Φλεβική Θρομβοεμβολή στα ταξίδια: 4 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο

aeroplano-taksidi-balitsa
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Προληπτικά μέτρα από τον αγγειοχειρουργό Αθανάνιο Σιαφάκα, επιστημονικό υπευθύνο του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr για ταξίδια χωρίς κινδύνους.

Θα έχετε ενδεχομένως ακούσει ή θα έχετε διαβάσει και εσείς για περιπτώσεις Φλεβικής Θρομβοεμβολής που συνέβησαν σε άτομα τα οποία ταξίδεψαν μεγάλες αποστάσεις, συνήθως με αεροπλάνο αλλά και με αυτοκίνητο. Αν λάβετε όμως μια σειρά από τα παρακάτω προληπτικά μέτρα, ο κίνδυνος ΦΘΕ μπορεί να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό όταν ταξιδεύετε και τα μεγάλα ταξίδια μπορούν να είναι πιο χαλαρά και λιγότερο ανησυχητικά. Τα ίδια αυτά προληπτικά μέτρα μπορείτε να τα εφαρμόζετε επίσης στα ταξίδια σας με λεωφορείο, με αυτοκίνητο ή τρένο.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε

1. Aν σας έχει συσταθεί από τον γιατρό σας η χρήση ειδικών καλτσών, να τις φοράτε και στα δύο πόδια οποτεδήποτε ταξιδεύετε για μεγάλες αποστάσεις, ανεξάρτητα από το μέσο που μετακινήστε.

2. Να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας για να διατηρείτε έναν υποκίτρινο χρωματισμό των ούρων σας.

3. Να αποφεύγετε το τσάι, τον καφέ, και τα αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού γιατί σας αφυδατώνουν.

4. Να διατηρείστε ενεργητικοί κάνοντας τις παρακάτω ασκήσεις:

-Στρέψτε τα δάκτυλα των ποδιών σας ψηλά προς τον ουρανό και μετά κάτω προς το έδαφος.

-Περιστρέψτε τους αστραγάλους σας προς τα δεξιά και τα αριστερά.

-Όταν κάθεστε να σηκώνετε ένα πόδι τη φορά στο ύψος της καρέκλας.

-Προσπαθήστε να σηκώνετε και να περπατάτε κανονικά κατά διαστήματα.

-Πιθανότατα να χρειάζεται να πάρετε κάποιο φάρμακο πριν την έναρξη του ταξιδιού, οπότε καλό θα ήταν να επικοινωνούσατε με τον γιατρό σας.

-Αν αναπτύξετε ευαισθησία, πόνο ή πρήξιμο στα πόδια σας μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, αναζητήστε άμεσα ιατρική συμβουλή.

-Αν σας παρουσιαστεί πόνος στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή ή και τα δύο, πρέπει να λάβετε άμεσα βοήθεια και να μετα φερθείτε σε νοσοκομείο.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr

Ο Αθανάσιος Σιάφακας είναι στρατιωτικός Ιατρός, θεωρείται κορυφαίος στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων αγγειοχειρουργός στην Ελλάδα, με ειδική εμπειρία στη διάγνωση και την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Ακόμα, είναι ο επίσημος εκπαιδευτής ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (όπως αγγειοχειρουργοί, πλαστικοί, δερματολόγοι) στην εφαρμογή σκληροθεραπείας στην Ελλάδα και την Κύπρο, για λογαριασμό του #1 παγκοσμίως φαρμάκου..

Μάθετε τα πάντα για τις ευρυαγγείες, τους κιρσούς κι όλες τις φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων στο www.veincenter.gr