Γνωρίζουμε δέκα απίστευτα ακραία μέρη του πλανήτη

dallol-aithiopia
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Κατευθυνόμαστε σε κάποια μέρη του πλανήτη που οι συνθήκες τους είναι ακραίες, είτε από άποψη κλίματος, είτε από άποψη γεωγραφίας και γεωλογίας. Τολμάτε να ακολουθήσετε;

Το πιο θερμό κατοικήσιμο μέρος: Dallol, Αιθιοπία
Με μέση καθημερινή θερμοκρασία 34,4 βαθμών Κελσίου, δεν είναι απορίας άξιο που το μέρος αυτό στη βόρεια Αιθιοπία είναι κάτι παρόμοιο με μια πόλη φάντασμα.

Η υψηλότερη κορυφή: Έβερεστ
Βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ και αποτελεί την υψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων, όπως και το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων.

Το πιο μακρινό μέρος από το κέντρο της Γης: Chimborazo, Ισημερινός
Παρ’ όλο που το Έβερεστ είναι το υψηλότερο σημείο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το γεγονός ότι η Γη έχει σχήμα που διογκώνεται στον ισημερινό της και λόγω της περιστροφής της, η κορυφή του Chimborazo στο Εκουαδόρ είναι στην πραγματικότητα το σημείο της Γης που απέχει πιο πολύ από το κέντρο της.

Το πιο απομακρυσμένο νησί: Bouvet, Νότιος Ατλαντικός
Αυτό το μικρό νησί ανήκει στη Νορβηγία βρίσκεται στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό και απέχει περίπου 1609 χιλιόμετρα από την Ανταρκτική και 2415 χιλιόμετρα από τη Νότιο Αφρική.

Το πιο επίπεδο μέρος του πλανήτη: Salar de Uyuni, Βολιβία
Η έρημος αυτή βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βολιβία, σε υψόμετρο 3.650 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και περιέχει περίπου 10 δισεκατομμύρια τόνους αλατιού, απαρτίζοντας την μεγαλύτερη έκταση αλατιού της Γης, η οποία ταυτόχρονα είναι και η πιο επίπεδη.

Το πιο χαμηλό σημείο του πλανήτη: η Νεκρά Θάλασσα
Στο σημείο που μοιράζεται ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιορδανία, η Νεκρά θάλασσα σημειώνει 418 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η οροσειρά με το μεγαλύτερο μήκος: Άνδεις, Νότιος Αμερική
Εκτείνεται σε περίπου 8 χιλιάδες χιλιόμετρα και περνά από 7 χώρες της Νότιας Αμερικής, καταλαμβάνοντας σχεδόν ολόκληρη τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής.

Ο ψηλότερος καταρράκτης: Angel Falls, Βενεζουέλα
Με ύψος 978 μέτρων, ο καταρράκτης αυτός στη Βενεζουέλα κερδίζει δικαίως τον τίτλο του πιο ψηλού. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο ψηλός που το νερό εξατμίζεται πριν φτάσει στο έδαφος.

Το πιο βροχερό μέρος: Chocó, Κολομβία
Η περιοχή αυτή στα δυτικά της Κολομβίας λαμβάνει κάθε χρόνο 11.770 cm βροχής (δηλαδή περίπου 12 μέτρα νερό), αποτελώντας την πιο βροχερή πεδινή περιοχή του κόσμου.

Το μεγαλύτερο φαράγγι: Γκραντ Κάνιον, Ηνωμένες Πολιτείες
Με μήκος που φτάνει τα 354 χιλιόμετρα και βάθος μεγαλύτερο του 1,5 χιλιομέτρου, το Γκραντ Κάνυον δικαιωματικά παίρνει τον τίτλο. Υπεύθυνος για τον σχηματισμό του είναι ο Ποταμός Κολοράντο.