Πέθανε η μεγάλη Ισπανίδα σοπράνο Montserrat Caballé

montserrat-caballe Victor Fraile
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Πέραν των μεγάλων ερμηνειών στην όπερα, έγινε παγκοσμίως γνωστή για το ντουέτο «Barcelona» με τον Freddie Mercury.

Η Ισπανίδα σοπράνο, Montserrat Caballé, πέθανε το περασμένο Σάββατο, στην ηλικία των 85 ετών, σκορπώντας θλίψη στον χώρο της μουσικής. Έχοντας διακριθεί στον χώρο της όπερας, η Caballé έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1987 για το ντουέτο που ηχογράφησε με τον Freddie Mercury, το οποίο έγινε ένα από τα δύο επίσημα τραγούδια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 που πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελώνη.

Στην πενηντάχρονη καριέρα της ερμήνευσε μια μεγάλη γκάμα ρόλων, αλλά είναι πιο γνωστή για τις ερμηνείες της έργων των Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Vincenzo Bellini και Gaetano Donizetti. Η αιτία θανάτου της Caballé δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο η σοπράνο φέρεται να αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια και τον περασμένο μήνα είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης.

Γεννήθηκε στη Βαρκελώνη τον Απρίλιο του 1933 και μεγάλωσε κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Μετά τις σπουδές της στη μουσική μετακόμισε στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο στο «La bohème» του Puccini το 1956. Η καριέρα της ακολούθησε με σταθερά ανοδική πορεία, ερμηνεύοντας έργα των Mozart, Strauss και Gluck στην όπερα της Βρέμης και το Gran Teatre del Liceu, μεταξύ άλλων. Σημείωσε την πρώτη της διεθνή επιτυχία της στο «Lucrezia Borgia» του Donizetti στο Carnegie Hall το 1965, όπου χειροκροτήθηκε για 25 λεπτά από το ενθουσιασμένο κοινό.

 

Η πιο γνωστή της επιτυχία, έξω από τον χώρο της κλασσικής μουσικής, ήταν το ντουέτο «Barcelona» με τον Freddie Mercury το 1987. Ο τραγουδιστής των Queen ήταν μεγάλος θαυμαστής της Caballé και υποστήριζε πως έχει την καλύτερη φωνή στον κόσμο. Μετά το ντουέτο ακολούθησε έναν δίσκος όπου οι δύο καλλιτέχνες συνεργάστηκαν, με το ομώνυμο τραγούδι να γίνεται ένα από τα δύο επίσημα τραγούδια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 που πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελώνη – έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Mercury. Αργότερα, το 1995, συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στον δίσκο «El Greco», ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο.

Παράλληλα με τη μουσική ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική δραστηριότητα, ιδρύοντας οργάνωση για παιδιά με αναπηρία, ενώ έγινε πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO. Στη διάρκεια της πλούσιας καριέρας της έλαβε πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Το 1964 παντρεύτηκε τον Ισπανό τενόρο Bernabé Martí, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά – τη σοπράνο Montserrat Martí και τον Bernabé Martí Jr.