Θανάσης Ζερίτης: «Η πετριά της υποκριτικής με βάρεσε από πολύ μικρό»

thanasis-zeritis _dm_
ΤΡΙΤΗ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Πρωταγωνιστεί στην κλασική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ, «Επιθεωρητής», που ανεβαίνει στο Skrow Theatre στη νέα διασκευή που υπογράφει ο Πάνος Παπαδόπουλος με τον Γιώργο Παπαγεωργίου.

_dm_

Στο πρόσωπο του Χλεστιακόβ οι κάτοικοι της πόλης βλέπουν έναν μεγάλο σωτήρα και οραματίζονται ένα σπουδαίο μέλλον. Για μία ημέρα και οι δύο πλευρές ζουν ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα· και είναι η αγάπη αυτή για την αναζήτηση της προσωπικής αλήθειας που δημιουργεί τη συμφιλίωση με την ψευδαίσθηση που φέρνει μαζί του ο “Επιθεωρητής”.

Μετά τον «Αρίστο», ο Γιώργος Παπαγεωργίου μαζί με 5 ηθοποιούς και έναν μουσικό επί σκηνής, κρατώντας ως άξονα την γνωστή ιστορία του Ρώσου απατεώνα Χλεστιακόβ και την έλευσή του στη μικρή επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, δημιουργούν έναν φαντασιακό κόσμο, χρησιμοποιώντας υλικά από το χώρο των καμαρινιών ενός θιάσου, σε μία προσπάθεια αφηγηματικής απεικόνισης της φαρσοκωμωδίας, με τη βαθιά κριτική που ασκεί το ίδιο το έργο στους μηχανισμούς της απάτης. 

Εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, ο Θανάσης Ζερίτης συστήνεται στο click@life.

_dm_
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Περιστέρι, έκανα τις βόλτες μου και ξαναγύρισα στα πάτρια εδάφη. Είμαι ακόμα τελειόφοιτος στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας ενώ έχω τελειώσει την δραματική σχολή του Ωδείου Αθήνων.

Η πετριά της υποκριτικής με βάρεσε από πολύ μικρό. Δεν ήθελα να γίνω ποτέ ούτε αστροναύτης, ούτε ποδοσφαιριστής. Νομίζω πάντα ήξερα ότι θα ασχοληθώ με κάποιο τρόπο με το θέατρο. Την απόφαση την πήρα στα 22α γενέθλια μου που συνειδητοποίησα ότι έχει έρθει η ώρα να το πάρω απόφαση.

Ο «Επιθεωρητής» του Γκόγκολ γράφτηκε το 1836 και περιγράφει τα κωμικοτραγικά γεγονότα που συμβαίνουν σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας όταν οι κρατικοί λειτουργοί της, πιστεύουν εσφαλμένα ότι στην πόλη τους έχει καταφθάσει ένας επιθεωρητής για να τους ελέγξει. Πρόκειται για μια κωμωδία καταστάσεων που στηλιτεύει την διαφθορά του κρατικού μηχανισμού. Στην δική μας παράσταση ωστόσο ο Γιώργος Παπαγεωργίου μαζί με τον Πάνο Παπαδόπουλο που συνυπογράφουν την διασκευή, έχουν εστιάσει σε μια άλλη πτυχή του έργου. Στην αγωνιώδη προσπάθεια των ηρώων να αναδειχθούν κοινωνικά και ταυτόχρονα στην ματαιότητα που προκύπτει σχεδόν πάντα από αυτήν την προσπάθεια.

Στην παράσταση υποδύομαι τον έπαρχο της πόλης. Είναι ας πούμε ο δήμαρχος, ο ανώτερος άρχων της επαρχιακής κωμόπολης. Ο πλέον διεφθαρμένος αλλα και ο πλέον φοβισμένος.

Το έργο παρότι γράφτηκε πριν από τόσα χρόνια παραμένει διαχρονικό, ανεβαίνει συνεχώς σε όλο τον κόσμο κυρίως για την κριτική που ασκεί στην εξουσία. Ωστόσο μέσα από την ενασχόληση μας με αυτό, αντιλήφθηκα ότι είναι ένα κείμενο που επιδέχεται πολλών και διαφορετικών αναγνώσεων και γι αυτό συνεχίζει να συγκινεί ακόμα και σήμερα.

Θέλω να συμμετέχω σε παραστάσεις που έχουν λόγο να συμβούν, να συναντιόμαστε πραγματικά και να λέμε ιστορίες. Απλά πράγματα.

Αυτή την περίοδο κουράζομαι αρκετά αλλα θαρρώ αξίζει τον κόπο. Βρίσκομαι στην παιδική σκηνή του Τζένη Καρέζη με τους «Ταξιδιώτες στο χρόνο» του Γ.Σαρακατσάνη, στον «Επιθεωρητή» και σε λίγες μέρες ξεκινάει η καινούργια διαδραστική μας παράσταση με την ομάδα του Βρες τον Δολοφόνο στο convent del’arte σε σκηνοθεσία και πάλι του Γ.Σαρακατσάνη. Επίσης ξεκινάω πρόβες για την παράσταση της ομάδας μου, της 4Frontal, που σκηνοθετώ, τον «Μύρτο» του Π.Μάτεσι που θα ανέβει τον Φεβρουάριο στο θέατρο του νέου κόσμου.

Κρυφό όνειρο; Να εφεύρω την τηλεμεταφορά ή έστω να την εφεύρει η φίλη μου η Γωγώ και να την χρησιμοποιώ κι εγώ.

_dm_

Διασκευή/Δραματουργική Επεξεργασία: Πάνος Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαγεωργίου Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου Σκηνικά: Κατερίνα Αριαννούτσου Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα Κομμώσεις: Talkin’ Heads Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου Παραγωγή: GOO THEATER COMPANY

Ερμηνεύουν: Μαρία Διακοπαναγιώτου, Θανάσης Ζερίτης, Πάνος Παπαδόπουλος, Μαρία Πετεβή, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος. Μουσικός επί σκηνής: Γιάννης Λατουσάκης

Η παράσταση είναι επιχορηγούμενη από το Yπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Info
Skrow Theatre: Αρχελάου 5, Παγκράτι. Τηλέφωνο και ώρες κρατήσεων: 210 7235 842 (ώρες 11:00 π.μ. - 14:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. - 20:30 μ.μ.). Παραστάσεις: Κάθε  Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη στις 21:00
Εισιτήριο: 12 € γενική είσοδος, 10 € φοιτητικό, μειωμένο, ομαδικό (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων), 8 € ανέργων/ΑΜΕΑ

Προπώληση εισιτηρίων από 24/9:

  • Στο site: www.skrowtheater.com
  • Στο τηλέφωνο: 2108938111
  • Στο δίκτυο καταστημάτων: Public
  • Στο ταμείο του θεάτρου: κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο 17:00 - 20:00 & κάθε Κυριακή 11:00 - 14:00

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ