Διατροφή και πολυκυστικές ωοθήκες: τι πρέπει να τρώμε;

gunaika-diatrofi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών απασχολεί πολλές γυναίκες και η διατροφή μπορεί να βοηθήσει, παρ’ όλο που οι περισσότερες δεν το γνωρίζουν. Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μαρία Ρίτσου, μας δίνει τα φώτα της.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα συχνό φαινόμενο ενδοκρινικής διαταραχής που εμφανίζεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Το σύνδρομο πήρε το όνομα του από τις πολλές μικρές κύστεις που δημιουργούνται στις ωοθήκες και συνήθως συνοδεύεται από ενδοκρινικές διαταραχές, αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών και μειωμένη γονιμότητα, και ινσουλινοαντίσταση.

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν συνήθως την τάση να συσσωρεύουν λίπος στην κοιλιά. Το αυξημένο σπλαχνικό λίπος σε συνδυασμό με την ινσουλινοαντίσταση είναι παράγοντες που δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητικά έχει αποδειχθεί ότι η σωστή διατροφική προσέγγιση βάσει της μεσογειακής διατροφής μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων όσο και στη βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου, Το διατροφικό σχήμα εξατομικεύεται σε κάθε περίπτωση, σε γενικές όμως γραμμές αφορά τις παρακάτω συστάσεις:

  • Η μείωση του σωματικού βάρους κατά 5-10%, για παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα και η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικού βάρους άτομα, μπορεί να μειώσει τις ενδοκρινικές ανωμαλίες, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον αριθμό των κύστεων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών οωθηκών δυσκολεύονται να χάσουν βάρος λόγω των διαταραχών του κύκλου και των ορμονικών διαταραχών όμως οπωσδήποτε πρέπει να γίνει προσπάθεια.
  • Επίσης για τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα συστήνεται η μείωση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά όπως είναι το βούτυρο, η μαγιονέζα, τα πλήρη τυριά, το ζωικό λίπος, και τα τηγανιτά. Αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και να δοθεί έμφαση στην κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης.
  • Όταν το σύνδρομο παρουσιάζεται μαζί με ινσουλινοαντίσταση τότε το διατροφικό σχήμα θα πρέπει να προσαρμοστεί με βάσει τις αρχές για πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη. Δηλαδή μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων και ζάχαρης. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στα προϊόντα τα οποία περιέχουν ζάχαρη, καθώς επιδεινώνουν την ινσουλιναιμίακαι την ινσουλινοαντίσταση. Η διατροφή επίσης πρέπει να εμπλουτίζεται με υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και πρωτεΐνες.
  • Τέλος συνίσταται φυσική δραστηριότητα καθώς βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνει την ευαισθησία της γλυκόζης στους μυς.

Συμπερασματικά, μία ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα μπορεί να φανεί ευεργετική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, αλλά και την πρόληψη των επιπλοκών του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Η ιατρική διάγνωση, σε συνδυασμό με την προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή και ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
https://www.diaitologoszografou.gr