Το Brexit «απειλεί» τους χρήστες των Netflix και Spotify

brexit
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Το «διαζύγιο» μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει επιπτώσεις στις υπηρεσίες streaming βίντεο και μουσικής.

Με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην έχουν ολοκληρωθεί, υπάρχουν πολλές παράμετροι στο «διαζύγιο», που δεν έχουν ξεκαθαριστεί, δημιουργώντας έτσι μεγάλη αβεβαιότητα σε «δευτερευούσης σημασίας» ζητήματα. Ένα από αυτά είναι οι υπηρεσίες streaming βίντεο και μουσικής, όπως τα Netflix, Spotify και Amazon.

Όπως αναφέρει η βρετανική Independent, από τον περασμένο Απρίλιο έχουν μπει σε εφαρμογή κοινοτικές οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες οι υπηρεσίες streaming δεν μπορούν να κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε χρήστες των υπηρεσιών στη χώρα τους ή σε εκείνους που ταξιδεύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η εφημερίδα τονίζει πως εφόσον δεν επιτευχθεί σχετική συμφωνία στο επερχόμενο Brexit, τότε αυτή θα πάψει να ισχύει για τους Βρετανούς πολίτες.

Shutterstock

Αυτό σημαίνει πως οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Βρετανούς χρήστες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Εκπρόσωπος του Netflix σχολίασε στην εφημερίδα πως οι χρήστες θα μπορούν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, αλλά μόνο την επιλογή προγραμμάτων που είναι διαθέσιμη στη χώρα στην οποία βρίσκονται. Έτσι λοιπόν εάν μια σειρά είναι διαθέσιμη μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, οι Βρετανοί χρήστες δεν θα μπορούν να την παρακολουθήσουν έαν ταξιδέψουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίτευξη μιας οριστικής και ξεκάθαρης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ζωτικής σημασίας για τη μουσική βιομηχανία της Μεγάλης Βρετανίας, ώστε να μη διαταραχθούν οι εισαγωγές και εξαγωγές. Ήδη πολλοί Βρετανοί καλλιτέχνες έχουν τονίσει πως το Brexit θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις ευρωπαϊκές περιοδείες, τόσο για τα συγκροτήματα που θα πρέπει να περνάνε από τελωνειακούς ελέγχους, νέους δασμούς και γραφειοκρατία, όσο και για τους μουσικόφιλους που ενδέχεται να δουν τις τιμές των εισιτηρίων (μεταξύ άλλων) να αυξάνονται.