Tα πιο περίεργα ρεκόρ στην ιστορία των Όσκαρ

ta-pio-perierga-rekor-stin-istoria-ton-oskar

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Τα βραβεία Oscar είναι πολύ κοντά. Στις 24 Φεβρουαρίου ο Seth McFarlane, η φωνή της σειράς Family Guy, θα παρουσιάσει το πιο λαμπερό κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς. Για να μπαίνουμε λοιπόν στο κλίμα, το click@life συγκέντρωσε 10+1 πληροφορίες για τη μεγαλύτερη γιορτή της βιομηχανίας του θεάματος.

Τρεις είναι οι ταινίες που έχουν φτάσει το ρεκόρ των 11 βραβείων Όσκαρ: Ben Hur (1959), «Ο Τιτανικός» (1997) και «Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά» (2003).

Η νεαρότερη νικήτρια ήταν η Tatum O'Neal, 10 ετών, για την ταινία «Χάρτινο Φεγγάρι», ενώ ο γηραιότερος ο Christopher Plummer που βραβεύτηκε στα 82 του για την ερμηνεία του στο «Οι Πρωτάρηδες». Φέτος έσπασε το ρεκόρ για τις γυναίκες υποψήφιες, με την 9χρονη Quvenzhané Wallis και την 85χρονη Emmanuelle Riva στην κατηγορία α’ γυναικείου ρόλου.

Η αγοραπωλησία αγαλματιδίων Oscar είναι παράνομη. Όποιος κερδίζει το βραβείο υποχρεούται να υπογράψει ότι ο ίδιος και οι κληρονόμοι του προκειμένου να πουλήσουν το Oscar πρέπει πρώτα να προτείνουν στην Ακαδημία Κινηματογράφου να το αγοράσει στην τιμή του ενός δολαρίου. Αυτό διασφαλίζει ότι τα πολυπόθητα αγαλματάκια δεν θα καταλήξουν στα χέρια συλλεκτών. Ωστόσο, ο κανόνας αυτός τέθηκε σε ισχύ το 1950 με αποτέλεσμα όσα βραβεία δόθηκαν πριν να μην «προστατεύονται». Έτσι ο Michael Jackson αγόρασε αυτό της ταινίας «Όσα παίρνει ο άνεμος», κι ο Spielberg των Bette Davis και Clark Gable, τα οποία όμως επέστρεψε στην Ακαδημία.

Ο Walt Disney, έχει 59 υποψηφιότητες και 26 νίκες.

Ο Peter O’Toole κατέχει το ρεκόρ για τις περισσότερες υποψηφιότητες χωρίς όμως καμία νίκη. Συγκεκριμένα έχει προταθεί 8 φορές, στην κατηγορία του «Καλύτερου Ηθοποιού».

Το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία (234 λεπτά), που έχει βραβευτεί με Oscar Καλύτερης Ταινίας. Αντίθετα, η ταινία «Το Κόκκινο Μπαλόνι», που πήρε Oscar σεναρίου το 1956, πρόκειται για μικρού μήκους ταινία (34 λεπτά), παρότι βραβεύτηκε σε κατηγορία κανονικής διάρκειας. Ωστόσο, το παράδοξο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι τιμήθηκε για το σενάριό της, ενώ στην ταινία υπάρχει ελάχιστος διάλογος.

Η μεγαλύτερη θεαματικότητα στην ιστορία του θεσμού σημειώθηκε στην απονομή του 1997, με 52,2 εκατομμύρια τηλεθεατές να παρακολουθούν τον «Τιτανικό» να βραβεύεται ως καλύτερη ταινία.

Κάθε χρόνο «κλείνονται» 300 λιμουζίνες για την εντυπωσιακή κι άνετη άφιξη των κινηματογραφικών αστέρων.

Η πρώτη απονομή έγινε το 1929 σε ένα κλειστό γεύμα στο Hollywood Roosevelt Hotel με τα εισιτήρια να κοστίζουν 5 δολάρια. Έξι χρόνια μετά, το 1935 τα βραβεία μεταδόθηκαν για πρώτη φορά στην τηλεόραση.

Είναι άγραφος κανόνας συμπεριφοράς, οι «ηττημένοι» υποψήφιοι να χειροκροτούν και να χαίρονται με τη χαρά του νικητή. Ο Samuel L Jackson όμως δεν φάνηκε να έχει την ίδια γνώμη το 1995, όταν, αν και φαβορί, έχασε από τον Martin Landau. Αντί για το γνωστό χαμόγελο, ο Jackson φάνηκε καθαρά να λέει «shit».

Δεν είναι λίγες οι εκπλήξεις στις απονομές. Μία από τις μεγαλύτερες συνέβη το 1992 με την Marisa Tomei να κερδίζει από το πουθενά το Oscar β’ γυναικείου ρόλου, αφήνοντας πίσω της δυνατές υποψήφιες, όπως η Vanessa Redgrave, η Miranda Richardson και η Judy Davis. Οι φήμες φούντωναν ότι ο παρουσιαστής διάβασε λάθος όνομα με αποτέλεσμα το βραβείο να πάει σε λάθος παραλήπτη για να αποφευχθεί η κατακραυγή, αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι οι ψήφοι των κριτών ήταν τόσο μοιρασμένες στις υπόλοιπες ερμηνείες που η Tomei κατάφερε να ξεχωρίσει. Πλέον στα στοιχήματα του θεσμού υπάρχει ο όρος «Ο παράγοντας Marisa Tomei».