Κολοκύθα: έχουμε επτά λόγους να τη βάλουμε στο πιάτο

kolokutha
ΤΡΙΤΗ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Βρίσκεται στην εποχή της και αποτελεί μια ιδιαίτερη προσθήκη στη διατροφή μας, καθώς είναι ένα λαχανικό που οι περισσότεροι καταναλώνουν ελάχιστα ή καθόλου. Μπορείτε να την προσθέσετε σε πίτες, στη σαλάτα, να την ψήσετε στο φούρνο με άλλα λαχανικά, να την κάνετε πουρέ και να ανακαλύψετε τόσο τη γεύση της, όσο και τα οφέλη της.

Η κολοκύθα είναι ένα από τα πορτοκαλί λαχανικά που έχουμε στη διάθεσή μας και αυτό σημαίνει ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, ξεπερνώντας τη συνιστώμενη ημερήσια δόση στα 100 γραμμάρια, ενώ περιέχει και βιταμίνη C, όπως και Ε. Ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο δεν λείπουν από τη διατροφική της αξία και ταυτόχρονα περιέχει πρωτεΐνη, κάλιο και φυτικές ίνες. Εκτός από τη σάρκα της, σημαντικά οφέλη παρουσιάζουν και οι σπόροι της, οι οποίοι έχουν περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και σίδηρο. Τι οφέλη μας χαρίζει, όμως, μια κολοκύθα;

  • Προωθεί την υγεία των ματιών και ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό, χάρη στη βιταμίνη Α που μας παρέχε
  • Προσέχει τη σιλουέτα μας με μόλις 26 θερμίδες στα 100 γραμμάρια 
  • Μας προστατεύει από φλεγμονή στις αρθρώσεις, χάρη στη βήτα καροτίνη της, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση
  • Ευεργετεί το έντερο χάρη στις φυτικές της ίνες, οι οποίες μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι και να καταναλώνουμε λιγότερο φαγητό μέσα στην ημέρα
  • Συμβάλλει στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα.
  • Ωφελεί την επιδερμίδα μας, συνδυάζοντας βιταμίνες Α, Ε και C, που κρατούν το δέρμα μας λαμπερό και υγιές, στο πλαίσιο πάντα ενός υγιεινού τρόπου ζωής
  • Μας φτιάχνει τη διάθεση χάρη στην L-τρυπτοφάνη (αμινοξύ και πρόδρομος ουσία της σεροτονίνης) που περιέχει, μια χημική ένωση που προκαλεί συναισθήματα ευημερίας και ευτυχίας