5+1 συμβουλές για να συντηρήσετε ένα ανοιγμένο μπουκάλι κρασί

krasi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Ανοίξατε ένα μπουκάλι κρασί, αλλά σας περίσσεψε και δεν θέλετε να πάει χαμένο; Αυτοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε σχετικά αναλλοίωτη τη γεύση του, από τους ειδικούς του krasiagr.com.

1. Βάλτε σωστά τον φελλό πίσω
Ο πρώτος κανόνας διατήρησης του κρασιού σας είναι να αντικαταστήσετε σωστά το φελλό. Ενώ η «καθαρή» πλευρά μπορεί να φαίνεται ευκολότερη σχετικά με την τοποθέτηση στη φιάλη, δεν είναι αυτή η σωστή! Η λεκιασμένη πλευρά έχει ήδη εκτεθεί στο κρασί και είχε μια χαρά γεύση. Αυτή η «καθαρή» πλευρά που ήταν εκτεθειμένη στον αέρα τόσο καιρό μπορεί να μην είναι τόσο καθαρή και μπορεί να μεταφέρει μικρόβια στο κρασί σας και να χαλάσει τη γεύση του. 

2. Χρησιμοποιήστε μικρότερο μπουκάλι
Το οξυγόνο είναι εχθρός για το κρασί σας, αφού μειώνει τις γεύσεις και τα αρώματα. Για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση στον αέρα, χρησιμοποιήστε μια χοάνη για να ρίξετε το υπόλοιπο κρασί σε ένα μικρότερο μπουκάλι βιδωτού καλύμματος. Ακόμη και αν υπάρχει λίγος αέρας στην κορυφή, θα είναι πολύ λιγότερος από ένα κανονικό μπουκάλι. 

3. Βάλτο το στο ψυγείο
Είναι εκπληκτικό το πόσο συχνά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να κρατήσουν το κρασί εκτός ψυγείου, αφού το ανοίξουν. Δεν θα το κάνετε αυτό με φαγητό, οπότε μην το κάνετε με το κρασί. Μια δροσερή θερμοκρασία δεν μπορεί να σταματήσει την έκθεση του κρασιού από το να χαλάσει, αλλά μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία σημαντικά. 

4. Μην το «ανοίξετε»
Αν μιλάμε για ακριβά, ποιοτικά κρασιά  σε high-end μπουκάλια ίσως είναι καιρός να αγοράσετε ένα Coravin. Αυτή η συσκευή, η οποία μοιάζει πολύ με ανοιχτήρι κρασιού τρυπάει το φελλό με βελόνα και γεμίζει τον χώρο που αδειάζει στην φιάλη με αδρανές αέριο (argon). Βάλτε όση ποσότητα θέλετε, αφαιρέστε τη βελόνα και ο φελλός θα σφραγίσει φυσικά. Πολλά εστιατόρια το χρησιμοποιούν για να πουλήσουν κρασιά κορυφαίας ποιότητας στο ποτήρι. ( 200-300€)

5. Χρησιμοποιήστε αντλία αφαίρεσης αέρα
H αντλία Wine Saver θα αφαιρέσει τον αέρα από το ανοιχτό μας μπουκάλι και θα το σφραγίσει ξανά με το ειδικό επαναχρησιμοποιούμενο πώμα. Tο κρασί μας θα διατηρηθεί χωρίς οξειδώσεις για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα απο ένα μπουκάλι κρασί που απλά έκλεισε με κάποιο πώμα. Δεν χρησιμοποιείται για ανθρακούχα κρασιά. (Ενδεικτική τιμή αγοράς 15€) 

6. Χρησιμοποιήστε το winesave
Το Winesave διατηρεί ένα ανοιχτό κρασί σε άριστη κατάσταση για αρκετό καιρό μετά το άνοιγμα. Το Winesave προστατεύει το κρασί απλώνοντας και πάλι αργό (εμπεριέχεται στην ατμόσφαιρα και είναι βαρύτερο του ατμοσφαιρικού αέρα) πάνω στην επιφάνεια του κρασιού. Έτσι προστατεύει τα γευστικά και χρωματικά χαρακτηριστικά του από την αλλοίωση που προκαλεί ο αέρας.

Πηγή: www.krasiagr.com