Πόσο επηρεάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες τα παιδιά μας;

oikogeneia-fagito-1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Σίγουρα κανείς δεν πιστεύει ότι τρώγοντας προφιτερόλ θα πείσει το παιδί του να τρώει σαλάτες, αλλά μήπως ο τρόπος ζωής και διατροφής μας επηρεάζει τα παιδιά μας περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε;

Όπως συμβαίνει με τις αξίες και τις συμπεριφορές που μαθαίνουμε και περνάμε στα παιδιά μας, το ίδιο ισχύει και με τα πρότυπα διατροφής και τρόπου ζωής κι αυτό επιβεβαιώνεται και από έρευνες που ρίχνουν «φως» στην υπόθεση.

Όπως φάνηκε από έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 24 χιλιάδες παιδιά ηλικίας 9 έως 14 ετών και 17 χιλιάδες γυναίκες, τα παιδιά των γυναικών με φυσιολογικό βάρος αντιμετωπίζουν 56% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, σε σύγκριση με παιδιά των οποίων οι μητέρες είναι παχύσαρκες.

Η άσκηση και η αποχή από το τσιγάρο και το αλκοόλ παίζουν επίσης τον ρόλο τους, αφού οι μητέρες που ασκούνταν 2,5 ώρες την εβδομάδα, δεν κατανάλωναν αλκοόλ πάνω από 1-2 ποτήρια την ημέρα και απείχαν και από το τσιγάρο, μείωναν την πιθανότητα τα παιδιά τους να εμφανίσουν παχυσαρκία.

Όσες, μάλιστα, μητέρες τηρούν τόσο ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής, όσο και φυσιολογικό βάρος και ταυτόχρονα ασκούνται, δεν καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο, δηλαδή όλα τα παραπάνω, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για το βάρος των παιδιών τους στο μέλλον. Φροντίστε, λοιπόν, να δώσετε εσείς πρώτοι το παράδειγμα στα παιδιά σας, αν θέλετε να μείνουν μακριά από προβλήματα παχυσαρκίας και υγείας στο μέλλον.