Ακόμη και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

mpira-alkool-fagito
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Όσοι πίνουν αλκοόλ καθημερινά, σε οποιαδήποτε ηλικία, φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με αυτούς που απέχουν από την καθημερινή κατανάλωση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Έπειτα από ανάλυση δεδομένων από 400 χιλιάδες ανθρώπους, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση ενός με δύο ποτά, τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ποσότητα που θεωρείται ασφαλής σύμφωνα με τις μέχρι τώρα οδηγίες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μέχρι και 20%, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ένα ποτηράκι κρασί καθημερινά ίσως να μην είναι τόσο υγιεινό τελικά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο journal Alcoholism: Clinical & Experimental Research και παρ’ όλο που κάποιες πρότερες μελέτες είχαν συνδέσει την ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ με ακόμη και βελτίωση στην καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με αυτήν και την επικεφαλής Sarah M. Hartz, MD, PhD, ακόμη και όσοι πίνουν λίγο αλλά τακτικά, μεγαλώνουν τον κίνδυνο.

Ο λόγος είναι ότι τα πιθανά οφέλη που μπορεί να προκύπτουν από μια ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ, δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν τους κινδύνους, οι οποίοι υπερτερούν.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι παρ’ όλο που σε κάποιες περιπτώσεις ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειωνόταν, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ενός ή δυο ποτών για περίπου 4 φορές την εβδομάδα μπορεί να προστατεύει την καρδιά, αλλά η καθημερινή κατανάλωση σίγουρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Η αύξηση κατά 20% της πιθανότητας θανάτου είναι, μάλιστα, πιο σημαντική στις μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Με αυτά τα δεδομένα, οι γιατροί σήμερα θα πρέπει με βάση το ιστορικό να συστήνουν ένα ποτό μια στο τόσο σε όσους έχουν ιστορικό καρδιάς στην οικογένεια, αλλά μάλλον πλήρη αποχή σε όσους έχουν ιστορικό καρκίνου.