Θριάμβευσε στα Bafta o Βen Affleck

thriambeuse-sta-bafta-o-ben-affleck-ben-affleck

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

O Ben Affleck κατόρθωσε να ξεχωρίσει και στην χθεσινή απονομή των βρετανικών βραβείων Bafta, καθώς το κατασκοπικό θρίλερ «Argo» απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Μοντάζ. Η ταινία του εξακολουθεί και σαρώνει πολλές κινηματογραφικές διακρίσεις ανεβάζοντας διαρκώς τις πιθανότητες να θριαμβεύσει την βραδιά των Όσκαρ.

Η «κινηματογραφική» διάσωση αμερικανών διπλωματών κατά την περίοδο της ιρανικής επανάστασης το 1979, παραμένει στο προσκήνιο. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο George Clooney, ο οποίος ήταν ένας από τους παραγωγούς της ταινίας: «είσαι εκπληκτικός σε ό,τι κάνεις. Είσαι έξυπνος, ξέρεις τι θέλεις και το πιο σημαντικό, αγαπάς αυτό που κάνεις», είπε συγκινημένος ο Clooney στον Ben Affleck, όταν ανέβηκαν στη σκηνή για να παραλάβουν το Bafta Kαλύτερης Ταινίας.

Ο Daniel Day Lewis πρόσθεσε άλλο ένα βραβείο στη συλλογή του για την εκπληκτική ερμηνεία του στην επική ταινία «Λίνκολν». Ωστόσο το βιογραφικό αυτό δράμα του Steven Spielberg κατόρθωσε να αποσπάσει μόνο το Bafta Πρώτου Ανδρικού Ρόλου, παρότι ήταν υποψήφιο σε δέκα κατηγορίες.

Η 85χρονη Emmanuelle Riva τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο δράμα «Amour» του Michael Haneke. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Riva ήταν υποψήφια για το Bafta και το 1961, όταν πρωταγωνιστούσε στην κλασική πλέον ταινία «Xιροσίμα αγάπη μου», αλλά τότε την είχε κερδίσει η Shirley MacLaine. Το φιλμ του αυστριακού σκηνοθέτη Haneke κέρδισε επίσης το Bafta Ξενόγλωσσης Ταινίας και πολλοί πιστεύουν ότι είναι το απόλυτο φαβορί και για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

To ανατρεπτικό, σπαγγέτι-γουέστερν του Tarantino «Django ο τιμωρός» απέσπασε το βραβείο Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου για τον Christoph Waltz αλλά και πρωτότυπου σεναρίου. Η αντίστοιχη διάκριση για το Bafta Διασκευασμένου Σεναρίου πήγε-όπως ήταν αναμενόμενο-στον «Οδηγό αισιοδοξίας» του David O' Russel.

Η Anne Ηathaway απέσπασε το Bafta Δεύτερου γυναικείου ρόλου, για την ερμηνεία της ως τραγική Φαντίν στην κινηματογραφική μεταφορά των «Αθλίων» («Les miserables») από τον Tom Hooper. To «Skyfall», με τον Daniel Craig ως Τζέιμς Μποντ πέτυχε τελικά να κάνει την έκπληξη και να αναδειχτεί ως η Καλύτερη Βρετανική Ταινία ενώ τιμήθηκε και με το Bafta Kαλύτερης Μουσικής Επένδυσης. Παρότι το «Skyfall» είχε σπάσει όλα το ρεκόρ στο βρετανικό box office, κανείς από τους αναλυτές δεν του έδινε πολλές πιθανότητες να νικήσει τους «Αθλίους» σε αυτή την κατηγορία. Εξάλλου οι ταινίες του 007 είχαν μεγάλο ιστορικό από διάφορες «απογοητεύσεις» σε σημαντικά κινηματογραφικά βραβεία.

Φυσικά το μιούζικαλ «Οι Άθλιοι» ανήκε στους μεγάλους νικητές της βραδιάς, αφού εκτός από το βραβείο της Anne Ηathaway σάρωσε στις κατηγορίες για σχεδιασμό παραγωγής-σκηνικών, ήχου και μακιγιάζ.

Η «Ζωή του Πι» του Ang Lee κέρδισε το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας και οπτικών εφέ, ενώ η «Anna Karenina» τιμήθηκε για τα εντυπωσιακά κοστούμια της. Η ατίθαση κοκκινομάλλα πριγκίπισσα στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Brave» της Pixar πήρε δικαίως τον τίτλο του καλύτερου κινουμένου σχεδίου για το 2012. Ο βρετανός σκηνοθέτης Alan Parker, γνωστός μεταξύ άλλων από τις ταινίες του «Bugsy Malone» και «Ο Μισσισιπής καίγεται» τιμήθηκε με το «Bafta fellowship». «Είναι ένα σημάδι πως μεγαλώνω», δήλωσε o ίδιος με αυτοσαρκαστικό τόνο στους δημοσιογράφους. Στην ενότητα των ντοκιμαντέρ ξεχώρισε το φιλμ «Searching for Sugar Man» των Malik Bendjelloul και Simon Chinn για τον ρόκερ Rodriguez. Τέλος στους χαμένους της βραδιάς ανήκει η Kathryn Bigelow αφού το πολυσυζητημένο θρίλερ της για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν «Zero Dark Thirty» δεν πήρε κάποιο βραβείο.