Ταινίες της εβδομάδας (25/10/2018)

halloween
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Ο κινηματογραφικός Οκτώβριος μας αποχαιρετά με πλούσιες στιγμές δράσης, σασπένς και αγωνίας.

«Η Νύχτα με τις Μάσκες» (Halloween)
Σαράντα χρόνια μετά από τη νύχτα που ο Μάικλ Μάγιερς σκόρπισε τον τρόπο και ενώ βρίσκεται πλέον φυλακισμένος ισόβια σε μια ψυχιατρική κλινική, ένα γύρισμα της (κακής) τύχης θα τον φέρει ξανά στο κατόπι της Λόρι Στρόουντ, της κοπέλας που γλίτωσε τέσσερις δεκαετίες πριν και από τότε ζει μόνο για να εξοντώσει τη νέμεσή της.
Σκηνοθεσία: David Gordon Green, Σενάριο: Jeff Fradley, David Gordon Green και Danny McBride, Ερμηνεύουν: Judy Greer, Jamie Lee Curtis, Virginia Gardner και Nick Castle.

«Η διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ» (The Miseducation of Cameron Post)
Η Κάμερον Ποστ είναι, φαινομενικά, το πρότυπο της μαθήτριας λυκείου. Αλλα, όταν την πιάνουν στα πράσα με μία συμμαθήτριά της στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, την στέλνουν σε ένα κέντρο επαναπροσδιορισμού και θεραπείας για έφηβους που «πάσχουν» από ερωτική έλξη για άτομα του ίδιου φύλου. Στο κέντρο, η Κάμερον υπόκειται σε εξωπραγματική πειθαρχία, αμφίβολες μεθόδους «απo-ομοφυλοποίησης» και τραγούδια Χριστιανικής Ροκ. Όμως, αυτό το παράδοξο μέρος της προσφέρει, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μια γκέι κοινότητα. Για πρώτη φορά, η Κάμερον έρχεται σε επαφή με άτομα που της μοιάζουν και καταφέρνει να βρει τη δική της θέση ανάμεσα σε άλλους «απόβλητους».
Σκηνοθεσία: Desiree Akhavan, Σενάριο: Desiree Akhavan και Cecilia Frugiuele, Ερμηνεύουν: Chloë Grace Moretz, Steven Hauck, Quinn Shephard και Kerry Butler.

«Mandy»
Βρισκόμαστε στο 1983. Ο Ρεντ και η Μάντι, ένα περιθωριακό και αγαπημένο ζευγάρι, ζουν γαλήνια στο δάσος, μέχρι που το καταφύγιο τους δέχεται ανελέητη επίθεση από μία παρανοϊκή θρησκευτική σέκτα με επικεφαλής τον σαδιστή Τζερεμάια. Ο Ρεντ επιβιώνει και εξαπολύει ένα μανιασμένο ανθρωποκυνηγητό που κορυφώνεται σε αιματοκύλισμα.
Σκηνοθεσία: Πάνος Κοσμάτος, Σενάριο: Πάνος Κοσμάτος και Aaron Stewart-Ahn, Ερμηνεύουν: Nicolas Cage, Andrea Riseborough, Linus Roache και Ned Dennehy.

«Εντιμότατοι κλέφτες» (King of Thieves)
Ο Μπράιαν Ρίντερ υπήρξε διάσημος κλέφτης στα νιάτα του, τώρα στα 77 του συγκροτεί μια συμμορία από αλλοπρόσαλλους εγκληματίες με σκοπό να διαπράξουν μια πρωτοφανή ληστεία στο θησαυροφυλάκιο του Hatton Garden. Οι κλέφτες, όλοι μεταξύ 60 και 70 ετών, εκτός από έναν, επιστρατεύουν τις παλιομοδίτικές μεθόδους τους και σχεδιάζουν την ληστεία για το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Κατορθώνουν να το σκάσουν με λεία που ξεπερνάει τα 14 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας, σε κοσμήματα και μετρητά, ωστόσο, ρωγμές αρχίζουν να διαφαίνονται μεταξύ των μελών της ιδιόμορφης συμμορίας καθώς αδυνατούν να μοιράσουν δίκαια μεταξύ τους την λεία.
Σκηνοθεσία: James Marsh, Σενάριο: Joe Penhall, Ερμηνεύουν: Michael Caine, Michael Gambon, Charlie Cox και Jim Broadbent.

«Ψυχρός Πόλεμος» (Zimna wojna)
Ενας άντρας και μια γυναίκα γνωρίζονται στα συντρίμμια της μεταπολεμικής Πολωνίας. Παγιδεύονται σε έναν μοιραίο έρωτα που τους καταδικάζει να βρίσκονται δεμένοι ο ένας με τον άλλον. Οι πολιτικές συνθήκες, τα ελαττώματα τους, αλλά και μια σειρά από ατυχείς συγκυρίες τους χωρίζουν και τους ενώνουν σε έναν έρωτα διαχρονικά αδύνατο.
Σκηνοθεσία: Pawel Pawlikowski, Σενάριο: Pawel Pawlikowski, Janusz Glowacki και Piotr Borkowski, Ερμηνεύουν: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc και Agata Kulesza.

«Hunter Killer»
Ο κυβερνήτης ενός αμερικάνικου υποβρυχίου αποστέλλεται σε βαθιά ρωσικά ύδατα για να σώσει τον εκλεγμένο Ρώσο πρόεδρο εν μέσω ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος. Ό,τι θα ακολουθήσει είναι κάτι περισσότερο από ένας αγώνας επιβίωσης.
Σκηνοθεσία: Donovan Marsh, Σενάριο: Arne Schmidt και Jamie Moss, Ερμηνεύουν: Gerard Butler, Gary Oldman, Common και Carter MacIntyre.

«Ο γκρινιάρης» (Here Comes The Grump)
Eνα νεαρό αγόρι, ο Τέρι, βρίσκεται ξαφνικά στον πολύχρωμο κόσμο του Γκρούβιναμ. Εκεί, ο δόλιος μάγος Γκρινιάρης έχει ρίξει ολόγυρα το ξόρκι του, και το το γέλιο ανήκει στο παρελθόν. Ο Τέρι πρέπει να ταξιδέψει σε όλο το βασίλειο για να βρει ένα νέο ξόρκι που θα επαναφέρει τη χαρά σε όλους. Πρέπει επίσης να βοηθήσει την πριγκίπισσα Αυγή, να ξεπεράσει σε πονηριά όλα τα παράξενα και καταπληκτικά πλάσματα που θα συναντήσει στο διάβα του και να προσπαθήσει να αποδεχτεί αυτό το μικρό πράγμα που ονομάζεται «αλλαγή».
Σκηνοθεσία: Andrés Couturier, Σενάριο: Jim Hecht και Alicia Núñez Puerto, Ερμηνεύουν: Ντίνος Σούτης, Παναγιώντςη Αποστολόπουλος, Στεφανία Φιλιάδη και Γιώργος Σκούφης.

«Τυφλό Σημείο» (Blindspotting)
Oουκλαντ, Καλιφόρνια. O Κόλιν προσπαθεί να περάσει τις τελευταίες τρεις ημέρες της αστυνομικής του επιτήρησης όσο πιο ομαλά γίνεται στην ύστατη προσπάθειά του να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Ωστόσο, ο παιδικός του φίλος Μάιλς είναι ένας πραγματικός μαγνήτης για μπελάδες. Οι δύο κολλητοί επιστρέφουν στην παλιά τους γειτονιά όπου η νοσταλγία δίνει τη θέση της σε μία αναποδιά που αρκεί ώστε να βάλει τον Κόλιν σε νέες περιπέτειες και να κάνει τα πράγματα να σοβαρέψουν.
Σκηνοθεσία: Carlos López Estrada, Σενάριο: Rafael Casal και Daveed Diggs, Ερμηνεύουν: Daveed Diggs, Rafael Casal, Janina Gavankar και Jasmine Cephas Jones.

Ο τελευταίος παρτιζάνος (The Last Partisan)
Ο Μανώλης Γλέζος αφηγείται τη ζωή του και τον αγώνα δεκαετιών καθώς η κάμερα τον ακολουθεί παντού στην καθημερινότητά του, από το σπίτι του μέχρι την Ευρωβουλή. Ενα οδοιπορικό σε μια προσωπικότητα και μια χώρα που συνεχίζει με τον δικό της τρόπο να αγωνίζεται, μια βουτιά στον άνθρωπο Μανώλη Γλέζο που συνεχίζει να εμπνέει.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Ανδρέας Χατζηπατέρας.

«Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» (Dance Fight Love Die)
Από υλικό 30 χρόνων αντλεί ο Αστέρης Κούτουλας για να παρουσιάσει την πολυμορφία του έργου του Μίκη Θεοδωράκη. Ο δημιουργός παντρεύει στην ταινία του πολλές προσωπικές στιγμές του καλλιτέχνη με ιστορικό υλικό, πλάνα τεκμηρίωσης με μυθοπλασία και τη μουσική του Θεοδωράκη με τον αντίκτυπό της σε νέους καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής, της τζαζ, της electro ή της rap.
Σκηνοθεσία: Αστέρης Κούτουλας, Σενάριο: Αστέρης Κούτουλας και Ίνα Κούτουλα.