Oλόκληρος ο Γιάννης Τσεκλένης σε ένα…Φουγάρο

tseklenis-4
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Πώς μπορείς να χωρέσεις όλες τις ιστορίες που έχει αφηγηθεί μέχρι σήμερα ο Γιάννης Τσεκλένης, σε μια έκθεση, ένα βιβλίο, μια ρετροσπεκτίβα;

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην οδό Κανάρη, στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, για την αναδρομική έκθεση-αφιέρωμα που θα εγκαινιαστεί σε λίγες ημέρες στο Φουγάρο στο Ναύπλιο (7 Οκτωβρίου-25 Νοεμβρίου), για Τα Χρόνια της Μόδας του Γιάννη Τσεκλένη, δεν έλειπε κανείς και τίποτα. Ήταν εκεί όλες οι εικόνες, όλα τα συναισθήματα, οι διαδρομές, τα χρώματα, οι συλλογές, οι συνειρμοί, οι αισθήσεις, οι λέξεις, τα υφάσματα, η αύρα…

Και ο Γιάννης Τσεκλένης, στον ρόλο του οικοδεσπότη, της ζωντανής εγκυκλοπαίδειας της μόδας, του ενορχηστρωτή του ντιζάιν της ζωής, θυμήθηκε την εποχή που για να γίνεις αναγνωρίσιμο brand έπρεπε να διασχίσεις ωκεανούς και όχι να παραμυθιάζεσαι όπως τόσοι σύγχρονοι δημιουργοί που σήμερα καυχιούνται για τους ακόλουθους και τα likes στο Instagram.

COSTASVERGAS@
Το καταλαβαίνεις μόλις ανοίγεις, και…μυρίζεις το βιβλίο Tseklenis, με το πρωτότυπο δέσιμο, που θα συνοδεύει τη ρετροσπεκτίβα στο Ναύπλιο.
COSTASVERGAS@
Βλέπεις τα ρούχα, νιώθεις ότι τα φοράς, φαντάζεσαι τι ιστορίες θα μπορούσαν να μοιραστούν με αγνώστους αν μιλούσαν σήμερα για το τότε, το ταξίδι, την επιστροφή, την περιπλάνηση, την αποδοχή, το χειροκρότημα, τον χορό στο φως και το σκοτάδι.

Βλέπεις όλα όσα κατέκτησε ο Γιάννης Τσεκλένης στις δεκαετίες που πέρασαν και άθελά σου συγκρίνεις τις κολεξιόν, την επικαιρότητα του τότε, τα θέματα εθνικής επικοινωνίας που περνούσε μέσα από τη μόδα, με τις εφήμερες βιτρίνες της εποχής, και διαπιστώνεις πόσο φλατ είναι η περίοδος που ζούμε.

COSTASVERGAS@
Γιατί πώς θα θυμόμαστε τη μόδα του 2018; Καλύτερα να ταξιδέψουμε στο χθες, να πάμε μια βόλτα στο Ναύπλιο, για να δούμε από πολύ κοντά, Τσάρους, Βάρκες και Ηλιαχτίδες, Τριαντάφυλλα και άλλα Ζώα, την Βεργίνα, τον Ελ Γκρέκο, τον Τσεκλένη του τότε και του τώρα, τον πιο γενναιόδωρο, χρωματικά και ουσιαστικά, δημιουργό της σύγχρονης και παγκόσμιας μόδας made in Greece.

Τα χρόνια της μόδας; Τα χρόνια του Γιάννη, τα χρόνια που η μόδα περνούσε καλά, ταξίδευε, γλεντούσε, ζούσε με ελευθερία, δεν φοβόταν, είχε τόσα να πει, πολύ απλά γιατί ο άνθρωπος που την γέννησε ήξερε τι θέλουν οι γυναίκες. Τι ακριβώς; Θα το θυμηθούμε ή θα το μάθουμε για πρώτη φορά στο Ναύπλιο.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com