O Peter Hook μιλά για τον Ian Curtis και την αντίληψη του κόσμου για την ψυχική υγεία

ian-curtis-Joy-division
ΤΡΙΤΗ, 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

«Είναι πολύ δύσκολο για ορισμένους ανθρώπους να καταλάβουν τι πέρασε ο Ian χωρίς να το έχουν περάσει οι ίδιοι» τόνισε ο Hook.

Σε μια νέα συνέντευξή του, ο Peter Hook μίλησε για τον θάνατο του Ian Curtis, καθώς και για το πώς έχει αλλάξει η αντίληψη του κόσμου προς το καλύτερο αναφορικά με τις ψυχικές ασθένειες. Ο τραγουδιστής των Joy Division, ο οποίος αντιμετώπιζε κατάθλιψη και επιληψία για πολλά χρόνια, αυτοκτόνησε το 1980.

Αφού σχολίασε πως το διαδίκτυο είναι εξαιρετικός δίαυλος επικοινωνίας, ο Hook εξήγησε: «Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στο τι και πώς επικοινωνεί ο κόσμος, αλλά αυτές τις μέρες ο κόσμος είναι αρκετά πιο μορφωμένος σε σχέση με την κατάθλιψη. Ο Ian πέρασε άσχημα. Πρόσφατα, ο Mani [μπασίστας των Stone Roses] και εγώ συζητούσαμε για το πώς ο νεαρός Ian είχε βάσανα από τις ευθύνες που του δόθηκαν». Ο Ian Curtis παντρεύτηκε στα 19 του και γρήγορα απέκτησε ένα παιδί καθώς και στεγαστικό δάνειο, κάτι το οποίο ο Hook θεωρεί πως είναι αδιανόητο αυτές τις μέρες. «Μετά ασχολήθηκε με το punk και σχημάτισε ένα συγκρότημα. Μετά έγινε επιληπτικός» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Hook.

Shutterstock / Christian Bertrand

«Το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορεί να περάσει στον οποιονδήποτε: αναζητήστε βοήθεια» υπογράμμισε ο Hook στην συνέντευξη του.

«Όταν αρχίσεις να βλέπεις τα βάσανα που κουβαλούσε τότε, δεν είναι έκπληξη που τον κατέβαλαν. Εκείνη την εποχή η θεραπεία για την επιληψία ήταν σχεδόν βάρβαρη. Σύγχρονοι ειδικοί ανέλυσαν τα χάπια που έπαιρνε το 2014 και είπαν πως ήταν εγγυημένο ότι θα τον σκότωναν» τόνισε στη συνέχεια ο πρώην μπασίστας των Joy Division. «Η θεραπεία έχει αλλάξει και η κοινωνία έχει αλλάξει. Νιώθω πως ο κόσμος έχει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και είναι ανοιχτός στην επιμόρφωση πάνω σε αυτά τα πράγματα» εκτίμησε ο Hook, ο οποίος συνεργάζεται στενά με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις CALM και Epilepsy Foundation.

«Τώρα βλέπουμε την ψυχική υγεία με θετικό τρόπο και ο κόσμος δεν περνάει αυτά που πέρασε εκείνος. Ένα σωρό ηλίθιοι σαν εμάς μπορούν να μορφωθούν. Δεν αντιλαμβανόμασταν τι πέρναγε ο Ian. Για μένα αυτή είναι η πιο συγκλονιστική πτυχή, δηλαδή το πόσο απροετοίμαστοι και αμόρφωτοι ήμασταν ως φίλοι του» υπογράμμισε ο Hook, συμπληρώνοντας πως η επικοινωνία και η παιδεία είναι «το πιο σημαντικό πράγμα για να αποφευχθεί από πού συνέβη στον Ian».

REX/Shutterstock / Steve Richards

Ο Ian Curtis αντιμετώπιζε κατάθλιψη και επιληψία στα τελευταία του χρόνια.

«Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να καταλάβεις τι περνάει ο κόσμος. Είμαι αλκοολικός και εθισμένος στα ναρκωτικά και η συμφιλίωση με κάτι σαν αυτό σε βοηθάει να το κατανοήσεις περισσότερο. Είναι πολύ δύσκολο για ορισμένους ανθρώπους να καταλάβουν τι πέρασε ο Ian χωρίς να το έχουν περάσει οι ίδιοι, αλλά η ιδέα του να ενθαρρύνεις τον κόσμο να μιλά όσο το δυνατόν συντομότερο και να μη νιώθουν αμηχανία ή ντροπή είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορεί να περάσει στον οποιονδήποτε: Αναζητήστε βοήθεια» κατέληξε ο Hook.