Πού πάμε για street food στο κέντρο;

kauti-patata
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Για κάποιους είναι τρόπος ζωής, για άλλους μια νόστιμη επιλογή για φαγητό στο χέρι (ή «στο πόδι»). Όπως και να ‘χει, το street food έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια κι έχει ξεφύγει από το τρίπτυχο πίτσα-σουβλάκι-χοτ ντογκ που ίσχυε παλιά. Οι επιλογές είναι άπειρες και για κάθε γούστο και το κέντρο σίγουρα δεν θα σας αφήσει ανικανοποίητους.

Για πατάτα… αλλιώς, στην Καυτή Πατάτα
Ήρθε στη ζωή μας στα τέλη του 2015 και κατάφερε να ανοίξει νέους ορίζοντες σε όσους μέχρι τώρα εκθείαζαν την τηγανητή πατάτα. Η Καυτή Πατάτα, λοιπόν, μας συστήνει την ψητή εκδοχή της, η οποία βγαίνει αχνιστή και εμπλουτίζεται με πλήθος υλικών, με τυρί, βούτυρο, κοτόπουλο, καλαμπόκι, σάλτσες, λουκάνικα, φασόλια, πιπεριές και δεν συμμαζεύεται. Μπορείτε να δοκιμάσετε τις προτάσεις του μαγαζιού ή να φτιάξετε το δικό σας… καυτό δημιούργημα με 1 έως 12 υλικά (από 3,50 μέχρι 5,50 ευρώ), αν έχετε φαντασία και όρεξη. Να σημειωθεί ότι, αν και street food, τα υλικά είναι χειροποίητα. Info: Κολοκοτρώνη 37, 21 1408 3576.

Για σουβλάκι, στον Έλβις
Ίσως το πιο διάσημο μέρος για σουβλάκι στον Κεραμεικό, που μας έκανε να αγαπήσουμε ξανά το σκέτο καλαμάκι (χοιρινό, κοτόπουλο, κεμπάπ και λουκάνικο), αφού είναι πεντανόστιμο και λαχταριστό. Συνοδεύεται με πατάτες τηγανητές με ρίγανη και ψωμάκι και εκτός από σουβλατζίδικο αποτελεί και meeting point για μετά το ποτό, ενώ πλέον υπάρχει και στο Παγκράτι. Info: Πλαταιών 29 & Λεωνίδου, Κεραμεικός, 210 3455836/Αρχιμήδους 1, Παγκράτι, 210 7566066.

Για πάπια, στο Peking Duck
Ίσως όχι το πιο συνηθισμένο street food που θα αναζητήσει κάποιος, αλλά για τους πιο εκλεπτυσμένους που θέλουν μια… πάπια πού και πού στο χέρι, το Peking Duck στην Πανόρμου είναι εδώ για να τους ικανοποιήσει. Με επιλογές όπως Bao Duck, Duck Wrap, Pecking Duck Fried Rice Balls ή ακόμη και μπέργκερ πάπιας ή ολόκληρη πάπια, το Peking Duck σας έχει καλυμμένους από 3,5 ευρώ (μέχρι 28 για την... ολόκληρη πάπια). Κι αν απλώς θέλετε κάτι με κινέζικες επιρροές σας περιμένουν νουντλς, τηγανητό κοτόπουλο, ενώ φυσικά το ρύζι δεν μπορεί να λείπει, είτε τηγανητό, είτε στον ατμό. Info: Πανόρμου 105 (πλησίον στάσης μετρό Πανόρμου), 210 6921344.

Για κουλούρι, στο Oven Sesame
Κατεβαίνοντας την Ερμού, στο ύψος της Αιόλου είναι σίγουρο ότι θα δείτε κάπου πολύ κόσμο συγκεντρωμένο να απολαμβάνει κουλούρι, αλλά όχι στην κλασική του έκδοση. Τα κουλούρια του Oven Sesame, σουσαμένια και λαχταριστά, μπορούν να πάρουν ό,τι γέμιση εσείς θέλετε, να ψηθούν και να αποτελέσουν ένα ωραιότατο σνακ ή ακόμη και ολοκληρωμένο γεύμα, με λουκάνικο, καραμελωμένα κρεμμύδια, τηγανητά αυγά, σάλτσες λαχανικά κ.ο.κ. με κόστος από 3 ευρώ, μέχρι… αναλόγως πόσο πεινάτε. Info: Αιόλου 17, Μοναστηράκι, 210 3230038.

Για dim sum, στο Pink Flamingo
Κινέζικο street food στον… ατμό, με την υπογραφή του Βασίλη Καλλίδη, σε ένα μικρό, συμπαθητικό ροζ χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό είναι το Pink Flamingo που εδώ και 1,5 χρόνο μας συστήνει την κινέζικη κουλτούρα, μέσα από τα dim sum, δηλαδή κινέζικα ντάμπλινγκ ατμού (μικρές μπάλες ζύμης με γέμιση), αλλά και τα ψωμάκια ατμού, τα λεγόμενα bao bun, όλα με δικές τους ξεχωριστές γεμίσεις. Info: Σκούφου 2-4, Σύνταγμα, 210 3316177.

Για φαλάφελ, στο Sumsum
Μπορεί πριν μερικά χρόνια τα φαλάφελ να τα είχαμε ακούσει μόνο στις ταινίες, πλέον όμως έχουν μπει για τα καλά στην ελληνική street κουλτούρα. Ουσιαστικά πρόκειται για τηγανητούς ρεβιθοκεφτέδες από τα βάθη της Μέσης Ανατολής και στο Sumsum θα έχετε την ευκαιρία να τους δοκιμάσετε στην αυθεντική τους μορφή, από τον Αχμέντ, που από τη Συρία βρέθηκε στο Mama Roux και τώρα με το δικό του φαλαφελάδικο. Δοκιμάστε φαλάφελ είτε σε μερίδα, είτε τυλιχτά σε αραβική πίτα (από 3 ευρώ) και συνδυάστε τα και με σαλάτα Sumsum με μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, σουσάμι, κουκουνάρι λόλα, φρέσκο κρεμμύδια και πολλά άλλα. Info: Σόλωνος 86, Αθήνα, 2103642804.

Για ινδικό σουβλάκι, στο Naanwich
Καμιά φορά το κλασικό πιτόγυρο δεν μοιάζει τόσο δελεαστικό, ειδικά αν έχει αποτελέσει το 90% της διατροφής των προηγούμενων ημερών. Το Naanwich ήρθε για να σας δώσει άλλη μια επιλογή, από Ινδία μεριά, συστήνοντας το πρώτο ινδικό fast food της πόλης. Το σουβλάκι σας εδώ απαρτίζεται από πίτες naan, που ψήνονται σε tandoori και μπορείτε να τις δοκιμάσετε σε τρεις εκδοχές, με curry, masala, tikka ή άκρως χορτοφαγικές χωρίες κρέας. Κι όλα με συνοδεία μπίρας ή του παραδοσιακού ροφήματος της ινδικής κουζίνας, λάσι (μείγμα από γιαούρτι, νερό, μπαχαρικά, φρούτα κ.ο.κ.). Info: Ερμού 115, 210 3213280.