Επιστρέφει με νέα ταινία ο Roman Polanski

roman-polanski Andrzej Grygiel
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Η δικαστική πλάνη στην «Υπόθεση Ντρέιφους» αποτελεί κεντρικό θέμα της νέας ταινίας του αυτοεξόριστου σκηνοθέτη.

Η γαλλική εταιρεία παραγωγής  Légende Films επιβεβαίωσε τις φήμες που θέλουν τον Roman Polanski να γυρνάει νέα ταινία με τίτλο «J’ Accuse», η οποία αφηγείται μια ιστορία δικαστικής πλάνης. Πρωταγωνιστές θα είναι ο Jean Dujardin, ο οποίος απέσπασε ένα Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «The Artist», καθώς και η σύζυγος του σκηνοθέτη, Emmanuelle Seigner.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των παραγωγών στο Hollywood Reporter, τα γυρίσματα της ταινίας (που βρισκόταν στο στάδιο σχεδιασμού για περίπου έξι χρόνια) αναμένονται να ξεκινήσουν μέσα στο 2018. Η ταινία θα αφηγηθεί την πραγματική ιστορία του Γάλλου αξιωματικού πυροβολικού, Alfred Dreyfus, ο οποίος κατηγορήθηκε ως κατάσκοπος των Γερμανών το 1894 και καταδικάστηκε για έσχατη προδοσία. Τελικά ο Dreyfus αθωώθηκε και απελευθερώθηκε το 1906.

Finos Films

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία του Κατσουρίδη.

Η ιστορία του Γάλλου αξιωματικού έχει αποτελέσει θέμα πολλών θεατρικών, αλλά και  κινηματογραφικών παραγωγών (η ταινία «Είμαι Αθώος» που γύρισε ο Ντίνος Κατσουρίδης το 1959 με τους Αλέκο Αλεξανδράκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα και Βούλα Ζουμπουλάκη είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο «Υπόθεση Ντρέιφους» του Μανώλη Σκουλούδη).

Η υπόθεση της ταινίας έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς ο Polanski ζει αυτοεξόριστος στη Γαλλία τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Το 1977 ο σκηνοθέτης δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση από την έφηβη Samantha Geimer, θεωρώντας πως είχε έρθει σε συμβιβασμό με τις αμερικάνικες αρχές ώστε να αντιμετωπίσει μια ήπια ποινή. Όταν συνειδητοποίησε πως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, βρήκε την ευκαιρία να διαφύγει στην Ευρώπη, προτού ανακοινωθεί η ποινή του για βιασμό.

AP/REX/Shutterstock / Jarek Praszkiewicz

Ο Polanksi έχει εκφράσει την θέληση του να επιστρέψει στις ΗΠΑ, υπό τον όρο ότι δεν θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης, κάτι το οποίο όμως δεν αποδέχονται τα αμερικάνικα δικαστήρια.

Τον περασμένο Μάιο και με το κίνημα #MeToo να διογκώνεται, η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών αποφάσισε να διαγράψει τον Polanski και τον Bill Cosby λόγω των σοβαρών κατηγοριών που αντιιμετωπίζουν οι δύο. Ο Polanski τότε απείλησε τους διοργανωτές των Όσκαρ με μηνύσεις, ζητώντας «δίκαιη ακρόαση», ενώ ο δικηγόρος τους στην Πολωνία ισχυρίστηκε πως η διαγραφή αποτελεί «ψυχολογική κακοποίηση ενός ηλικιωμένου» με «λαϊκίστικους στόχους».