Πόσο αιφνιδιαστική ήταν τελικά η ενέργεια του Banksy;

banksy-girl-with-red-balloon Banksy
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Ο οίκος Sotheby’s ενδεχομένως γνώριζε πως ο αινιγματικός street artist είχε προετοιμάσει κάτι για τη δημοπρασία του έργου του.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Banksy δημιούργησε σάλο στον χώρο της τέχνης όταν φρόντισε να αυτοκαταστραφεί ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του στο τέλος μιας δημοπρασίας. Ένα αντίγραφο του περίφημου «Κορίτσι με μπαλόνι», το οποίο είχε ψηφιστεί ως το αγαπημένο έργο τέχνης των Βρετανών το 2017, είχε μόλις πουληθεί για περίπου ένα εκατομμύριο όταν ξαφνικά ο καμβάς πέρασε μέσα από έναν κρυφό καταστροφέα εγγράφων.

Ο ίδιος ο Banksy στην συνέχεια σχολίασε στο Instagram: «Η επιθυμία για καταστροφή είναι μια δημιουργική επιθυμία», παραθέτοντας ένα βίντεο από την προετοιμασία που είχε κάνει για αυτόν ακριβώς τον σκοπό το 2006. Δυστυχώς όμως για τον ίδιο, η τολμηρή κίνηση του αινιγματικού street artist μπορεί να είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s, η αξία του συγκεκριμένου έργου έχει πλέον πολλαπλασιαστεί.

Instagram / Banksy

Αφού πέρασε η αρχική έκπληξη, ο Jason Bailey της ιστοσελίδας Artnome έκανε μια έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει εάν το τολμηρό εγχείρημα του Banksy ήταν όντως «αληθινό» και κατά πόσο ο οίκος δημοπρασιών ήταν ενήμερος για αυτό. Μετά από προσεκτική ανάλυση, ο Bailey κατέληξε πως ο κρυφός μηχανισμός με 38 λεπίδες του βίντεο που ανέβασε ο Banksy φαίνεται να είναι ο ίδιος με αυτόν που κατέστρεψε το έργο.

Αυτό όμως το οποίο δεν είναι ξεκάθαρο είναι κατά πόσο οι διοργανωτές της δημοπρασίας «ήταν στο κόλπο». Ο πλειστηριασμός του έργου ήταν ο τελευταίος της ημέρας – κάτι που υποδηλώνει πως ο οίκος Sotheby’s εκτίμησε πως η πώληση θα προσέλκυε μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά αυτό ενδέχεται να συνέβη από καθαρή τύχη.

Σχετικά με την τεράστια (και ύποπτη) κορνίζα, ο οίκος δημοπρασιών φέρεται να είχε διατυπώσει ορισμένες ερωτήσεις, με την ομάδα Pest Control – η οποία ταυτοποιεί έργα του Banksy – να απαντά πως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του έργου. Έτσι λοιπόν οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας μάλλον είχαν αντιληφθεί πως κάτι θα συμβεί, αλλά μάλλον δεν γνώριζαν ακριβώς τι. Η αλήθεια ενδεχομένως να μη μαθευτεί ποτέ.