Μπάρες ενέργειας με φιστικοβούτυρο από την ειδικό

mandilari
ΤΡΙΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Φτιάξτε τις δικές σας αγνές, σπιτικές μπάρες ενέργειας, χωρίς ζάχαρη, από την Ολιστική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Ιωάννα Μανδηλάρη.

Υπάρχει πιο γρήγορο και εύκολο σνακ από τις μπάρες ενέργειας; Και ενώ αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και βουτύρου, μπορούμε μέσα σε 5 λεπτά να φτιάξουμε τις δικές μας.

Οι μπάρες ενέργειας που προτείνει η ειδικός, πέραν του ότι είναι πεντανόστιμες, αποτελούν την πιο υγιεινή λύση, καθώς:

  • Δεν περιέχουν ζάχαρη, μπορούν να γίνουν χωρίς γλουτένη ή vegan και έχουν μόλις 250 θερμίδες
  • Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες
  • Οι καρποί και το φιστικοβούτυρο είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και βιταμίνη Ε
  • Οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι αντίστοιχες των ζωικών, καθώς τα αμινοξέα των δημητριακών και των καρπών λειτουργούν συμπληρωματικά, καθιστώντας τις πλήρεις
  • Η βρώμη που περιέχουν είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Επίσης, δεν έχουν πρόβλημα με την συντήρηση, καθώς διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επειδή, όμως, είναι λίγο μαλακές, αν κάνει ζέστη είναι προτιμότερο να μένουν στο ψυγείο, για να είναι καλύτερη η σύστασή τους.

Υλικά (για 12 μερίδες)

2 κούπες νιφάδες βρώμης

1 κούπα καρύδα τριμμένη χωρίς ζάχαρη

1 κούπα καρπούς της επιλογής μας (φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης κ.ο.κ.)

1/2 κούπα cranberries χωρίς ζάχαρη (προαιρετικά)

3/4 κούπας μέλι ή άλλο γλυκαντικό (μπορούμε να βάλουμε λιγότερο αν δεν τις θέλουμε πολύ γλυκές)

4 κ.σ. φυστικοβούτυρο

Εκτέλεση

Χτυπάμε τους καρπούς ελάχιστα να σπάσουν σε κομμάτια. Τοποθετούμε σε ένα μπολ τη βρώμη, την καρύδα, τους καρπούς και τα cranberries και ανακατεύουμε.

Βάζουμε σε ένα μπρίκι να ζεσταθεί λίγο το μέλι (όχι να βράσει), προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα του φιστικοβούτυρου στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μια μαρίζ. Αν δεν πετύχουμε την κολλώδη σύσταση που θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μέλι και φιστικοβούτυρο ακόμη.

Σε ένα ταψί ή πιατέλα 20x30 στρώνουμε μεγάλη ζελατίνη στον πάτο, τοποθετούμε το μείγμα, στρώνουμε με το κουτάλι και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζελατίνη. Αν χρειάζεται το πιέζουμε λίγο ακόμη από πάνω να είναι ομοιόμορφο.

Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες, ξεσκεπάζουμε και κόβουμε μπάρες πάχους 5 εκατοστών

Ιωάννα Μανδηλάρη
Ολιστική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
http://www.threpsisnutrition.com/
Fb page
Instagram page