Πρώτη ματιά στο ντοκιμαντέρ για τον Orson Welles και την τελευταία του ταινία

orson-welles Jacques Langevin
ΤΡΙΤΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Το «They'll Love Me When I'm Dead» αποκαλύπτει το πλούσιο παρασκήνιο πίσω από την ανολοκλήρωτη ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη.

Η τελευταία ταινία του Orson Welles, το «The Other Side Of The Wind» κυκλοφόρησε μετά από πολλά χρόνια μέσω Netflix και μάλιστα αποτέλεσε αφορμή για την κόντρα μεταξύ της πλατφόρμας streaming και του φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών. Παράλληλα όμως με την ταινία, το Netflix κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ το οποίο αναφέρεται τόσα στα τελευταία χρόνια του μεγάλου σκηνοθέτη, όσο και στα προβλήματα που αντιμετώπισε με την παραγωγή της ταινίας του.

Σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «They’ll Love Me When I' m Dead» είναι ο βραβευμένος με Όσκαρ Morgan Neville, ο οποίος στο παρελθόν έχει σκηνοθετήσει τα «20 Feet From Stardom» και «Won’t You Be My Neighbor?» για τον Mr. Rogers.

Όπως αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ, ο Welles είχε χάσει το έρεισμά του στο Χόλυγουντ, παρά τις επιτυχίες του παρελθόντος και αγωνιζόταν να κάνει ένα μεγάλο come-back. Εργαζόταν μανιωδώς με τη σατυρική του ταινία με έντονα βιογραφικά στοιχεία, αφού κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας σκηνοθέτης που επιχειρεί να ολοκληρώσει το τελευταίο μεγάλο έργο του.

Ο Welles δυσκολευόταν να βρει χρηματοδότηση, οπότε γύρισε την ταινία κάπως σπασμωδικά με ένα νεαρό, αλλά πιστό συνεργείο. Τελικά όμως δεν κατάφερε να την ολοκληρώσει, καθώς πέθανε το 1985. Ακολούθησαν πολλά οικονομικά και νομικά προβλήματα, οπότε η ταινία παρέμεινε ανολοκλήρωτη, μέχρι την εμπλοκή του Netflix το 2016. Στην ταινία πρωταγωνίστησαν οι John Huston, Bob Random, Peter Bogdanovich, Susan Strasberg και Oja Kodar.