Και δεύτερη μετάδοση του «Βασιλιά Ληρ» με τον Ian McKellen στο Μέγαρο

basilias-lir2 Manuel Harlan
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Λόγω αυξημένης ζήτησης θα υπάρξει και δεύτερη μαγνητοσκοπημένη προβολή.

Μετά την εξάντληση των εισιτηρίων για την πρώτη δορυφορική μετάδοση του «Bασιλιά Ληρ», της sold-out παράστασης του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας με πρωταγωνιστή τον Ian McKellen, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προγραμμάτισε λόγω αυξημένης ζήτησης και δεύτερη μαγνητοσκοπημένη προβολή την Τρίτη 23 Οκτωβρίου, στις 21.00, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

«Βασιλιάς σε αυτόν το θεατρικό θρίαμβο είναι ο Ian McKellen» - Daily Telegraph

«Ο Ian McKellen προσθέτει στον κατάλογο των μεγαλύτερων επιτευγμάτων του αυτή την απίστευτα συγκινητική ενσάρκωση του Βασιλιά Ληρ». - Independent

«Λεπτοδουλεμένη και ευφυής η ερμηνεία του Ian McKellen: θρίαμβος!» - Evening Standard

«[Μια ερμηνεία] έξυπνη, νηφάλια, με ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια» - Guardian

«Κυριαρχούν οι λεπτές αποχρώσεις και η δύναμη» - The Times

Ο σταρ των μεγάλων κινηματογραφικών blockbusters (O Άρχοντας των ΔαχτυλιδιώνKώδικας Da Vinci κ.ά.), που έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, έξι βραβεία Olivier, ένα βραβείο Tony και μία Χρυσή Σφαίρα, δίνει μια ανεπανάληπτη ερμηνεία, πλαισιωμένος από έναν εκλεκτό θίασο, με την Sinéad Cusack στον ρόλο του Κόμη του Κεντ –συνήθως αποδίδεται από άνδρα– και τον Danny Webb να ενσαρκώνει τον Κόμη του Γκλώστερ. Η πιο σπαρακτική τραγωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ ζωντανεύει στη σκηνή του Duke of Yorks Theatre του Λονδίνου μέσα από τη σύγχρονη ματιά του σκηνοθέτη JonathanMunby και προβάλλεται μαγνητοσκοπημένη την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη,

Μια σπάνια ευκαιρία για το ελληνικό θεατρόφιλο κοινό –αλλά και για τους βρετανούς θεατές που δεν κατάφεραν να βρουν εισιτήριο– να παρακολουθήσουν έναν «Βασιλιά Ληρ» πολλών αστέρων που κόβει την ανάσα, σε μια εξαιρετική παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας.

Η παράσταση προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους (σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ) στο πλαίσιο του κύκλου Θέατρο στο Μέγαρο-National Theatre Live (NTL). Η δορυφορική αναμετάδοση πραγματοποιείται σε συνεργασία με  τη Βρετανική Πρεσβεία και το British Council στο πλαίσιο του κύκλου Θέατρο στο Μέγαρο-National Theatre Live.

«Βασιλιάς Ληρ»

Νιώθοντας ότι γερνά ο βασιλιάς Ληρ αποφασίζει να παραδώσει τον θρόνο και να μοιράσει ακριβοδίκαια το βασίλειο της Αγγλίας στις τρεις κόρες του, την Γκόνεριλ, τη Ρέγκαν και τη μικρή ΚορντέλιαΓια να τις δοκιμάσει, τους ζητάει να του πουν πόσο τον αγαπούν. Οι δύο μεγαλύτερες τον κολακεύουν, αλλά η μικρότερη δεν βρίσκει λόγια για να εκφράσει την αγάπη της. Ο Ληρ, εξοργισμένος, την αποκληρώνει. Η Κορντέλια παντρεύεται τον βασιλιά της Γαλλίας και πηγαίνει στη χώρα του. Η Γκόνεριλ και η Ρέγκαν, βασίλισσες πλέον, φιλοξενούν εκ περιτροπής τον πατέρα τους, αλλά στο τέλος θα τον αποδιώξουν και θα στραφούν εναντίον του. Εκείνος θα φύγει νύχτα, εν μέσω μιας τρομερής καταιγίδας, συντροφευμένος από τον πιστό του Κόμη του Κεντ και τον γελωτοποιό του. Τότε θα αρχίσει η κάθοδός του στην τρέλα. Στο μεταξύ, ο πιστός ακόλουθός του Κόμης του Γκλώστερ αποφασίζει να βοηθήσει τον γερο-άρχοντα. Όμως η Ρέγκαν και ο άντρας της, ο βίαιος Δούκας της Κορνουάλης, κατηγορούν τον Γκλώστερ ως προδότη και τον τυφλώνουν. Η Κορντέλια έρχεται από τη Γαλλία με στρατό για να σώσει τον πατέρα της, αλλά οι Γάλλοι χάνουν τη μάχη με τους Άγγλους. Κόρη και πατέρας φυλακίζονται, ενώ ο αρχηγός του γαλλικού στρατού Έντμοντ διατάζει να τη δηλητηριάσουν. Ο Ληρ το μαθαίνει και πεθαίνει από τον καημό του. Ο Έντμοντ σκοτώνεται σε μονομαχία. Η Ρέγκαν, ερωτευμένη με τον Έντμοντ όπως και η αδελφή της, δηλητηριάζει από ζήλια την Γκόνεριλ και μετά αυτοκτονεί. Πεθαίνει τέλος και ο Γκλώστερ.

Σκηνοθεσία Jonathan Munby Σκηνικά-κοστούμια Paul Wills Φωτισμοί Oliver Fenwick Μουσική και ήχος Ben Ringham, Max Ringham Υπεύθυνη κινησιολογίας Lucy Cullingford Σκηνοθεσία πάλης Kate Waters.

Διανομή
Βασιλιάς Ληρ Ian McKellen 
Ρέγκαν Kirsty Bushell 
Αγγελιαφόρος / Γέρος Richard Clews
Κόμης του Κεντ Sinéad Cusack
Κιούραν / Γιατρός John Hastings
Δούκας της Βουργουνδίας / Ιππότης στην υπηρεσία του Ληρ Jake Mann
Όσβαλντ  Michael Matus 
Βασιλιάς της Γαλλίας Caleb Roberts
Κόμης του Γκλώστερ Danny Webb 
Έντμοντ James Corrigan 
Δούκας του Ώλμπανυ Anthony Howell
Γελωτοποιός Lloyd Hutchinson 
Γκόνεριλ James Millard, Johanne Murdock, Jessica Murrain, Claire Price    
Δούκας της Κορνουάλης Daniel Rabin 
Υπηρέτης του Δούκα του Ώλμπανυ Scott Sparrow
Έντγκαρ Luke Thompson
Κορντέλια Anita-Joy Uwajeh
Υπηρέτες, Ιππότης στην υπηρεσία του Ληρ, γάλλος Αξιωματικός, βρετανοί ιππότες, γάλλοι και βρετανοί στρατιώτες: John Vernon, Johanne Murdock, James Millard, Jessica Murrain.
Βοηθητικοί ηθοποιοί: Charlie Bentley, Leon Finnan, Jamal Franklin, Sonny Poontip, Michael Sookhan.

Info
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. 5 και 23 Οκτωβρίου, ώρα 21:00. Συνολική διάρκεια: 3 ώρες και 40 λεπτά (με διάλειμμα 20 λεπτών). Τιμές εισιτηρίων: 8 € (φοιτητικά),15 €. Πληροφορίες: 210 72.82.333