Κριτική ταινίας:«Πολύ σκληρός για να πεθάνει σήμερα»

kritiki-tainiaspolu-skliros-gia-na-pethanei-simera

ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ο Μπρους Γουίλις επιστρέφει στο θρυλικό ρόλο του Τζον Μακλέιν, ήρωα της μυθικής σειράς «Πολύ σκληρός για να πεθάνει».

«Πολύ σκληρός για να πεθάνει σήμερα»

Πράγματι, ο Μπρους Γουίλις, παρά την ηλικία του, είναι πολύ σκληρός για να αποσυρθεί από τέτοιου είδους ρόλους και καταφέρνει να ενσαρκώσει για άλλη μια φορά ένα χαρακτήρα άτρωτο, επιδέξιο με τα όπλα και θαρραλέο που θα φθάσει μέχρι τα άκρα για να ξεκαθαρίσει μια κατάσταση.

Το πέμπτο επεισόδιο της σειράς βγαίνει στις αίθουσες και είναι έτοιμο να παρασύρει τους θεατές σε νέα περιπετειώδη παιχνίδια. Η δράση τοποθετείται τώρα σε ρωσικό έδαφος και συγκεκριμένα στη Μόσχα. Ο Τζον Μακλέιν πηγαίνει εκεί προς αναζήτηση του γιου του με τον οποίο έχει χάσει κάθε επαφή. Καθώς βρίσκεται, όμως, σε λάθος στιγμή σε λάθος μέρος, εμπλέκεται σε μια σειρά από απρόσμενα επεισόδια έντονης δράσης και βίας. Ανακαλύπτει ότι ο γιος του Τζακ (Τζέι Κόρτνεϊ) είναι πράκτορας της CIA.

Ατρόμητος και αυτός, όπως και ο πατέρας του, είναι άρτια εκπαιδευμένος και θέλει να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Σκοπός του είναι να αποτρέψει μια ληστεία πυρηνικών όπλων. Πατέρας και γιος «τα βάζουν» με τη ρωσική μαφία. O υπόκοσμος τούς καταδιώκει ενώ ο συνδυασμός παλαιών και νέων μεθόδων αγώνα και μάχης καθιστά το δίδυμο των ηρώων αποτελεσματικό.

Πυρηνικά, Τσερνομπίλ και αντίθεση μεταξύ ρωσικής κουλτούρας και αμερικανικής αποτελούν στοιχεία κέντρισης του ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, το έργο των δύο κεντρικών προσώπων γίνεται πολύ σπουδαίο και ιερό.

Το μενού των εικόνων περιλαμβάνει καταδιώξεις, ανθρωποκυνηγητά, άλματα στο κενό, συνεχείς πυροβολισμούς και θεαματικά ντεραπαρίσματα αυτοκινήτων. Χαρακτηριστικές, πράγματι, είναι οι σκηνές καταδίωξης με τα αυτοκίνητα στην πρώτη μισή ώρα της ταινίας, όπου το μάτι του θεατή απολαμβάνει έναν αγώνα με συγκρουόμενα αυτοκίνητα(κια).

Σεναριογράφος της ταινίας «Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει Σήμερα» είναι ο Skip Woods, εραστής των ταινιών δράσης με ήρωες μάτσο, γεμάτους τεστοστερόνη. Γνωστός για το σκριπτ της ταινίας «Swordfish» καθώς και για τη μεταφορά στο σινεμά του video-game «Hitman», έχει συνεργαστεί επίσης στο σενάριο της ταινίας «X-Men η Αρχή: Γούλβεριν». Μαζί με το σκηνοθέτη John Moore (Max Payne), αντίστοιχα λάτρη του φανταστικού και των υπερ-ηρώων, φτιάχνουν τώρα μια ταινία που δεν αποκλίνει και πολύ από αισθητική video-game.

Σκηνοθετούνται διάφορα απίθανα περιστατικά που αποκλίνουν κατά πολύ από την πραγματικότητα, έχοντας ως εμφανή σκοπιμότητα τον εντυπωσιασμό και την ευχαρίστηση των fans των ταινιών απλής και στυγνής δράσης. Η σκηνοθεσία δεν διακρίνεται από κάποια πρωτοτυπία και μας παραπέμπει σε παλιές συνταγές με τυποποιημένους χαρακτήρες και προβλέψιμη εξέλιξη.

Χαρακτηριστική είναι η επίδειξη της σχέσης μεταξύ πατέρα Τζον Μακλέιν και γιου ή πατέρα Κομάροφ και κόρης (για τους Ρώσους). Η κεκαλυμμένη τρυφερότητα και αγάπη μεταξύ πατέρα και παιδιού λειτουργεί αντιστικτικά και χρησιμεύει ως ιντερμέδιο ανάμεσα στις σκηνές σκληρότητας και βίας.

Άξια προσοχής είναι η ερμηνεία του Σεμπαστιάν Κωχ στο ρόλο του Κομάροφ. Το μοντέλο από τη Ρωσία Γιούλια Στιούαρτ στο ρόλο της κόρης του Κομάροφ ανταποκρίνεται άψογα στο προφίλ της sex-bombe με το οποίο ήθελε να εμπλουτίσει την ταινία του ο Moore.

Το «Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει Σήμερα» ή «Die Hard 5» είναι, λοιπόν, μια ταινία όχι μόνο δράσης αλλά και απόδρασης από την πραγματικότητα.

Παίζουν: Μπρους Γουίλις, Τζέι Κόρτνεϊ, Σεμπάστιαν Κοχ, Μέρι Ελίζαμπεθ Γουινστέντ, Πάτρικ Στιούαρτ, Γιούλια Στιούαρτ. H ταινία προβάλλεται από την Odeon.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ