Ειρήνη Φαναριώτη: «Μικρή ήθελα να αλλάξω τον κόσμο κι ακόμη δεν το έχω ξεπεράσει»

eirinis-fanarioti
ΤΡΙΤΗ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Θα παρουσιάσει μαζί με την ομάδα της, Terre de Semis τη δεύτερη κατά σειρά τραγωδία του Αισχύλου στην τριλογία, Ορέστεια, «Χοηφόροι» στο Θέατρο Νέου Κόσμου.

Στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου θα βρεθεί με τη νέα θεατρική σεζόν, η ομάδα Terre de Semis, όπου θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με ένα αρχαίο κείμενο, παρουσιάζοντας την τραγωδία «Χοηφόροι» του Αισχύλου και μάλιστα σε συνθήκες κλειστού χώρου.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά τραγωδία του Αισχύλου στην τριλογία, Ορέστεια. Ο τίτλος του έργου αφορά το Χορό και πάνω σ' αυτή τη δυναμική του συνόλου στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης, αντιμετωπίζοντάς την ως ένα από τα βασικά στοιχεία της πολιτείας. Η συλλογικότητα και όλα αυτά για τα οποία είμαστε ικανοί όταν είμαστε μαζί.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Φαναριώτη, η οποία έχει αναλάβει και ρόλο ηθοποιού στην παράσταση. «Είναι η γνωστή ιστορία όπου ο Ορέστης επιστρέφει στον οίκο των Ατρειδών για να σκοτώσει τη μητέρα του και τον εραστή της. Γ ια εμάς είναι μια τελετουργία, μια αναβίωση αυτής της πράξης που έχει ήδη συντελεστεί», αναφέρει η ίδια.

 Ποιος είναι ο ρόλος σου;

Είμαι η συντονίστρια και ο υποκινητής της παράστασης μέσα κι έξω.    

Ποια η ιδιαιτερότητα του έργου;

Είναι ένα αρχαίο κείμενο που μιλά για εξορία, κοινωνική και προσωπική αδικία, μητροκτονία, πάθος, εκδίκηση, αυτοδικία, παρουσία-απουσία του Θείου.

Και ποια η επικαιρότητά του;

Αν βγάλεις το αρχαίο, όλα τα παραπάνω.

Πού γεννήθηκες;

Γεννήθηκα στο Αγρίνιο. Σπούδασα στη Νομική Αθηνών και στη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Ζω στο Βύρωνα τα τελευταία 14 χρόνια.

Μικρή τι ήθελες να γίνεις;

Μικρή ήθελα να αλλάξω τον κόσμο. Κι ακόμη δεν το έχω ξεπεράσει.

Θυμάσαι τη στιγμή που αποφάσισες ότι θα ασχοληθείς επαγγελματικά με την υποκριτική;

Νομίζω δεν ήταν μία στιγμή. Ήταν ένας συνδυασμός μιας σκέψης χρόνων που ωρίμαζε και κάποιων συγκυριών. Υπήρχε μέσα μου η ανύποπτη επιθυμία αλλά τα πράγματα ήρθαν κάπως από μόνα τους. Όταν τελικά κατάλαβα ότι θα είμαι ηθοποιός, ήταν αφού τελείωσα τη σχολή κι έπαιξα στην Επίδαυρο, στην πρώτη μου καθαρά επαγγελματική παράσταση.

Ποιες είναι οι θεατρικές  σου επιρροές;

Ήμουν από τους τυχερούς που πρόλαβαν το Αμόρε. Βέβαια ήμουν μικρή όταν πήγαινα εκεί και οι αναμνήσεις που έχω από τις παραστάσεις είναι κάπως θολές όπως όταν πηγαίνεις ταξίδια μικρός με τους γονείς σου και δεν μπορείς ακριβώς να παρατηρήσεις συνειδητά την ομορφιά και τη σπουδαιότητα του μέρους που είσαι. Έτσι θυμάμαι τις παραστάσεις εκεί. Μια ομορφιά και μια ησυχία. Κάπως έτσι αλλά πιο συνειδητά πλέον αισθανόμουν και για τις παραστάσεις του Λευτέρη Βογιατζή. Όσο περνάει ο καιρός αισθάνομαι ότι λείπει όλο και πιο πολύ από τη θεατρική πραγματικότητα. Κι ανεξάρτητα από το εάν καταλάβαινες ή όχι τι έκανε, ένιωθες ότι ήταν κάτι σπουδαίο, με εξαιρετική ακρίβεια και παθολογική αγάπη για την ουσία του θεάτρου. Μου λείπει πολύ αυτή η σπίθα και η έμπνευση, σήμερα. Παρακολουθώ όσο μπορώ θέατρο στο εξωτερικό αλλά οι βασικές μου επιρροές είναι εδώ γύρω.

Τι θέατρο θέλεις να κάνεις;

Αυτό που κάνω με την ομάδα μου, τους Terre de Semis, από το 2014, αλλά να πληρώνομαι και να μπορώ να ζήσω από αυτό. Νομίζω μέσα στα 4 χρόνια δοκιμάστηκε η αξία και το όραμά μας. Καλό θα ήταν να δούμε κάποια στιγμή και τους καρπούς όλης αυτής της προσπάθειας και των προσωπικών θυσιών που έχω κι έχουμε κάνει.

Επόμενα σχέδια;

Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων των Χοηφόρων στην Αθήνα, θα έχω τη χαρά να κάνω αντιστροφή ρόλων με τον Άρη Λάσκο και να παίξω στην παράσταση που θα σκηνοθετήσει από Γενάρη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, τον Αγνό Εραστή.

Ποιο είναι το κρυφό σου όνειρο που θα ήθελες να γίνει πραγματικότητα;

Είναι το όνειρό μου και δεν είναι κρυφό, φροντίζω να το διακυρήσσω καθημερινά και να αγωνίζομαι για την πραγμάτωσή του. Ονειρεύομαι έναν κόσμο χωρίς βία, για τους ανθρώπους και όλα τα ζώντα πλάσματα αυτού του πλανήτη, με σεβασμό σε ό,τι μας προσφέρεται απλόχερα από τη φύση και κοινωνική αποδοχή και αγάπη για την κάθε είδους διαφορετικότητα (σαν πληρωμένη απάντηση για τα καλλιστεία φαίνεται αλλά είναι η αλήθεια). Εντάξει, ονειρεύομαι κι ένα σπίτι με κήπο. 

Μετάφραση: Νίκος Ζιώγας
Διασκευή: Ειρήνη Φαναριώτη, Ομάδα Terre de Semis
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου
Σκηνικά - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Βίντεο: Βασίλης Αντωνόπουλος, Angelica Aufrais
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Κίνηση ηθοποιών: Μαργαρίτα Τρίκκα
Βοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου 

,
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί
Λάζαρος Βαρτάνης
Άρης Λάσκος
Δήμητρα Μητροπούλου
Ειρήνη Φαναριώτη

Σε βίντεο εμφανίζεται η Αμαλία Μουτούση 

Info
Θέατρο Νέου Κόσμου – Δώμα. Από 10.10.2018 – 2.12.2018. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά Μέρες / Ώρες Τετάρτη 21:15 Πέμπτη 21:15 Παρασκευή 21:15 Σάββατο 21:15 Κυριακή 19:00. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη-Παρασκευή Κανονικό 13€ Μειωμένο10€ Σάββατο-Κυριακή Κανονικό 15€ Μειωμένο 12€ Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ