Buckner

To 2015 η Madonna χαρακτήρισε τις φήμες πως κακοποιήθηκε από τον Sean Penn ως «εντελώς εξωφρενικές, κακόβουλες, απερίσκεπτες και ψευδείς».

«Θα ήθελα να πιστεύω πως αυτό που αποκαλούν κίνημα #MeToo δεν είχε καμία επιρροή» υπογράμμισε ο ηθοποιός, λέγοντας παράλληλα πως το κίνημα «ωθήθηκε από ένα είδος αποδοχής του ανήθικου». Όταν η McElhone τον ρώτησε τι εννοεί με αυτό, ο Penn εξήγησε πως το κίνημα είναι ανήθικο, επειδή «στην πραγματικότητα είναι μια σειρά πολλών ανεξάρτητων κατηγόρων, θυμάτων και κατηγοριών, ορισμένων εκ των οποίων είναι αβάσιμες».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Penn έχει ένα βεβαρυμμένο παρελθόν, καθώς φέρεται να κακοποιούσε την Madonna κατά τη διάρκεια της σχέσης και του γάμου τους στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο αστέρας του Χόλυγουντ ήταν ιδιαίτερα ευέξαπτος και συχνά της ασκούσε βία. Το 1989 η Madonna είχε καταγγείλει τον Penn για ξυλοδαρμό, αλλά αργότερα απέσυρε τις κατηγορίες, ενώ το 2015 διέψευσε τις «εντελώς εξωφρενικές, κακόβουλες, απερίσκεπτες και ψευδείς» φήμες.