Τελικά ο καφές κάνει καλό; Δείτε τι λένε οι έρευνες

kafes
ΤΡΙΤΗ, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Σήμερα «γιορτάζει» ο καφές και μαζί του όλοι όσοι δεν ξεκινούν την ημέρα τους χωρίς αυτόν. Ιδού πέντε λόγοι, με βάση τις έρευνες, που αποδεικνύουν ότι κάνετε πολύ καλά που τον προτιμάτε καθημερινά.

Συμβάλλει σε καλύτερη μνήμη
Σύμφωνα με ερευνητές του John Hopkins και έρευνα δημοσιευμένη στο Journal Nature Neuroscience, η καφεΐνη, είτε προέρχεται από τον καφέ ή το τσάι, φαίνεται ότι ενισχύει τη μνήμη και έχει μάλιστα θετικές επιδράσεις στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, μειώνει την απώλεια μνήμης για τουλάχιστον 24 ώρες από την ώρα που θα καταναλωθεί. Άλλη αμερικάνικη έρευνα του 2005 έδειξε ότι η κατανάλωση δυο φλιτζανιών καφέ τη μέρα, βελτιώνει τη μνήμη και στους χρόνους αντίδρασης του ατόμου.

Έχει αντικαρκινική δράση
Σύμφωνα με σουηδική έρευνα του 2008, η κατανάλωση 2-3 καφέδων την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή του. Διαφορετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφεϊνέ καφές συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη, προστατεύοντας και το ανδρικό φύλο.

Μειώνει την πιθανότητα δημιουργίας πέτρας στη χολή
Οι πέτρες στη χολή δημιουργούνται από συστατικά της χολής που δεν διαλύονται και είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε έντονους πόνους και χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 4 κούπες καφέ τη μέρα, φαίνεται πως παρουσίαζαν 25% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης χολόλιθων, απομακρύνοντας άρα το ενδεχόμενο χειρουργείου. Αντίστοιχα αποτελέσματα έχουν φανεί και όσον αφορά το ανδρικό φύλο.

Μπορεί να μας ενυδατώσει
Σε αντίθεση με ό,τι ξέραμε μέχρι πρόσφατα, ότι ο καφές αφυδατώνει, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE, διαπίστωσε ότι η σύνδεση μεταξύ του εθισμού στον καφέ και την αφυδάτωση, είναι ένας ακόμη μύθος. Στην έρευνα συμμετείχαν 50 άνδρες που έπιναν, είτε τέσσερα φλιτζάνια καφέ, είτε τέσσερα φλιτζάνια νερό την ημέρα για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Στο τέλος της έρευνας, φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν συχνά καφέ ήταν εξίσου ενυδατωμένοι όταν έπιναν καφέ, όπως όταν έπιναν νερό. Φαίνεται πως το σώμα προσαρμόζεται στην τακτική πρόσληψη καφεΐνης και γίνεται ανεκτικό με το πιθανό διουρητικό αποτέλεσμα του καφέ.

Ενισχύει τον μεταβολισμό
Η δράση της καφεΐνης στον μεταβολισμό είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, ενώ έρευνα του 2006 έδειξε ότι από την κατανάλωση καφέ τονώνεται ο μεταβολισμός και μάλιστα των αδύνατων γυναικών, οδηγώντας σε πιο κομψή σιλουέτα, στο πλαίσιο πάντα ενός υγιεινού τρόπου ζωής. 

Απαλύνει την κατάθλιψη
Μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο World Journal of Biological Psychiatry, από ερευνητές του Χάρβαρντ σε μελέτη πάνω σε 200 χιλιάδες ανθρώπους έδειξε ότι όσοι πίνουν 2-4 καφέδες την ημέρα έχουν 50% μικρότερη πιθανότητα να αυτοκτονήσουν. Οι επικεφαλής αποδίδουν αυτό το συσχετισμό στην καφεΐνη, αφού όσοι πίνουν ντεκαφεϊνέ δεν είχαν το ίδιο όφελος. Ακόμη, όμως, κι αν κάποιος δεν διατρέχει κίνδυνο αυτοκτονίας, τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα κατάθλιψης, κάτι που είναι λογικό, αφού πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών με τον ίδιο τρόπο όπως τα αντικαταθλιπτικά. Μια διαφορετική μελέτη πάλι ερευνητών του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 15% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν κατάθλιψη.