Η επιστήμη αποφάνθηκε: Η σιέστα για κάποιους είναι αναγκαία

andras-krebati-upnos
ΤΡΙΤΗ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Τα οφέλη της σιέστας είναι καλά τεκμηριωμένα, με μελέτες που υποδεικνύουν αύξηση στα επίπεδα συγκέντρωσης και τη συνολική εγρήγορση, αλλά μερικοί άνθρωποι αισθάνονται τα οφέλη της περισσότερο από τους άλλους.

Η σιέστα για κάποιους είναι πιο ωφέλιμη, άρα και αναγκαία, και πλέον υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό.

Μια νέα μελέτη σε ποντίκια που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Tsukuba στην Ιαπωνία αποκαλύπτει ότι μια μεμονωμένη γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να αυξάνει την ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται ένα ποντίκι – μια αποκάλυψη που οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τις ανθρώπινες συνήθειες γύρω από τον ύπνο.

 Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences σημειώνει ότι λίγα είναι γνωστά για τους μηχανισμούς του οργανισμού που ρυθμίζουν τον ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι οι λόγοι για τους οποίους ο ύπνος ενός ατόμου διαφέρει από εκείνον ενός άλλου παραμένει γενικά μυστήριο μέχρι τώρα.

Για τη μελέτη αυτή, οι συγγραφείς βασίστηκαν σε προηγούμενες έρευνες για τη μετάλλαξη μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται SIK3 και εξέτασαν τα αποτελέσματα που είχε αυτή στις συνήθειες ύπνου των ποντικών. Εκτός από την παρατήρηση του πόση ώρα κοιμούνταν τα ποντίκια και πόση ώρα ήταν ξύπνια, οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα κατά τον ύπνο και τα επίπεδα εγρήγορσης κατά τις περιόδους που ήταν ξύπνια.

Διαπίστωσαν ότι με τη μετάλλαξη του 551ου αμινοξέος στην SIK3, τα ποντίκια χρειάζονταν περισσότερο ύπνο και κοιμούνταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα ποντίκια ήταν επίσης ξύπνια για λιγότερο χρόνο από τον συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας, που είναι το διάστημα που είναι συνήθως πιο ενεργά.

«Τα ευρήματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, επειδή αυτή η μετάλλαξη επηρέασε τις περιόδους ύπνου χωρίς όνειρα, ενώ οι περίοδοι ύπνου με όνειρα έμειναν ανεπηρέαστες», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Masashi Yanagisawa. «Αυτό δείχνει ότι η SIK3 εμπλέκεται σε πολύ συγκεκριμένους ρυθμιστικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τον ύπνο».

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Takoto Honda, πρόσθεσε ότι τα χαρακτηριστικά αυτού του συγκεκριμένου αμινοξέος σε αυτή την πρωτεΐνη είναι παρόμοια σε όλο το ζωικό βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα σχετίζονται και με τον άνθρωπο και ότι θα μπορούσαν να ωφελήσουν την έρευνα που διεξάγεται για τις διαταραχές ύπνου.

«Για παράδειγμα, στην κατάσταση της ιδιοπαθούς υπερυπνίας, οι ασθενείς βιώνουν μια έντονη ανάγκη να κοιμηθούν και νιώθουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως τα ποντίκια στη μελέτη μας. Η έρευνά μας θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί», είπε.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι που χρειάζονται περισσότερο ύπνο – κάτι που μπορούν να αντιμετωπίσουν με τη σιέστα μέσα στην ημέρα- θα μπορούσαν να έχουν μια μεταλλαγμένη μορφή της ίδιας πρωτεΐνης που εξετάστηκε στην έρευνα.

Πηγή: iatrikanews.gr