Οσκαρικές προβλέψεις και προφητείες

oskarikes-problepseis-kai-profiteies

Φωτογραφία:Jorg Hackemann / Shutterstock.com

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Η συναρπαστική κούρσα των Όσκαρ τελειώνει στις 24 Φεβρουαρίου, με την ανάδειξη των σημαντικότερων ονομάτων της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ποιοι όμως συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για μια βράβευση, ποιοι θα κάνουν την έκπληξη και ποιοι θεωρούνται αουτσάιντερ; Εμείς καταρτίσαμε έναν πρώτο χάρτη με προβλέψεις, τον οποίο μπορείτε να συμπληρώσετε και εσείς οι ίδιοι…

Στην κατηγορία καλύτερης ταινίας, στην αρχή της σεζόν το αδιαφιλονίκητο φαβορί ήταν τo βιογραφικό δράμα «Λίνκολν» και πιθανοί αντίπαλοί του ήταν το 3D έπος του Αng Lee «Η ζωή του Πι» και «Ο οδηγός αισιοδοξίας» του David o’ Russel. Όμως στη συνέχεια φάνηκε ότι το «Argo» του Ben Affleck άρχισε να κερδίζει έδαφος σαρώνοντας όλα τα μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία που θεωρούνται «οιωνοί» για το Όσκαρ, όπως για παράδειγμα τις Χρυσές Σφαίρες, τα Bafta και κυρίως, εκείνα των αμερικανικών ενώσεων Ηθοποιών (SAG),)Σκηνοθετών (DGA και Παραγωγών (PGAs). Παρότι ως τώρα στην Ιστορία του θεσμού μόνο τρία φιλμ έχουν κατορθώσει να διακριθούν σε αυτή την κατηγορία χωρίς να έχουν λάβει και υποψηφιότητα για Όσκαρ Σκηνοθεσίας (ο Ben Affleck δεν κέρδισε την υποψηφιότητα σκηνοθεσίας), ίσως το «Αrgo» κατορθώσει να κάνει τη διαφορά κερδίζοντας το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας από τον Steven Spielberg.

Δυνατός θα είναι ο ανταγωνισμός για το φετινό Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ανάμεσα στον βετεράνο Steven Spielberg που όλοι επαίνεσαν επειδή στο «Λίνκολν» άφησε πίσω τον «εμπορικό του εαυτό». Αντίπαλο δέος είναι ο Ang Lee και αουτσάιντερ ο Michael Haneke με το «Amour».

Για το Όσκαρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, οι πρώτες ενδείξεις έφερναν αντιμέτωπες τη Jennifer Lawrence για το ρόλο της στον «Οδηγό αισιοδοξίας» με την Jessica Chastain του «Zero Dark Thirty». Όμως όταν ανακοινώθηκαν οι οσκαρικές υποψηφιότητες άρχισαν να ανεβαίνουν οι μετοχές του δράματος του Haneke «Αmour». Η πρωταγωνίστριά του, η Emmanuelle Riva, η οποία τη βραδιά των Όσκαρ θα γίνει 86 ετών, πιστεύουμε ότι θα κρατήσει στα χέρια της ως δώρο γενεθλίων το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι. Όχι μόνο το αξίζει για την εξαιρετική ερμηνεία της αλλά μπορεί και να θεωρηθεί το επιστέγασμα μιας σημαντικής καριέρας.

Το πιο «σίγουρο Όσκαρ» είναι αυτό του πρώτου ανδρικού ρόλου. Αnd the winner is…Daniel Day Lewis για την ερμηνεία του ως πρόεδρος Λίνκολν. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα προκαλούσε κατάπληξη…

Η πιο δύσκολη κατηγορία για να προβλέψει κανείς ποιος θα κερδίσει είναι για το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου. Έχουμε τον Alan Arkin στο «Argo», τον Robert de Niro («Οδηγός αισιοδοξίας»), τον Philip Seymour Hoffman στο «Τhe master», τον Tommy Lee Jones στο «Λίνκολν» και τον Cristoph Waltz στο «Django Unchained» του Τarantino. Οι De Niro, Hoffman και Waltz έχουν το προβάδισμα σε αυτή τη μάχη. Τα προγνωστικά στο εξωτερικό «δείχνουν» τον De Niro, εμείς όμως πιστεύουμε (και ίσως και να θέλουμε) τον Philip Seymour Hoffman ως νικητή.

Στην κατηγορία του δεύτερου γυναικείου ρόλου, η Ann Hathaway ως «Φαντίνα» στους «Αθλίους» του Τοm Hooper συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Τον δρόμο της άλλωστε προς τα Όσκαρ τον προετοίμασαν μια σειρά κινηματογραφικών βραβείων. Η Sally Field στο «Λίνκολν» και η πολύ καλή Amy Adams («The master») μάλλον δεν θα μπορέσουν να την ανταγωνιστούν.

Στο Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον Tarantino και τον Haneke. O Mark Boal, λίγους μήνες πριν θεωρούνταν το πιο καυτό όνομα σε αυτή την κατηγορία, όμως δύσκολα θα κατορθώσει να κάνει τη διαφορά με το «Zero Dark Thirty» που δέχεται συνεχώς πυρά για τη θεματολογία του.

Στο Όσκαρ προσαρμοσμένου σεναρίου, τρία είναι τα πιο σημαντικά ονόματα: ο Tony Kushner («Λίνκολν»), ο David O Russel («Οδηγός αισιοδοξίας») και φυσικά o Chris Terio (Αrgo»). Εμείς θεωρούμε ότι το «Argo» έχει το προβάδισμα και σε αυτή την κατηγορία, αφού έχει ήδη εξασφαλίσει το κορυφαίο βραβείο της Αμερικανικής Ένωσης Σεναριογράφων.

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε ποιος θα αναδειχτεί στην ενότητα της Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ο Michael Haneke φαίνεται ότι θα πάρει επιτέλους το Όσκαρ που η Ακαδημία του το είχε αρνηθεί πριν λίγα χρόνια για την αριστουργηματική ταινία του «Λευκή κορδέλα». Το φιλμ του έχει εξασφαλίσει συνολικά πέντε υποψηφιότητες (Καλύτερης Ταινίας, Πρώτου Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και Ξενόγλωσσης Ταινίας) κάτι που δεν το συναντάμε συχνά όσους συναγωνίζονται σε αυτή την κατηγορία.

Στις υπόλοιπες «τεχνικές» ενότητες, για το Όσκαρ κοστουμιών θα κονταροχτυπηθούν οι Jacqueline Durran («Αnna Karenina») και Paco Delgado («Les miserables»). Το Όσκαρ Φωτογραφίας και Οπτικών Εφέ αναμένουμε να τα κερδίσει «Η ζωή του Πι». Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη μεγάλη βραδιά των Όσκαρ…