Ο Banksy κατέστρεψε δημοφιλές έργο του μόλις ολοκληρώθηκε ο πλειστηριασμός

banksy-girl-with-red-balloon Banksy
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

«Η επιθυμία για καταστροφή είναι και μια δημιουργική επιθυμία» δήλωσε ο αινιγματικός καλλιτέχνης για την πράξη του.

Ο πλειστηριασμός που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Λονδίνο για ένα αντίγραφο ενός εκ των πιο γνωστών έργων του αινιγματικού Banksy, που απεικονίζει ένα κορίτσι με ένα μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς, έκρυβε μια μεγάλη έκπληξη. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία – με το έργο να πωλείται για πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες – άρχισε να χτυπάει ένα συναγερμός και ενεργοποιήθηκε ένας καταστροφέας εγγράφων που ήταν κρυμμένος μέσα στην κορνίζα.

Όπως φαίνεται από το βίντεο της δημοπρασίας, το έργο κυριολεκτικά καταστρέφεται μπροστά στα μάτια των έκπληκτων παρευρισκόμενων. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης ανέβασε ένα σχετικό βίντεο στο Instagram, ενώ στο σχόλιό του ανέφερε το γνωστό ρητό του Pablo Picasso«Η επιθυμία για καταστροφή είναι και μια δημιουργική επιθυμία».

Στη συνέχεια ο Banksy επιβεβαίωσε πως είχε εγκαταστήσει τον κρυφό μηχανισμό στην κορνίζα το 2006 ακριβώς για την περίπτωση που «έβγαινε στο σφυρί». Παρά τις προσπάθειες του Banksy όμως να σαμποτάρει την πώληση, μάλλον δεν θα ακυρωθεί, ενώ σύμφωνα με τους εκτιμητές του οίκου Sotheby’s η αξία του έργου έχει πολλαπλασιαστεί.

Το συγκεκριμένο έργο του Banksy έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά σε έναν τοίχο στο ανατολικό Λονδίνο, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2015. Ο Banksy στη συνέχεια δημιούργησε το κατεστραμμένο πλέον αντίγραφο σε καμβά το 2006, όπου συμπεριέλαβε και τον αυτοκαταστροφικό μηχανισμό. Το 2017, το «Κορίτσι με το μπαλόνι» είχε ψηφιστεί ως το αγαπημένο έργο τέχνης στη Μεγάλη Βρετανία.